Belföld

Főnökök a futószalagnál

A BBC reality show-ja vezérigazgatókat állít kemény próba elé: egy hetet a szamárlétra legalsó fokán kell eltölteniük. Padlót mosva, takarítva vagy hamburgerzsömléket szeletelve új képet alkothatnak vállalatuk működéséről.

A BBC egyik producerének támadt az az ötlete, hogy az üzleti műsorok is lehetnek érdekesek, ha nemcsak számokról, adatokról, hanem emberekről is szólnak. Több sikeres próbálkozását követően

Reality show a politikábanA BBC a politikai műsorok arculatát is igyekszik megváltoztatni. A Back to the Floor mintájára ebben a témakörben is hasonló jellegű adást kívánnak készíteni. Emellett a Fehér Házról szóló politikai drámák nyomán ezt a műfajt is megpróbálják integrálni a hagyományos tájékoztatási formák közé.

jelenleg a Back to the Floor (Vissza a padlóra) című műsora került sugárzásra – ez már a harmadik sorozat.

A műsort a nézők élvezik, és az alkalmazottaknak is hasznára válik. Az, hogy a vezérigazgatók is a saját bőrükön érzik alkalmazottaik sorsát, több esetben vezetett a munkavállalókkal szembeni vállalati politika változásához.

Célkeresztben

Sok vezető nemet mond a felkérésre. Mások viszont hasznosnak gondolják ezeket a tapasztalatokat, amelyek a szokásos vállalati információláncon elérhetetlenek a csúcsvezetők számára.

A műsorban már több mint 50 cégvezető szerepelt. A legutóbbi sorozatban A Central Park vezérigazgatónője tapasztalta meg személyesen, hogy milyen érzés kutyagumit, használt óvszereket és drogosok fecskendőit felszedegetni a földről, valamint “középkori” eszközökkel gyepet telepíteni.

A Burger King nagy-britanniai vezérigazgatója sült krumplit és hamburgereket készített, miközben “főnöke” többször figyelmeztette, hogy ne felejtsen el folyamatosan mosolyogni. A Carnival Cruise utazási iroda vezetője pedig egy luxushajóra állt be takarítani.

Főnökök a futószalagnál 1Ki bírja, ki nem

Van, aki még nem is járt az “új munkahelyén”. Például az egyik legnagyobb magánkézben levő amerikai börtönhálózat vezérigazgatója egy általa még sohasem látott börtönébe állt be smasszernak.

Vannak, akik egyszerűen képtelenek feldolgozni azt a terhet, amit alkalmazottaik munka közben kénytelenek eltűrni. Volt olyan vezérigazgató, aki letépte magáról a mikrofont és élő adásban beletenyerelt a kamerában.

Bukások és tapasztalatok

Buktatott már főnököt is a műsor. Dino Adriano, a Sainsbury egykori vezérigazgatója a rosszul sikerült munkahét után nem sokkal felállt székéből.

Mások azonban tapasztalatokkal gazdagodtak. Elsősorban az adott feladathoz szükséges alkalmazottak számára, a munkavállalók munkahelyi körülményekre, valamint a bérezésre vonatkozóan. Az érdeklődés persze kölcsönös. Eric Bonnottól, a Burger King nagy-britanniai vezérigazgatójától “kollégái” megkérdezték, mennyit keres…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik