Belföld

Villányi Kékoportó 2000, Herger Ede – Borkóstoló

Villányba érdemes lemenni. Jól kitalált weinstrasszéken lehet grasszálni, ahol tényleg minden a borról szól, bár itt tartana a többi csoda magyar borvidék is, melyek pedig hasonlóan hatalmas adottságokkal rendelkeznek.

Mármint potenciáljukat nézve hasonlóak, mert karakterüket tekintve éppen hogy a sokféleség a honi borvilág értékes jellemzője. Villány, mint ismeretes, a tüzes-testes vörösök hazája, itt már a rómaiak is szőlészkedtek-borászkodtak, mint Laposa József Villány-könyvében olvasom, egy itt talált, szőlőtelepítést megörökítő oltárkő felirata szerint a gazda és fia Venatus 400 arpensis, azaz mintegy 50 hektár nagyságú szőlőt telepített, ami mai szemmel nézve is nagyon rendes darab ültetvény.

Villányi Kékoportó 2000, Herger Ede – Borkóstoló 1Szóval lóra kap az ember, ebben az országban semmi sincs messze, és lekarikázik Villányba. Még egy jót lubickolhat is a kegyetlen kánikulában a harkányi vizekben. Tényleg kegyetlen itt a meleg, itt kezdődik leghamarább a tavasz, itt nem üres marketingközhely a mediterrán. Hírek szerint az utóbbi években a hőségnek és tán a globális felmelegedésnek beszédes bizonyítékát hallhatni Villányban: megjelent a kabóca, kinek, pontosabban hímjének (csődör? bika? kakas?) – mert a kabóca vígan él, felesége nem beszél – gépies, katatón berregése a mediterrán utazások ismerős háttérzenéje.

Ezt a tüzet érezhetni e heti szép kis borunkban is, mely kézműves termék, Herger Ede műve, olyannyira, hogy még a címkén is Herger Ede rajza látható, amint egy vidám szőlősgazda permetez egy tőkét. Jó kis bor, sötét bíbor, gyümölcsös illat, lágy textúra, melegség-teltség, magas, tüzes alkohol, a 2000-es napsugaras évjárat színei, tüzei és a többértékű alkoholok érintésnyi édessége. Szép pörkölteket asszociál az ember e bor mellé, melyeket valamelyik villányi portán költ el valamelyik felesége társaságában. Kékoportóból szűrte e szép bort Herger Ede, Villánynak ebből a kedvelt fajtájából, melyet – és a fejlett pincekultúrát – a XVIII. században betelepülő németek hoztak magukkal. Nem egy hatalmas szőlő ő, egyszerűbb, mint a nagy testvér cabernet-k, de mérsékelt terheléssel, szépen iskolázva olyan bársonyos-tüzes borokat tud, mint amilyen e heti vörösünk, Herger Ede hibátlan Villányi Kékoportója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik