Belföld

Schröder: balra tarts!

Schröder nyilatkozatait a német gazdaságról a szakszervezetek örömmel fogadják, a szakmai érdekképviseleti kamarák azonban balra tolódással vádolják a kancellárt. Egyesek szerint Schröder egyértelmű állásfoglalásaival a baloldali szavazókat szeretné maga mellett tudni.

A gyengélkedő német gazdaság és szereplői a választási küzdelemben céltáblává váltak. A magas munkanélküliség és a jelentősen visszaesett növekedési ütem aggasztja a német választókat, ezért a győzelemért vívott csatában a két nagy ellenfél, Schröder és Stoiber is előszeretettel nyilatkozik gazdasági nézeteiről és elképzeléseiről. Ha meggyőzően beszélnek, sok szavazatot nyerhetnek. Schröder azonban az érdekképviseleti szövetségek szerint kezd túl messzire menni.

Veszélyes játék

“Végzetes lehet az SPD számára, ha újra letér a középútról, és a szakszervezetekkel akar közösködni” – nyilatkozta a Handelsblattnak Michael Rogowski, a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke. A jelenleg kormányzó szociáldemokrata párt ugyanis a szakszervezetek által javasolt megoldások felé húz. Az érdekképviseletek szerint ez veszélyes játék, mert a szakszervezetek elképzelései talán jól hangzanak, de nem jelentenek megoldást a gazdasági problémákra, mert csak újraosztják a már meglévő munkahelyeket, újakat pedig nem teremtenek.

A munkaadók is kritizálják a kancellár balra tolódását. “Ahelyett, hogy az SPD pártpolitikai és személyes vitákkal foglalkozik, inkább a munkaerőpiac túlzott bürokráciája ellen kellene küzdenie, és a szociálpolitika újrafogalmazásával kellene törődnie” – mondta a Munkaadók Szövetségének elnöke. Schröder ráadásul azzal vádolta meg a szövetséget, hogy a legnagyobb ellenfél, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) mellett foglal állást. A szövetség tagjai kikérték maguknak a kancellár megjegyzését, és hangoztatták, hogy ők minden párttól függetlenek.

Schröder azért is bírálta a vállalatokat, mert szerinte azok nem teszik lehetővé a képzéseket saját falaikon belül, és nem érzik át felelősségüket az ország jövőjével szemben. Németországban ugyanis a cégek is részt vállalnak az oktatásban, a diákévek alatt mindenkinek kell gyakorlatot végeznie, és az ehhez szükséges feltételeket a vállalatoknak kell biztosítaniuk. Schröder felszólította a német vállalkozásokat, ahelyett, hogy az ellenzék mellett állnak ki, inkább a gyakornoki helyek megteremtésével kellene foglalatoskodniuk. A munkaadók körében ezzel nem aratott osztatlan sikert.

Szakértők szerint a gazdaságnak jelenleg egy életképes koncepcióra van szüksége, amely hosszú távon fellendülést hoz, nem pedig politikai indíttatású intézkedésekre.

Saját berkekben sem támogatják

Schröder kirohanásait a kormánykoalíciót alkotó pártok tagjai sem értik. A heves viták közben ugyanis egyértelműen kiderült, hogy a gazdasági élet szereplői nem állnak minden tekintetben az ellenzék elképzelései mellett. A BDI például elhatárolta magát a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) európapoltitkájától. Ráadásul a másik nagy esélyes, Edmund Stoiber (CSU) agrárreformokat szeretne, ami sokakat aggaszt.

Így az elméletben Schröder mellett állók sem értik, miért kell a kancellárnak ilyen erősen kritizálnia a szakmai érdekképviseleteket, ráadásul miért kell őket pártossággal vádolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik