Belföld

Kapolcs – művészet megszervezni

Gigászi küzdelem jellemzi az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő kapolcsi Művészetek Völgye előkészületeit, a szervezők lelkesedése azonban töretlen. Nem is csoda, hiszen a siker előre borítékolható.

“Ez egy anakronisztikus fesztivál” – definiálta lapunknak szervezőmunkájának célját és gyümölcsét a 10 napos kapolcsi rendezvénysorozat egyik szülőatyja, Márta István, színigazgató.

Kapolcs – művészet megszervezni 1 Mini büdzsé, maxi kínálat

Különösen igaz ez a fesztivál finanszírozási hátterére. A programot böngészve elképzelhetetlennek tűnik a 109 millió forintos költségvetés: július 26.-a és augusztus 4.-e között hat faluban, 46 helyszínen, 70 kiállítás mellett közel 800 program várja az érdeklődő, várhatóan 130 ezer embert. Részletes program>>

Ráadásul a szervezők kitartóan harcolnak a “vizuális környezetszennyezés” ellen, így nem használják ki a közterületek, színpadok reklámhordozói adottságaiból fakadó lehetőségeket. A bevételnek így csupán 12 százalékát teszik ki szponzori hozzájárulások, 17 százalékát a kulturális misztérium támogatása, a többit pedig különböző pályázatokon elnyert pénzek illetve magánadományozók hozzájárulásai.

A fesztivál hat falva• Kapolcs

• Vigántpetend

• Taliándörögd

• Monostorapáti

• Öcs

• Pula

A Művészetek Völgye hivatalos honlapja

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a büdzsé 10 százalékát kitevő jegybevételt a szervező, nonprofit Kapolcsi Természetvédelmi és Kulturális Egylet minden évben felajánlja a résztvevő hat település önkormányzatának, méltán nevezhetjük szemfényvesztésnek a szervezést. A hókuszpók helyett azonban összefogásról és lelkesedésről szól a dolog.

Belépőjegyekből szépülő műemlékek

A hat falu mindent megtesz, hogy minimalizálják a költségeket – mondta el a FigyelőNet kérdésére Márta István. Az önkormányzatok például a közmunkások segítségét ajánlották fel, de az általánosságban elmondható, hogy a helybeliek lelkesedésének köszönhetően minden munka a “megszokott piaci ár” felébe, harmadába kerül – így jön össze a 109 milliós összkiadás.

Az összefogáshoz hozzátartozik az is, hogy lépésről-lépésre minden évben felújítanak a rendezvény szervezői az önkormányzattal közösen egy-egy helyi műemléket, történelmi értéket. Így készült el két templom (Kapolcs, Petend) külső/belső renoválása és befejeződött a taliándörögdi XII. századi “Klastromrom” állagmegőrzésének első szakasza is.

Parlagfűszedésért jár az ingyenjegy

Kapolcs – művészet megszervezni 2A látogatókat illetően Márta István elmondta: a Magyar Tudományos Akadémia segítségével megpróbálták felmérni a közönség összetételét, és kiderült, hogy a látogatók 78 százaléka fiatal középiskolás vagy főiskolás/egyetemista, a többiek pedig családos emberek. Erre tekintettel csupán 1000 forintba kerül a napijegy, a katonáknak, diákoknak, nyugdíjasoknak ennek felét kell csupán fizetni.

Mindezek mellett ingyen jegyek felajánlásával próbálják meg az embereket minél több karitatív tevékenységre rávenni: így ingyen juthat be például az, aki hajlandó parlagfüvet szedniA tíznapos Völgybérlet ára 7500 forint, egy hétvégi jegy két és félezer forint.

Egy rendőrrel

A fesztivál földrajzi sajátossága miatt a szervezőknek több olyan akadállyal kell megküzdeniük, melyek más rendezvények esetében fel sem merülhetnek. Egy tavalyi felmérés szerint a látogatók a legnagyobb “hátránynak” a parkolás megoldatlanságát tartják, ám ez ügyben szinte tehetetlenek a rendezők. Hasonló a helyzet a szintén “bepanaszolt” magas vendéglátói árakkal kapcsolatban is.

A fesztivál egyik érdekessége, hogy – szintén a hely nyitottsága miatt – gyakorlatilag nincsen rendőri biztosítás, se biztonsági őrök, se polgári szolgálatosok, csupán a körzeti megbízott vigyáz a rendre egyetlen egyenruhásként. Az pedig talán még meglepőbb, hogy mindezek ellenére 14 év alatt semmilyen bűncselekmény vagy atrocitás sem történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik