Belföld

Csődöt jelentett a WorldCom

Az amerikai gazdaság történetének legnagyobb csődje a WorldComé. Négy héttel ezelőtt derült ki, hogy az Államok egyik legjelentősebb távközlési cége szabálytalanul, megtévesztő módon könyvelt, mintegy négymilliárd dollár értékben.

A 65 országban érdekeltségeket működtető óriáscég, a WorldCom csődje nem érte váratlanul a szakértőket. Napok óta várható volt,

A rekord bukás történeteSzázmilliárd dolláros mérlegfőösszegét tekintve a WorldCom csődje kétszer akkora, mint az Enroné (amely egyébként az előző rekord volt a csődtörténelemben), és négyszer akkora, mint a janurában fizetésképtelenné vált Global Crossing távközlési cégé.

A WorldCom-botrány azzal kezdődött, hogy június 25-én a cég elismerte: hibásan könyvelt el mintegy 3,85 milliárd dollárnyi kiadást. Így növekvő profitot tudott kimutatni a társaság. Ugyanezen a napon a WorldCom kirúgta pénzügyi igazgatóját, Scott Sullivant, akit a WorldCom auditora, az Arthur Andersen azzal vádolt, hogy rendkívül fontos adatokat tartott vissza a könyvelés során. (Nem véletlen az Arthur Andersen igyekezete: az Enron-botrányban játszott kínos szerepe miatt végveszélybe került maga a tanácsadó és auditorcég is.) Ezután a WorldCom bejelentette, hogy 17 ezer embert elbocsát, ez a teljes létszám 20 százalékának felel meg globálisan.

hogy nem szakad meg az elmúlt időszak negatív tendenciája, és a legnagyobb amerikai vállalatokat is megrázkódtató könyvelési botrányok végül is óriási áldozatot követelnek majd.

Kétmilliárd dolláros mentőövről tárgyalnak

John Sidgmore, a WorldCom vezérigazgatója elmondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy cége jelenleg is tárgyal egy körülbelül kétmilliárd dollár értékű hitelről, amely a cég reorganizációja idején segíthet az átmeneti finanszírozásban. A WorldCom egy szerkezetátalakítással foglalkozó csapatot is felkért a változtatások lebonyolítására, és abban reménykedik, hogy 12 hónapon belül kikerülhet a csődeljárás alól.

Sidgmore úgy véli, a csőd nem lesz semmiféle hatással a cég ügyfeleire, akik elsősorban távolsági hívásokra és vállalati adatszolgáltatásra, adattovábbításra veszik igénybe a távközlési cég szolgáltatásait. A vezérigazgató szerint a nap végén már minden olyan lesz, mint eddig, vagyis “business as usual” jellemzi majd tevékenységüket. Így például az alkalmazottaknak sem kell majd aggódniuk a cégnél.

A WorldCom MagyaroraszágonAz internetalapú (IP) kommunikáció területén működik Magyarországon is az UUNet, amely 1996 óta a WorldCom csoport tagja. E technológiával WorldCom márkanév alatt jelentkezett az utóbbi időszakban a cég nálunk is. A WorldCom mint a világ egyik legnagyobb IP- (internet protokoll) hálózatának kizárólagos tulajdonosa az összes létező adatszolgáltatást kínálja Magyarországon. Szolgáltatásai a telefontól és a faxtól egészen a Frame Relayig, az ATM-es adatszolgáltatásokig, az IP-s virtuális magánhálózatokig (IP VPN) és a webhostingig (végponttól végpontig saját tulajdonú globális IP hálózaton lebonyolítható szolgáltatások) terjednek.

Egyes üzletágakat eladnak

A fő üzletágakhoz nem tartozó tevékenységeiket alighanem el kell adniuk – vélekedik a vezérigazgató -, így például latin-amerikai létesítményeik vagy egyes vezetéknélküli szolgáltatásokkal foglalkozó divízióik eladólistára kerülhetnek. Semmiképpen sem értékesítik viszont az UUNet és az MCI részlegeket – jelentette ki. Az UUNet birtokolja és üzemelteti az internethez szükséges átviteli eszközöket az Egyesült Államokban, míg az MCI a távhívásokkal foglalkozó üzletága a cégnek. A WorldCom nemzetközi tevékenységét a vezérigazgató szerint nem érinti a mostani csődeljárás.

A megtévesztő könyvelés, a vizsgálatok és az ezeket követő összeomlás nem példa nélkül való a nagyvállalati – és különösen a távközlési – szektor életében, emlékeztet az AP hírügynökség. Az utóbbi években, hónapokban egymást követte az Adelphia Communications, a Global Crossing és az Enron skandaluma. Ezek közül persze az Enron az energiaiparban tevékenykedett, de igen aktív volt az elektronikus kereskedelemben is. E cégek mindegyike csődvédelmet kért.

Nehéz helyzetben a Deutsche Bank és az ABN AmroA Deutsche Bank részvényeinek árfolyama hétfőn négy százalékkal, nyolc hónapos mélypontra esett azon félelmek nyomán, hogy a bank részben vagy egészben elveszti a csődöt jelentett WorldComnak folyósított egymilliárd dolláros hitelét – írta az MTI-Eco. A holland ABN AMRO bankháznak összesen 753,1 millió dollár értékű kinnlevősége van a WorldComnál – részvényeinek árfolyama 5,88 százalékkal 13,93 euróra, csaknem négyéves mélypontra süllyedt. A Deutsche Bank egyben a WorldCom nyolcadik legnagyobb részvényese. A német bankóriás jegyzése 3,8 százalékkal 60,70 euróra gyengült a délelőtti kereskedelemben – adta hírül a Reuters. A DJ Stoxx bankszektorra vonatkozó irányadó indexe 1,78 százalékkal csökkent.

Ágazati dekonjunktúra és könyvelési botrány egyidejűleg

A WorldCom részvényeivel 1999. júniusában még 64,50 dollárért kereskedtek a tőzsdén. Azóta viszont zuhanásnak indultak a cég árfolyamai, akárcsak a többi távközlési vállalkozásé: július 1-jén 6 centet ért egy részvény. A WorldCom esetében a legnagyobb gondot éppen az jelenti, hogy az iparági – távközlési és internetes szektorbeli – dekonjunktúra és a könyvelési botránysorozat egyszerre érte el a társaságot.

A távközlési és internetes szektor fő problémája az, hogy kiderült: a szélessávú internetezés iránt nem olyan nagy a (fizetőképes) kereslet, mint amilyen drágán az ehhez szükséges berendezések, vezetékek, központok kiépíthetők. Az UUNet ezért került bajba, míg az MCI üzletág amiatt találta magát kínos szituációban, mert a távhívásokra szóló monopóliumát az úgynevezett helyi Baby Bellek megtörték. (Baby Bellnek azokat a telefontársaságokat hívják, amelyek az AT&T távközlési megacég feldarabolása után jöttek létre az USA-ban. Maga a jelenlegi AT&T is csupán egy kisebb utódvállalatnak számít a régi óriáshoz képest.)

Március óta vizsgálódott a tőzsdefelügyelet

Márciusban már gyülekezni kezdtek a felhők a WorldCom felett: az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálódni kezdett egy 408 millió dolláros hitelügylet után, amelynek kedvezményezettje Bernie Ebbers, a cég vezérigazgatója volt. A WorldCom részvényesei ezt követően pereket indítottak a cég igazgatósága ellen.

Egy hónappal később Ebbers lemondott posztjáról. John Sidgmore került a helyére, de ekkor már egyre többet pletykáltak az általános könyvelési problémákról a cégnél, amelyet 1983-ban maga Ebbers alapított. Időközben az átszervezéssel megbízott új vezérigazgató légüres térben találta magát: a befektetési tanácsadók “junk”, vagyis értéketelen, “szemét” kategóriába sorolták a WorldCom hosszú távú adósságát. Aztán a SEC indított pert a cég ellen csalás vádjával.

Ellentmondó adatok a WorldComrólA Dow Jones hírügynökség szakértői- ellentében az AP híradásával – a WorldCom összes adósságát 41 milliárd dollárra becsülik. A Dow Jones szerint a cég jelenlegi piaci értéke a 15 milliárd dollárt sem éri el. A WorldCom a múlt év egészére 1,4 milliárd dollár, az idei első negyedévre 130 millió dollár nettó profitot könyvelt el, jóllehet szabályos könyvvitel mellett 2001-ről nettó veszteséget kellett volna jelentenie. A cég közölte, hogy 2001-ről és az idei első negyedről új pénzügyi jelentést ad ki. A WorldCom előfizetői körét 20 millió magánfogyasztó és több ezer nagyvállalati ügyfél alkotja, alkalmazotti létszáma 85 ezer, ebből a június végén bejelentett tervek szerint 17 ezret el akarnak bocsátani.

A növekedés határai

A jelenlegi számítások szerint a WorldCom adósságai 30 milliárd dollárra rúgnak, és legalább hárommilliárd dollárra lenne szüksége a működés fenntartásához. A hónap elején egy kisebb távközlési cég, az IDT Corp. bejelentette, hogy ötmilliárd dollárért megvenné az MCI üzletágat a WorldComtól. 1998-ban 37 milliárd dollárért szerezte meg az MCI-t a WorldCom. A távhívások terén ez a második legnagyobb cég az Egyesült Államokban, az AT&T után.

A WorldCom 15 év alatt 60 felvásárlási akció nyomán növekedett hatalmasra. A cég méretei miatt 2000-ben az európai (és utána az amerikai) versenyhatóságok megakadályozták, hogy megszerezze egy 129 milliárd dolláros ügylet révén a szintén távközléssel foglalkozó Sprint Corp.-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik