Belföld

Meccsek tárgyalóteremben – jogi csűrcsavarás a fociban

A fociban óriási pénzek forognak ma már, így a gyakori pereskedés elkerülhetetlennek tűnik. Per indult a Manchester United ellen, a skót szövetség pedig a két legnagyobb klubbal csatázik. Jogi megoldás felé kacsintgat a RAI olasz tévécsatorna is, amely továbbra sem képes belenyugodni az olaszok focivébéről való korai kiesésébe.

A Manchester United-nek a Zalaegerszegtől a múlt héten elszenvedett 1-0 arányú veresége érdekes módon nem forgatta fel az angol fociklub részvényárfolyamát, sőt csekély mértékben bár, de felfelé araszolt a mérkőzés után, ám abban a pillanatban, hogy jogászok és ügyvédek garmada tűnt fel a klub háza táján, a részvények esni kezdtek. A futballklubot a Manchester City és középpályása, Alf-Inge Haaland 5 millió fontra pereli.

Haaland tortúrája 2000. áprilisában kezdődött, amikor a Manchester United elleni meccsen Roy Keane szabálytalan szerelése után megsérült. Mivel térdsérülése megmakacsolta magát, a focista az elmúlt 18 hónapban alig tudott pályára lépni. Haaland most Coloradoba készül, és abban reménykedik, hogy a Ronaldo lábát is rendbehozó Richard Steadman térd specialista sebész, őt is újjávarázsolja.

Ha Haaland és klubja megnyernénk a jogi csatát, precedensként vonulnának be a futball történetébe, és valószínűleg újabb perek garmadát indítanák el olyan fociklubok ellen, amelyek játékosai a klub mezét viselve indokolatlan, elsősorban az ellenfél megsebesítésére irányuló szereléseket hajtanak végre.

Az Európai Unió GDP-jének egy százaléka a fociból származik

A futball a sportbiznisz legnagyobb és leggazdagabb ága, jelenleg a világkereskedelem három százalékát teszi ki. A 15 EU tagország össz- GDP-jének 1 százalékát adja, csak Nagy Britanniában 420 ezer dolgozik a foci-szektorban.

Valószínűleg, hogy komoly jogi visszhangja lenne annak, ha egy olyan nagy múltú vállalatot, mint a Manchester United-ot, annak folyományaként ítélnének el, hogy normál üzletmenetének megfelelő tevékenységet végez, azaz futballt játszik.

Az olaszok még mindig a focivébé miatt forronganak

Ám a Manchester United ellen indított per csak egy, az utóbbi időben a sportágban gombamódra szaporodó jogi eljárások közül. Az olasz közszolgálati csatorna, a RAI még mindig fontolgatja, hogy indítson-e pert a FIFA ellen, a világbajnokságon Olaszország Dél Korea elleni mérkőzésen mutatott “elégtelen” bírói teljesítmény miatt, amely ráadásul az olasz csapat kieséséhez vezetett.

Savanyú a szőlő, gondolhatjuk, ám a nemzeti büszkeség mellett óriási összegek forognak kockán: a RAI 77 millió dollárt fizetett a focivébé közvetítési jogaiért. Az olasz csapat meccseire a csatorna több mint 20 millió embert volt képes a képernyő elé vonzani. A csatorna a meccsekre körülbelül 210 millió dollár értékű hirdetési és szponzori szerződést kötött, ezek közel felét az olasz csapat teljesítményéhez kötötték. A koreaiaktól elszenvedett aranygól nem volt az üzleti terv része. (Különösen, hogy a koreaiak gólja, két szabályosnak tűnő, ám nem megadott olasz gól után született.)

Per indult a két legnagyobb skót klub ellen is

Egy másik brit példa: a skót labdarúgó szövetség beperelte a két legnagyobb skót klubot, a Celtics-et és a Rangers-t, mert azok elfogadták a jóval erősebb angol futball liga meghívását, és a következő idényt ott folytatnák. Igen ám, de akkor ki képviseli Skóciát a Bajnokok Ligájában illetve az UEFA-ban, és mennyit érnének a televíziós közvetítési jogok. A skót futball bevételeinek számottevő részét a két glasgowi csapat adja: a Celtics meccseire átlagosan 60 ezer, a Rangers mérkőzéseire pedig 50 ezer szurkoló látogat ki.

Az Európai Unióban az elmúlt három évben a sport szponzori szerződések 16 százalékkal növekedtek, a becslések szerint csak Nagy Britanniában értékük eléri az évi 6,5 milliárd dollárt, ám 2007-re felszökhet a 26 milliárd dollárra is. A pénz vonzásában kulcsszerepe van a futballnak, ám a jogi csatározások valószínűleg visszavetik ezt a látványos növekedést.

A Manchester árfolyama egyébként tegnap újra megugrott, miután a klub bejelentette, hogy együttműködési szerződést kötött a Budweiserrel. Ám a kalapból nem minden csapat képes elővarázsolni egy fehér nyulat…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik