Belföld

Johannesburg – nagy szavak, kis eredménnyel

admin
admin

2002. 09. 05. 17:10

Néhány konkrét teendőt és határidőt is meghatározó terven kívül csak jól csengő általánosságokat fogalmaz meg a Föld-csúcs záródokumentuma. A megújuló energiaforrásokról szóló terv elfogadása az olajlobbin bukott meg.

Szegénység, éhezés, globális felmelegedés, természeti katasztrófák – ezek voltak az ENSZ égisze alatt szervezett johannesburgi Föld-csúcs, az eddigi talán legnagyobb ilyen jellegű rendezvény jelszavai. A tíz napig tartó gigantikus ülésre több tízezer résztvevő érkezett, közöttük több száz állami vezető. A fellengzősen akciótervnek nevezett záródokumentum (amelynek betartását azonban jogilag senki nem kérheti számon az aláíró országokon) a tárgyalások tíz napja alatt igencsak felhígult, de néhány konkrétum megfogalmazására így is sor kerülhetett.

A legfontosabb “tervszám”: 2025-ig a felére kívánják csökkenteni azoknak a számát, akik nem jutnak ivóvízhez, illetve még a minimális közegészségügyi szolgáltatásokat is nélkülözik. Így egymilliárd ember életfeltételei javulhatnak, és ezzel együtt közelebb jutunk a szennyezett vizek által is terjedő betegségek leküzdéséhez. A másik jelentős lépés a ENSZ Fejlesztési Programja által már korábban megfogalmazott terv: a napi egy dollárnál kevesebb jövedelemből élők számának megfelezése, 2015-ig.

Elégedetlen civilek – “elmulasztott lehetőségek” A johannesburgi konferencia szaldóját sokan – főleg a civil szervezetek (de néhány politikus is) – igencsak a negatív tartományban keresik. A WWF International szervezet által kiadott közlemény szerint a csúcs úgy fog bekerülni a történelembe, mint egy elmulasztott lehetőség 2 milliárd ember energiával való ellátására, illetve arra, hogy beindítsák a megújuló energiaforrások forradalmát. A szervezet egyik munkatársa, Jennifer Morgan szerint a Bush által a konferenciára készíttetett energiaterv még annyit sem ér, mint a szén a papírban, amire nyomtatták. Antonio Hill az Oxfam International képvisletében elmondta: az elfogadott energiaügyi fejezet nem nyújt semmit az energiaellátás terén annak a kétmilliárd embernek, akinek nincs hozzáférése a modern energiaszolgáltatásokhoz; nem tűz ki semmiféle konkrét célt vagy időbeosztást a megújuló energiára való áttérés terén; semmennyivel nem csökkenti a fosszilistüzelőanyag-iparnak nyújtott masszív támogatásokat, amelyek jóvoltából az iparág továbbra is fenn tudja tartani fölényét a globális energiapiacon.

Mossák egymás fejét, de hiába

A konferencia utolsó napjainak, mint minden ENSZ-nagygyűlés alkalmával, most is a politikusok voltak a főszereplői. Beszédeik, néhány üdítő kivételtől eltekintve, az óvatos politikai deklarációk szintjén mozogtak. Igaz, egy politikustól aligha várhatja el valaki, hogy országának gazdasági érdekeivel ellentétes vélemény mellett tegye le a garast – vélekedik Takács Gábor, az Energia Klub munkatársa.

Akadtak azért olyan állami vezetők és tisztségviselők is a konferencián, akik nem ódzkodtak súlyos vádakkal illetni más országokból érkezett kollégáikat vélt vagy valós álláspontjuk miatt. A legélesebb kirohanást talán a megújuló energiaforrások elterjesztésében érdekelt Németország fejlesztési minisztere Heidemarie Wieczorek-Zeul intézte az Egyesült Államok és a kőolajexportőröket tömörítő szervezet, az OPEC tagországainak “tragikus rövidlátása” ellen. A miniszter asszony azért részesítette igen heves fejmosásban az említett országokat, mert azok ellenállásán bukott el a megújuló energiaforrások (nap, víz, szél) arányának energiaháztartáson belüli kötelező rögzítése.

Németország a szélenergia-világrekorder

A tárgyalássorozaton egyébként mindvégig az Európai Unió, azon belül is Németország állt ki a leglelkesebben amellett, hogy a megújítható energiaforrások aránya 2010-ig világszerte 15 százalékra növekedjen. Konkrét cél és időpont végül nem került be a témával foglalkozó fejezetbe.

Az Energia Klub munkatársa szerint ugyan az is eredménynek tekinthető, hogy ezen a szinten foglalkoznak a megújuló energiaforrások adta lehetőségekkel, a legfőbb azonban mégis az időtényező. Azaz, hogy a mostani konferencia által elnapolt célok nem vezetnek-e az eddigieknél súlyosabb katasztrófához.

Powell: “hangzatos szavak helyett tettek”

Colin Powell amerikai külügyminiszter elégedetlen bekiabálásokkal és hangos füttyökkel többször megszakított beszédében vette védelmébe az Egyesült Államok környezetvédelmi politikáját. Szerinte az Egyesült Államok gyakorlati lépésekkel válaszol a környezetvédelmi kihívásokra, beleértve a globális éghajlati változások kérdését is. Erre például többen éles nemtetszésüknek adtak hangot a hallgatóság soraiból.

Powell szerint az USA azért nem támogatja az időpontokhoz kötött célok megszövegezését, mert a hangzatos szavak helyett inkább valós tetteket szorgalmaz. A bekiabálások különösen akkor erősödtek fel, amikor Powell bírálni kezdte a zimbabwei kormány földreformját, amely véleménye szerint súlyos élelmiszerválságot okoz az afrikai országban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.