Belföld

Egri muskotály cuvée 2001, Thummerer – Borkóstoló

Ismét egy édes borral kedveskedünk a borra is figyelő nyájas olvasónak. Borra is, könyvre is, kamarazenére is, színházra is, inspirációkra, stílusra, szép ételre, szép életre is.

Egri muskotály cuvée 2001, Thummerer – Borkóstoló 1Melyet megédesíthetünk egy pohár ilyen illatos ambróziával, ami úgy hat ránk, mint a teába mártott madeleine-keksz Swannra. (Az eltűnt idő nyomában. Amikor a kiscsávó Swann felmegy Léonie néni szobájába, a néni mindig megküldi egy kis teába áztatott madeleine-nel; évszázadokkal később madeleine-t kóstolván Swannt mintha villámcsapás érné, bűvös öröm árad el rajta, mely a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatja.) Na, ilyen egy pohár Thummerer-muskotály. Mint amikor muskotályos szőlőt ettél gyerekkorod évadján, amikor még felelősségtől mentesen, titkok között éltél, nem ebben a balkáni idióták dominálta cselédsori parvenü vircsaftban.

Mert a Thummerer-muskotály illata tökéletes, és édessége nagyon diszkrét, nem gejl, nem műédesség, hanem a nap tüze keltette íz, elegánsan és profin visszafogva. A minap (Figyelő, 2002/26. szám) röviden értekeztünk arról, hogy nézetünk szerint a szép édesség élvezete a bor fogyasztásának magas fokát jelenti, e heti borunk ebbe a körbe tartozik. A bort Thummerer Kati és Vilmos komponálták, végtelenül rokonszenves és kiváló mesterek, az Egri borvidék felemelkedésének főszereplői, fáradhatatlan, kedves és fontos emberek. Az idei Bikavér-verseny (e sorok íróját az az érdemein felüli megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett a rendezvény úgynevezett társadalmi zsűrijében, ahol egy napon 56 – ötvenhat! – mintát kellett kóstolni, ami nem mód nélküli mulatság), a Thummererék munkájának látványos sikerét hozta: az első tízben két Bikavérjük volt, megnyerték a szakminisztérium különdíját és a legkiemelkedőbb egri termelőnek járó díjat is.

Eger, a lágy muscat ottonel, a hungarikum (két illatos szőlő, a hárslevelű és leányka pároztatásával létrehozott zefír, melynek kívánatosságát mutatja, hogy a madarak és darazsak szenvedélyesen fogyasztják, zefír-függők), és az etikus borkészítés illata, a frissességet fokozni hivatott némi szénsav, a bor kerek, bájos, feminin jellege – ilyesmi szavakkal lehet jellemezni szóban forgó borunkat. Feladható édesség, gyümölcs, gyümölcssaláta, ilyesmik mellé, de leginkább nívós beszélgetőbor, mely segít élni hölgyeknek és édesszájú uraknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik