Belföld

Debrői Hárslevelű 2001, Tóth József és Tóth Tamás – Borkóstoló

Vita zajlik a debrői hárslevelű körül is, olyasfajta, mint a tokajik körül. Ez a vita - mint cseppben a tenger - magában hordja a gengszterváltás, vagyis izé, a rendszerváltás óta eltelt bő évtized egyik alapdilemmáját, melynek lényege a mennyiség és minőség vitája.

Debrői Hárslevelű 2001, Tóth József és Tóth Tamás – Borkóstoló 1Véletlenül Aldebrőbe vetődve, a mennyiség-minőség, múlt-jelen dilemma egy igen szórakoztató változatával találkoztunk. A debrői hárslevelű (d. h.) régen, szerző fatojás korában ilyen édes, tök jó kis kádárista borféle volt, lényege valamely ászkoltas-töppedtes színeket is bevillantó édesség vala. Nos, ez a kép beleégett egy édesszájú nemzedék ínyébe-agyába, ezt keresi ma is sok öregedő borissza és zugivó háziasszony, így ezt igyekszik kielégíteni ma is néhány poszt-kombinát, a maga d. h-jával. (Kár, hogy a jelek szerint nincs annyi d. h.-ültetvény ma Magyarországon, mint ahány palack d. h.-t forgalmaznak némely vállalatok).

Aldebrőn tesz-vesz Tóth József és Tóth Tamás, apa és fia, akik kicsit más d. h.-t szűrnek, az új kor fajtajelleges, reduktív technológiával készült, meglepően könnyed, gyümölcsös-virágos illatú d. h.-ját, mely világos sárgászöld, száraz, 12,5 százalékos szeszű, kecses ital. Vakon kóstolva az ítészek a térség legjobb 2001-es évjáratú fehérborának tartották; ha úgy kóstolták, hogy tudták, ez d. h., elutasították, hiányolva a régi, édes, nehézkesebb-barnább ízt. Ímé, imígyen ütközi a d. h.-ban a múlt és a jövő, a kádárizmus kvantitatív szemlélete a jelen kvalitatív törekvéseivel, hogy úgy mondjuk, kissé kincstárian.

Tóth and Tóth ama ritka szőlész-borászok közé tartoznak, akik általában nem szenvednek hiányt tőkében, ugyanis az id. Tóth megalapozta jól jövedelmező szőlőoltvány-termesztő vállalkozásán nyugszik az egész cucc, ez a hardverje a borászatnak is. Az oltványtermesztés higiéniája és tudományos igényessége átsugárzik a borászatba is, ahol tudatos kísérletezés és útkeresés zajlik. Nem kell elsietni, mondja ifj. Tóth, előbb meg kell találni a saját hangunkat, akkor kell a piacra berobbanni. A TNT borászat a minap (2001-ben) megvette a hatalmas, XVIII. századi boltíveken nyugvó kompolti pincét, ez lesz nézetünk szerint a borvidék egyik fókuszpontja két-három év múlva. A privatizációkor csontig leszedált kompolti pince bormúzeumában csak a Hélioszból maradt pár száz palack. Ez volt az Öreg, Kádár János kedvenc bora, sherry-jellegű bor egy országjellegű ország vezetőjellegű vezetőjének, édes, avinált (szesszel feljavított) ital, hamisan édes, mint az ancien regime, palackozta a Gyöngyös-Domoszlói Á.G.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik