Belföld

Japán-Oroszország: 1-0 (végeredmény)

Inamoto góljával vezetést szereztek a japánok. Előzőleg az oroszoktól a bíró elvett egy jogos tizenegyest. Azután a távol-keletiek még egy kapufát is lőttek.

Japán az első kör egyik meglepetését okozta (Korea, az USA és Szenegál mellett), amikor döntetlent értek el a belgák ellen. Ugyanakkor az oroszok 2:0-ra nyertek Tunézia ellen, így könnyebb helyzetből várhatják mérkőzést.

Kezdődik a meccs

4. perc:

Inamoto lő: az orosz kapu mellé három méterrel.

11. perc:

Szmertyin lő 18-ról, 7 méterrel mellé.

13. perc:

Pimenov kap sárgát, egy durva becsúszás után.

15. perc:

Izmajlov lő tizenhét méterre a kaputól, jobbról, és a labda szinte leborotválja a hosszú oldalon a kapufát.

17. perc:

30 méterre a kaputól Nyikiforov lő szabadrúgást. Előzőleg Pimenovot lerántja Miyamoto – az orrtörés miatt fejvédőt viselő hátvéd -, aki sárgát kap. Pimenov gólhelyzetbe került volna, ha továbbmehet, a bíró tehát megkegyelmezett a japán védőnek, aki gyakorlatilag utolsó emberként szabálytalankodott.

23. perc:

Nakata Hidetosi lő kapura: messze fölé.

28. perc:

Sakk-matt az orosz védelemben: a baloldalon felfutó japán hátvéd, Nakata Kodzsi balról bead, Suzuki bizonytalankodik, érkezik Nakata Hidetosi, és óriási ziccerben fölé bombáz.

35. perc:

Japán szabadrúgás az orosz kaputól 25 méterre: Ono elhibázza.

38. perc:

Szolomatyin kap sárgát, egy durva becsúszásért.

Egy meg nem adott tizenegyes…

40. perc:

Szolomatyin megy el a jobboldalon, beadná a labdát, ám az érkező Szemsovot Toda lerántja a büntetőterületen belül. Merk bíró nem ad tizenegyest. Szinte már szokás ez a vébén… Még a japán közönség is felhördült a stadionban, mert amikor visszajátszották az eseményt, nyilvánvaló volt a védő szabálytalansága. (Az újabb orosz támadás során egyébként Szolomatyin távolról lőtt – mellé.) Utóbb a televíziós stúdióban a magyar szakértők úgy vélték, nem volt egyértelmű büntető az eset.

Az eredmény a félidőig nem változik, marad a gól nélküli döntetlen.

Kezdődik a második félidő

46. perc:

Orosz helyzet, de Karpin beadásába Izmajlov éppen csak, hogy bele tud érni, a lövés-beadás nem vezélyes a távol-keletiek kapujára.

Vezetnek a japánok!

51. perc:

A baloldalon felfut a japán Nakata Kodzsi, beadja a labdát, társa, Yanagisawa leteszi a labdát Inamoto elé, aki a tizenhatoson belül, az ötöshöz közel áll, és gyönyörűen lő a bal felső sarokba. 1-0-ra vezet Japán!

58. perc:

Beszcsasztnih – aki Szmertyin helyére állt be néhány pillanattal előbb – kap egy remek fejest, a baloldalon elhúz, betör a tizenhatosra, kicselezi a japán kapust, majd kiszorított helyzetből az oldalhálóba lő! Óriási helyzet volt, de kimarad.

60. perc:

Nyikiforov csúszik be durván. Bár a labdát találja el először, Suzuki felbukik, Nyikiforov pedig sárgát kap. A szabadrúgást 20 méterről Nakata Hidetosi fölé bombázza.

62. perc:

Nakata Hidetosi óriási átadást nyújt meg Yanagisawa felé. Yanagisawa lecselezi a védőjét, Nyikiforovot, és hét méterről fölé lő. A túloldalon az oroszok haynak ki egy helyzetet.

66. perc:

Suzuki lő fölé.

Japán kapufa!

71. perc:

Nakata Hidetosi lő kapufát: óriási bombája a keresztlécet találja el.

72. perc:

Nakayama jön be Suzuki helyett.

77. perc:

A szünetben csereként beállt Hohlov jó helyzetben lőhet, de szinte feladja a labdát a japán kapusnak.

82. perc:

Nyikiforov lő messze fölé.

91. perc:

Nakayama kap sárgát, Onopko felrúgásáért.

Merk lefújja a mérkőzést, és ezzel a vébén újabb meglepetést szereznek a japánok, hiszen az oroszok legyőzésével négy pontjuk van, a csoport élén állnak, és nem esélytelenek a továbbjutásra sem! Japán ezzel történetében először nyert világbajnoki mérkőzést, s különösen Inamoto játszott kiválóan, az az Arsenal-csatár, aki már az első meccsen is eredményes volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik