Belföld

Kik késnek a legtöbbet?

Fegyelmezettebb és okosabb időbeosztás - ez lebeg manapság mindenki szeme előtt. Egy felmérés szerint az egyes országok késési és "elúszási" szokásai még mindig eltérőek, de egyes sztereotípiák megdőlnek. Kik a legpontosabbak?

Ha reggel elveszítünk egy órát, egész nap azt fogjuk keresni. A késések, az értekezletek eltolása nem csak a napirendünket, hanem a hangulatunkat is felborítja. Egyes nemzetek, mint például a japán, ezt a problémát igen egyszerűen oldják meg: a megbeszélt értekezleteket és találkozókat nem mondják le, mert eleve úgy szervezik meg őket, hogy legyen rá idejük, másrészt sosem késnek el, hogy ne rohanással töltsék az egész napot. Magyarország nem szerepel rosszul az időgazdálkodási felmérésben.

Osztrák pontosság

Kik késnek a legtöbbet? 1A pontosság fogalmát ezentúl nem a németekhez, hanem az osztrákokhoz kell kapcsolnunk. A Czipin & Proudfout Consulting tanácsadó cég kilenc országban, 300 vezetővel elkészített felmérése szerint ugyanis Európában az osztrákok a legpontosabbak. Ezzel több évszázados hagyományt törtek meg, elorozták a németektől – az oly büszkén vállalt – pontossági csúcstartónak járó elismerést.

A tények azonban magukért beszélnek, az osztrák vezetők 47 százaléka mindig pontosan érkezik a megbeszélésekre és találkozókra. Ezzel szemben Németországban a vezetők 46 százaléka késős típus, 10 százalékuk viszont rendszeresen késik. Ez az arány Ausztriában kevesebb, mint 8 százalék.

Magyarország és Nagy-Britannia a középmezőnyben végzett. A brit és magyar vezetők mindkét szélsőséget kerülik. Többségük általában pontos, de több közöttük a rendszeres késő, mint a germán kollégáik körében.

RésztvevőkA felmérésben Ausztrália, Ausztria, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Magyarország, Nagy-Britannia és Németország vett részt.

Déli országok – hosszas késések

Bár a felmérésben déli országok nem vettek részt, valószínű, hogy a késések versenyében ők szerezték volna meg az első helyeket. A Görögországban loholó külföldieknek még nincs tapasztalatuk a helyi szokásokat illetően. A szigetek közötti egyetlen közlekedési eszköz, a komp indulása még 24 órát is késlekedhet. Spanyolországban pedig a minimális várakozási idő, amit az emberek hajlandóak egymásért feláldozni, egy teljes óra.

Bár az osztrákok Európában kivívták a legpontosabb nemzet címét, a japánoknak nyomukba sem érhetnek. Míg a japán gazdaság válságokkal terhelt, a társadalom sziklaszilárdan tartja magát. A japán vezetők 60 százaléka másodpercre pontosan tartja be a megbeszélt időpontot, és csak 4 százalékuk tolja el a megbeszéléseket.

Francia könnyedség

A franciák gyakran elmélkedhetnek nagy írójuk, Marcel Proust könyvének címén. “Az eltűnt idő nyomában” a francia vezetők számára aktuális kérdés lehet, sokan szenvednek időhiányban. Majdnem 40 százalékuk ugyanis soha nem ér időben a megbeszélésekre és találkozókra. Egyötödüknél pedig néha-néha előfordul a késés.

Ezzel az aránnyal felülmúlják az általuk talán kicsit barbárnak tartott amerikaik késési szokásait. Az Egyesült Államokban csupán a vezetők 37 százaléka igyekszik pontosan érkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik