Belföld

Megnyílhat a magyar energiapiac

24.hu
24.hu

2002. 08. 26. 09:31

[Napi Gazdaság] A villamosenergia-piac 2003. januári megnyitását biztosító rendelet mellett a kormány pénteken jóvá hagyta azt a törvényjavaslatot is, amely a bíróságok finanszírozásának új gyakorlatáról rendelkezik. A kormány az ifjúsági tárcát bízta meg annak a nemzedéki életpályamodellnek a kidolgozásával, amely a gyerekek és az ifjúság számára biztosítaná az esélyegyenlőséget. A pénteken elfogadott négy kormányrendelettel - amelyeket még az előző kormány idején kezdtek el kidolgozni - megteremtődik a villamosenergia-piac 2003. január 1-jei megnyitásának alapvető feltétele - mondta Gál J. Zoltán, szóvivő a múlt heti kormányülést követő tájékoztatón. Szerinte az árampiac fokozatos nyitása átláthatóvá teszi az árviszonyokat, a növekvő verseny a piac szereplőit költségeik csökkentésére kényszeríti. A piacnyitás a közüzemi szektorban nem von maga után áremelést, a kisfogyasztói árakat továbbra is a kormány határozza meg, vagyis 2004 végéig megmarad a hatósági ár.Bárándy Péter igazságügyi miniszter arról számolt be, hogy a most elfogadott törvénytervezet alapján a későbbiekben megváltozik a bíróságok finanszírozási gyakorlata. Eszerint a törvény elfogadása után az intézmények költségvetési forrásait nem a kormány határozza meg, hanem az erre vonatkozó javaslatot az Országos Igazságszolgáltatási Tanács készíti el, s ezt terjesztik a parlament elé. A miniszter azt is kívánatosnak tartaná, hogy a bírák 2003-ban 50 százalékos béremelésben részesüljenek, erről azonban még további tárgyalásokra lesz szükség a pénzügyi tárcával. A kormány megbízta az ifjúsági minisztériumot, hogy dolgozza ki a nemzedéki életpályamodellt, ami a gyermek születésétől egzisztenciájának megtereméséig tárja fel azokat a pontokat, amelyeken az államnak segítséget kell nyújtania. Ezek között említette Jánosi György miniszter a családtámogatást, az oktatási és a pályakezdő-támogatást vagy a lakáshoz jutás elősegítését. A programot - amelynek kialakításában a tárcának koordináló szerepe lesz - várhatóan októberben tárgyalja kormány, s ekkor derül ki a program költségvetési vonzata is.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.