Belföld

Tőzsdei vergődések – mélyrepülő szakosztály

A BUX sztoikus nyugalommal fogadta a nemzetközi részvénypiacok legutóbbi földközeli kalandját. A többéves negatív rekordok miatt kiábrándulók a párnaciha és az arany felé fordulhatnak.

Szerdán drasztikus visszaeséssel zártak a világ tőzsdéi. Az Egyesült Államokban három százalékot meghaladó zuhanást mutattak az indexek, amire a tavaly World Trade Center ellen intézet szeptemberi merénylet óta nem volt példa. A főbb tőzsdemutatók nem pusztán az egynapos csökkenés rekordjainak túlszárnyalásával hívták fel magukra a figyelmet. A Nasdaq aznap esti teljesítménye ötéves, a Standard & Poors 500-as – a New Yorki értékpapírpiacot legjobban lefedő – indexe négy és fél éves mélypontjára süllyedt. A Dow Jones ugyanakkor nem érte el múlt szeptemberi negatív rekordját.

Minden kreatív

Az amerikai tőzsdéken az elmúlt két év a profit warningok jegyében telt el, azonban idén új kifejezéssel bővült a brókerek szótára. A némiképp eufemisztikus “kreatív könyvelés” fogalomként elhíresült számviteli csalások több társaság részvényét döngölték már földbe, joggal.

A legnagyobb port az > Enron, a Xerox , illetve a WorldCom ügye kavarta, a héten viszont az Egyesült Államok legnagyobb gyógyszergyára, a MerckMerck került rivaldafénybe. Szerdán újabb gyógyszertársaság, a > Bristol-Myers nevével kapcsolatban merült fel a mérlegkozmetikázás gyanúja.

Az elemzők szerint a befektetői bizalom már rég elpárolgott a vezető részvénypiacokról is, a tavasz óta lefelé tartó indexeket csak az egy-két napos nagyobb korrekciók tartották vissza a csendes krach betetőzésétől. Sokáig úgy nézett ki, hogy a szerdai padlóhoz közeli állapotból csütörtökre kilábalnak az amerikai részvénypiacok, ám a délután megjelenő makromutatók szertefoszlatták a reményt. A termelői árindex júniusi kismértékű emelkedése, valamint a megelőző héten munkanélküli segélyért folyamodó kezdő állástalanok száma a piaci konszenzusnál kedvezőtlenebbül alakult. Bár az adatok távolról sem számítottak eget rengetőnek (“békeidőben” egyszerű kézlegyintéssel intézték volna el őket a befektetők), a hetek óta tartó ideges hangulatban eladási hullám indult.

Vergődnek még

A hónapok óta követő üzemmódban vegetáló európai értéktőzsdék számára sem úgy alakult a hét, ahogy azt elképzelték. A Dow Jones szerdai háromszáz pontjához három óra alatt újabb kétszázat rakott hozzá, azonban 8.600 pont környékén visszafordult. A blue chip index behozhatta volna lemaradását a Nasdaq-hoz képest, ám a Kodak kiugró negyedéves nyeresége minimálisra csökkentette utóbbi veszteségét. A Nasdaq két százalékot emelkedett, az S&P 500 is javulással zárt.

Európában szokás szerint túlreagálták a történéseket a befektetők. Ugyan az indexek – az öt éves negatív rekordot döntő londoni FTSE kivételével – nem estek túl tavaly szeptemberi (az amerikai piacoknál jóval nagyobb zuhanásuk után kialakult) hullámvölgyükön, viszont a tengerentúli benchmarkokat ezúttal is lekörözték. A mai becsöngetés némi fényt vihet a befektetők tekintetébe. A Dell a Wall Street zárása után hozta nyilvánosságra eredményprognózisát, ami nem kis meglepetésre meghaladta az előzetes tervet, a Deutsche Telekom pedig – tőle mostanában szokatlan módon – kedvező féléves számokkal rukkolt elő. Az öreg kontinensen is úgy vélték, eleget estek már a héten (elég az SAP tegnapi profit warningját követő tizenöt százalékos csúszására gondolni), a főbb tőzsdemutatók felfelé indultak.

Aranyba foglalják

Első nekifutásra a Qwest Communication háza táján kezdetét vett nyomozás nem rengette meg az eget az első számú nemesfém piacán. Pedig, amióta a világ világ, a tőzsdei pánikhangulatok során két termék iránt általában megélénkül a kereslet. Az egyik a párnaciha, a másik az arany.

Különösen igaz ez a valós válsággal kísért tőzsdei eladási hullámok idején. A New York-i World Trade Center ellen intézett terrorista támadást követően például a tőzsdeindexek meredek zuhanásával párhuzamosan három dollárral ugrott az első számú nemesfém piaci ára. A WorldCom-botrány idején csaknem két százalékos drágulást regisztráltak, június elején pedig, a Standard & Poor’s 500-as index “pokoljárásakor” (a mutató 8 hónapos mélypontjára zuhant) az 1999 októberi válsághangulatban beállított árrekordjának megdöntésével kísérletezett az arany. A mai napon egyébként még megmozgathatja a tengerentúli piacokat, hogy a New York-i Comex elektronikus kereskedési rendszerben nagy volumenű opció fut ki, ami a szakemberek szerint áremelkedést indukálhat.

Kimarad és lemarad

A Budapesti Értéktőzsde részvényeire nem voltak különösebb hatással a heti események. A BUX mozgása követte ugyan a nemzetközi trendet, azonban a visszafogott aktivitás (a forgalom a tavasszal mért érték felére zsugorodott) miatt nem jelentkeztek nagyobb elmozdulások. Hasonló volt a helyzet térségünk más részvénypiacain is. Az index ma is hűen követte európai társait: a nyitáskor tegnapi értékénél csaknem 90 ponttal magasabban állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik