Belföld

Kormány és mentőöv – segélyre szorul az atomerőmű-üzemeltető

A British Energy 410 millió fontos gyorssegélyt kap Tony Blair kabinetjétől. A brit kormánynak azért kell beavatkoznia, mert az Egyesült Királyság áramtermelésének egyötödét előállító társaságot csődveszély fenyegeti.

Államkölcsön formájában kap gyorssegélyt a British Energy (BE), amelynek nyolc nukleáris erőműve működik a szigetországban. A BBC Kormány és mentőöv – segélyre szorul az atomerőmű-üzemeltető 1szerint a tavaly több mint 500 millió fontos veszteséget termelő cég teljes rendbetétele akár egymilliárd fontjába is kerülhet Nagy-Britanniának.

A BE régóta gondokkal küszködik, ám ezt a cég vezetői a legutóbbi időkig tagadták. A Sunday Times szerint a cég elnök-vezérigazgatója, Robin Jeffrey három hete még kategorikusan cáfolta, hogy segítségre szorulna a vállalat. Ezután mindenkit meglepett a múlt csütörtökön érkező hír: az energiavállalat közleményben tudatta, hogy fizetésképtelenné válik, ha nem kap azonnal pénzt a brit kormánytól.

Kormány és mentőöv – segélyre szorul az atomerőmű-üzemeltető 2Felfüggesztették, majd zuhant

A csütörtök óta zajló “kormányzati” tárgyalásokon kiderült: Tony Blair miniszterelnök kabinetje hajlandó segítséget nyújtani a végveszélybe került cégnek, amely a brit energiatermelés egyötödét adja. A BE fő problémáit szakértők, így például a Bloomberg elemzői abban látják, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent az elektromos áram nagykereskedelmi ára a szigetországban, és erre ráadásul kiesett a cég egyik erőművének termelése is.

Csütörtök óta a tőzsdén felfüggesztették a BE-részvények kereskedelmét, a kormánysegélyről szóló bejelentés után azonban újraindulhatott velük a kereskedés. Természetesen azonnal zuhanásba kezdtek: immár csupán 13 pennyt érnek, ez 84 százalékos értékvesztésnek felel meg.

Újragondolni a privatizációtElőször csak az Enron-válság itteni “lökéshullámai” voltak érzékelhetők (még a magyar MVM is üzletelt az azóta csődbe ment amerikai céggel), mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az európai energialiberalizációs modellek is felülvizsgálatra szorulnak. Felismerte ezt immár a brit kormány is: a szigetország kereskedelmi és ipari minisztériuma – miután bejelentette a szeptember 27-éig érvényes egyezséget a BE-vel – nyilatkozatban közölte, hogy át kell gondolni a privát szektor szerepét a teljes brit energiarendszerben és a többi közszolgáltató cégben. (A brit vasút privatizációja óta például a vonatszerencsétlenségek rendkívüli mértékben elszaporodtak, és a többi magánosított infrastrukturális cég teljesítménye sem kápráztatta el a brit közvéleményt az utóbbi években.)

Szükséges átszervezések

A brit “Enron” nehézségei elemzők szerint rávilágítanak az energiapiaci liberalizáció veszélyeire. Két évvel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Kaliforniában alkalmazott, félig-meddig végigvitt deregulációs modell nem vált be, miután a hi-tech cégeiről híres Szílicium-völgy energiaellátási problémákkal küszködött. Ezután következett a tavalyi Enron-válság, amelynek a könyvelési visszaélések miatt az energiapiacinál is szélesebb körű negatív hatása volt, és szinte a teljes amerikai auditor-piacot megrendítette, most pedig immár Európában is gyűlnek a problémák.

A brit ipari és kereskedelmi tárca közleményében leszögezte, hogy a BE életben tartását csak szeptember 27-éig garantálja. Ez alatt a néhány hét alatt kell annyira rendeznie rövidtávú kötelezettségeit a cégnek (Amerikában és az Egyesült Királyságban), hogy a későbbi, tartós piaci megmaradáshoz szükséges intézkedéseket is meg tudja hozni.

A British Energy máris bejelentette, hogy megkezdte a felkészülést a szükséges átszervezések végrehajtására. A szakszervezetek üdvözölték a kormányzat és a BE megállapodását, ami véleményük szerint hozzájárulhat az 5200 brit dolgozót foglalkoztató társaság fennmaradásához. Ugyanakkor azt szorgalmazzák, hogy szervezzék át a teljes brit közszolgáltató szektort, annak elkerülése végett, hogy tőzsdei hullámzásoknak essenek áldozatul alapvető fontosságú infrastrukturális ágazatok. Egyes szakértők máris a BE visszaállamosításának esélyeit latolgatják.

Filmes szálakA BE az átszervezés jegyében bejelentette, hogy az Amergen nevű leányvállalatának eladását fontolgatja. Az Amergen az Exelon Corp. és a BE közös vállalkozása, amely többek között a Three Mile Island-i atomerőművet üzemelteti. (Ennek az erőműnek a balesete “ihlette” a Kína-szindróma című film készítőit.)

Vizsgálat a BE ellen

Múlt pénteken a brit tőzsdefelügyelet, a Financial Services Authority (FSA) vizsgálatot indított a BE ellen. A vizsgálat tárgya az, hogy a British Energy nem informálta megfelelően a befektetőket a cég pénzügyi helyzetéről, egészen pontosan annak súlyos rosszabbodásáról. A cég kvázi-fizetőképtelensége ugyanis meglepte a City legkülönbözőbb köreit is, a problémahalmaz nagysága pedig az amúgy bennfenteskedőket is megbénította.

Ugyanakkor a BE azt állítja, hogy pénzügyi helyzete nagyon gyorsan romlott, ezért nem tudta informálni a részvényeseket a kormányzati tárgyalásokról, illetve az előzetes megbeszélésekről. A BE állítólag ugyanis azt szerette volna, ha az állami tulajdonban lévő British Nuclear Fuel cégtől menedzsment díjért cserében átvehette volna hat reaktor működtetését. Más kérdés persze, hogy az utóbb történtek ismeretében a brit állam jól döntött, amikor nem adott hat reaktort egy éppen a csőd felé közelítő magáncég kezelésébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik