Belföld

Olasz kézben a Metripond – mérlegnagyhatalom születik?

Új tulajdonosa lesz a Micra-Metripond Kft.-nek, illetve a Campesa Industrial Kft.-nek , amelyek Hódmezővásárhelyen gyártanak mérleget. Közvetlen irányításuk egyelőre nem változik, de az eddigi tulajdonos, a Campesa fúziót hajt végre az olasz MWCR-rel.

Spanyolból olasz kézbe kerül a hódmezővásáhelyi Metripond mérleggyár, miután tulajdonosa, a Campesa beolvad az olasz MWCR-Olasz kézben a Metripond – mérlegnagyhatalom születik? 1be. A tranzakció során az MWCR vásárolta fel a spanyol társaságot, de miután annak jelentősebb volt a mérleggyártó tevékenysége, a létrehozandó mérlegérdekeltséget a spanyol menedzserek vezénylik a jövőben is.

Az új anyacégOlasz kézben a Metripond – mérlegnagyhatalom születik? 2Az MWCR s.p.a. 1995-ben jött létre, jelenlegi legnagyobb tulajdonosai az angolszász Schroder Group, a világ egyik legnagyobb pénzügyi-befektetési csoportja, illetve a globális pénzpiacokon szintén vezető szerepet betöltő olasz Sanpaolo-IMI bankcsoport. A Multimedia Web Cash Register elnevezésből lerövidített nevű cég elsősorban POS-terminálokat, irodai berendezéseket, faxokat, nyomtatókat, számológépeket, pénztárgépeket gyárt, de az Omega márkanevű mérlegekek is hozzá kötődnek. Az MWCR csoport éves konszolidált árbevétele 2000-ben 66 millió euró volt, a mérleggyártás ebből kevesebb mint tíz százalékot képviselt.

Campesa, a mérlegóriás

A spanyolországi székhelyű, bolti, ipari, elektronikai és patikamérlegek gyártásával foglalkozó Campesa a katalán Campillo család tulajdonában volt eddig. Az európai piacon több mint 15 százalékos részesedést szerzett a raktári és kereskedelmi mérlegek gyártásában. Éves árbevétele 2000-ben 18 millió euró körül mozgott.

A társaság 1933-ban kezdte meg a működését Rubíban, Spanyolországban. A saját Dina és Micra márkák előállítása mellett több hasonló terméket készítő vállalatot is felvásásárolt időközben a katalán cég (Pibernat, Arisó, Defor és Basculas Casquero).

A Campesa gyártóközpontokat létesített Magyarországon és Lengyelországban, és kirendeltségeket tart fenn Németországban,

Szlovákiában, Franciaországban, Olaszországban, Paraguayban. 58 országba exportálja termékeit, ezek közül a legfontosabb Franciaország, Portugália, Olaszország és Lengyelország, valamint az Egyesült Királyság.

Közös ló

Az egyesített Campesa-MWCR a 200 millió euró értékesítési árbevételt célozza meg – a hivatalos közlemény szerint. Új termékek, így például e-Cash/Scale, tehát az elektronikus kereskedelemben is felhasználható gyártmány bevezetését is tervezik az egyesülő vállalatok.

A közös cégben a legnagyobb magántőkés a spanyol Campillo család marad, de az MWCR eddigi tulajdonosáé, a San Paolo-IMI bankcsoporté, illetve a Permira befektetési alapé a legnagyobb részesedés. (A San Paolo-IMI a világ egyik legnagyobb bankcsoportja, Magyarországon többek között az Inter-Európa Bank Rt. és az IE-New York Broker Rt. révén van jelen.)

Olasz kézben a Metripond – mérlegnagyhatalom születik? 3Magyar érdekeltségek

A Campesa tavaly már Magyarországra helyezte át egyik részlegét, amint arról a Napi Gazdaság beszámolt. A Campesa Industrial Kft. átvette az anyavállalat Spanyolországban működő iparimérleg-gyártását. A 100 millió forintos beruházással épült, 30-50 embert foglalkoztató új üzem elsősorban ipari egycellás (mozgó alkatrész nélküli elektonikus), hibrid (hagyományos villás rendszerű, elektromos jelátalakítóval ellátott) és közúti (szintén elektronikus) hídmérlegeket állít elő Hódmezővásárhelyen.

A Campesa másik magyar érdekeltsége a Micra-Metripond Kft. Ez a cég mintegy tíz éve működik Magyarországon, és eleinte főleg árszorzós bolti mérlegekkel, illetve asztali és raktári mérlegek gyártásával foglalkozott. A későbbiekben ipari jellegű mérlegek – például húsipari, valamint közúti hídmérlegek – előállításával bővült a kínálat.

A cég éves árbevétele 458 millió forint. Itthon évi 2000-2300 termék eladásával a Micra-Metripond a legtöbb mérleget értékesítő cég, forgalma a magyar piac mintegy 30-35 százalékának felel meg, a vállalat közlése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik