Belföld

Brazília ötödször viszi haza a trófeát

Brazília 1958, 1962, 1970 és 1994 után idén ötödik alkalommal szerezte meg a világbajnoki címet , ezúttal Ronaldo segítségével. A diadalt Rudi Völler szerint is teljesen megérdemelték a brazilok.

Brazília ötödször viszi haza a trófeát 1“Fantasztikus érzés brazilnak lenni” – nyilatkozta a mérkőzést követően a világbajnoki címet jelentő gólok szerzője, Ronaldo. A brazil válogatott, vagy ahogyan hazájukban hívják őket: a “selecao” az egész torna során jó teljesítményt nyújtott. A németek kapitánya, Rudi Völler – egy becsületes másodikhoz méltóan – elismerően nyilatkozott a dél-amerikaiakról a 2-0-ás végeredménnyel záruló döntő után. Mint mondta: a brazilok az egész világbajnokságon igen jól játszottak, és teljesen megérdemlik a bajnokoknak járó trófeát.

A győztes: Ronaldo

Ronaldo fantasztikus játékot produkált a német-brazil döntőn, és akárcsak Pelé az 1966-os angliai vébét követően, hosszas kényszerpihenő után visszatérve mutathatta meg a világnak, mit is tud valójában. A brazilok sztárcsatára a mérkőzés utáni nyilatkozatában adott hálát Istennek és az őt két éven keresztül a visszatérés reménye nélkül kezelő orvosoknak azért, hogy újra a csapatba kerülhetett; a két gólt pedig egyenesen a családjának címezte. Luiz Felipe Scolari, a brazilok mestere a döntő utáni mámoros pillanatokban megköszönte brazil honfitársainak azt a rengeteg pozitív energiát és támogatást, amit tőlük kaptak.

Brazília ötödször viszi haza a trófeát 2A vesztes: Oliver Kahn

Oliver Kahn a németek legnagyobb játékosegyénisége ugyanekkor megtapasztalhatta a legszörnyűbb fájdalmat. Sokak számára a kezei közül kipattanó labda, amiből Ronaldo megszerezte a brazilok vezető gólját, könnyen feledteti egy hónap pompás teljesítményét. De ne akarjunk felejteni. A hazájában legalábbis megasztárnak számító kapus, a német tizenegy hálóőre a vébé egy hónapja alatt bebizonyította, hogy – a harmadik csapat kapusa, Rüstü mellett – ő a világ legjobbja ezen a poszton.

Papírforma?

A két csapat vébén nyújtott teljesítménye és korábbi összecsapásai alapján is Brazília tűnhetett az esélyesebbnek. A 17 megvívott mérkőzésből eddig 10-szer győzedelmeskedtek a brazilok, háromszor a németek, és négy döntetlen született. A két csapat soha nem játszott korábban világbajnoki döntőt egymással.

…és a leggyengébbekÉs ha már foci, emlékezzünk meg a legrosszabb csapatokról is. Néhány órával a vébédöntő kezdete előtt (az időpont nem véletlen) a világ két leggyengébb besorolású nemzeti tizenegye – Bhutáné és Montserraté – mérkőzött meg egymással. A 10 ezer nézőt vonzó mérkőzésen a himalájaiak 4-0-ra verték a karibiakat, akik így a FIFA világranglistája szerint a leggyengébb csapatnak kijáró 203. helyen csücsülhetnek, Bhután mögött. A “másik döntő” egyébként a holland KasselsKarmer nevű cég ötlete volt.

A legsportszerűbbek

A FIFA vasárnap a legsportszerűbb csapatnak kijáró címmel, valamiont 50 ezer dollárral ajándékozta meg a belga csapatot. A szövetség indoklása szerint a brazilok elleni meccsen alulmaradó és a vébétől elbúcsúzni kénytelen Belgium sportszerű játékával és a “sárgazáporból” való kimaradással érdemelte ki első alkalommal a díjat. A világverseny sportszerűségi elsőségét eddig háromszor érdemelte ki a brazil és kétszer az argentin csapat.

Gólok és lövések…

A világjátékokon 161 gól esett összesen (69 az első, míg 89 a második félidőben), ami mérkőzésenként 2,52-es átlagot jelent. Három aranygólnak lehettünk tanúi (Szenegál-Svédország, Koreai Köztársaság-Olaszország, Törökország-Szenegál). A leggyorsabb gólt Hakan Sükür érte el a 13. másodpercben, a bronzért vívott meccsen, Korea ellen.

A legtöbb gólt szerző válogatott természetesen Brazília 18 góllal, a gólkirály, ki más: Ronaldo – 8 góllal. Három csapatnak – Kína, Franciaország, Szaúd-Arábia – egyáltalán nem sikerült gólt szereznie. A legtöbbet lövő játékos és egyben a glkirály Ronaldo lett – 26 lövéssel, melyből 21 kapura ment. A brazilok összesen 53-szor célozták meg a kaput vagy a kapu környékét. A legkevesebbet Kína lőtte el (19), a legkevesebb kapura ment lövése – hat – Tunéziának volt.

A mérkőzéseken összesen 18 büntetőt ítéltek meg a bírók, ebből 13 talált; míg büntetőpárbajban 19-ből 13-szor került a labda a gólvonalon belülre. Az öngólok száma: három. A legtöbb gólt hozó mérkőzés az emlékezetes Németország – Szaúd-Arábia volt, akkor a németek 8 gólt rúgtak.

…és szabálytalanságok…

A legtöbb szabálytalanság a japán-orosz harcban esett, szám szerint 62, a legnagyobb békésségben pedig az Anglia-Nigéria találkozó zajlott, ahol 19 sípszó hangzott el. A legharciasabb együttesek az ezüstérmes német és koreai csapat, ők egyaránt 133-szor szabálytalankodtak, a legtöbbet a brazilok kapitánya, Cafú vétett az ellenfelekkel szemben, a bíró szerint (19-szer). A legtöbbször Bastürköt állították meg szabálytalanul: 31-szer (bár ennek legalább a fele a zömök török számlájára írható.)

Összesen 17 piros lapot osztottak ki a játékok alatt, a legtöbb piros lapot Paraguay, Portugália és Törökország kapta – mindhárom csapat kettőt. A sárga lapok száma összesen 257, a legsárgább a Kamerun-Németország találkozó volt 14 sárga és 2 piros lappal. A vébé két figyelmezetőlap nélküli mérkőzése a Németország-Írország és az Anglia-Nigéria találkozó volt. A legtöbbször figyelmeztetett csapat az ezüstérmes Törökország lett 16 sárga és 2 piros lappal, a legkevesebb, összesen két alkalommal Nigériára kellett rászólni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik