Belföld

Horvátország-Mexikó: 0-1

Blanco tizenegyesgóljával Mexikó legyőzte az előző vb bronzérmesét, Horvátországot. A négy évvel ezelőtti dobogósok közül immár a második csapat kap ki, a franciák veresége után.

Horvátország-Mexikó: 0-1 1Suker, az előző vb gólkirálya a kispadról nézte, amint Horvátország, az 1998-as világbajnokság harmadik helyezettje találkozik Mexikóval, amely Közép-Amerika legerősebb csapata. Ám a mexikóiak vezetést szereztek, és a horvátok behozták a meccs második félidejében Sukert…

Horvát helyzetekkel kezdődik a mérkőzés

2. perc:

Horvátország jut szabadrúgáshoz, körülbelül 25 méterre a mexikói kaputól, Prosinecki azonban messze fölé-mellé lövi a labdát. (Prosinecki szerb-horvát játékos, nem sokon múlott, hogy Jugoszlávia, pontosabban Kis-Jugoszlávia csapatában folytassa pályafutását a délszláv gyűjtőállam felbomlása után.)

6. perc:

Oscar Perez, a mexikói csapat kapusa véd hatalmasat, egy közelről érkező horvát fejes után. (Flash visszajátszás)

A két horvát helyzet után stabilizálja a mexikói csapat a védelmét, pontosabban a középpályásaik is besegítenek: aggresszívabban támadják le horvát ellenfeleiket már a játéktér közepén is.

14. perc:

Jarni szöglete után Zvonimir Soldo fordul a kapura, de lövéséhez senkinek sem kell a mexikói csapatból hozzáérnie, nagyon fölé ment a labda.

A jobboldalon a mexikóiak legveszélyesebb embere Blanco, aki a támadásokat építi, és beadásaival segíti társait. Komoly helyzet azonban nem alakul ki a horvát kapu előtt. (Blanco keresztnevét nem fogjuk sokszor leírni: Cuauhtemoc.)

25. perc:

Kézzel-lábbal tolja el a labdát Perez kapus a jobboldalon felfutó horvát szélső, Niko Kovác elől.

Altatnak a horvátok: passzolgatnak, aztán hirtelen felgyorsítanak. Egyelőre a gyorsítás a ritkább. A mexikóiak ugyanis figyelnek, elsősorban a lestaktikát alkalmazzák ügyesen.

32. perc:

Két mexikói szöglet: a másodikat sikerül a horvát kapura fejelni, de Blanco próbálkozását könnyedén fogja Pletikosa, a horvát kapus. (Flash visszajátszás)

Borgetti kihagyja a mérkőzés legnagyobb helyzetét!

34. perc:

A meccs legnagyobb helyzetét hagyja ki Borgetti. Négy méterről, a horvát kapussal szemben állva, mellé tolja a balról érkező beadást: marad a 0-0. (Flash visszajátszás)

Komoly helyzet nélkül zárul az első félidő: mindkét csapat a védekezésre koncentrál, és így folyamatos játék csak ritkán alakul ki. Az utolsó utáni percben ugyan a mexikói csapat néhány veszélyes szögletet ívelt be, de Pletikosa biztosan fogta a labdákat, így a félidőben 0-0 az állás.

Horvát helyzettel kezdődik a második félidő is

47. perc:

Rapaic beadását (szabadrúgásból) Soldo gyönyörűen fejeli a rövid felső sarokba, de Perez szintén csodálatos védéssel hárít. (Rapaic rúgta azt a beadást is, amellyel a horvátok a magyar csapat ellen szereztek gólt egy felkészülési meccsen néhány héttel ezelőtt.) (Flash visszajátszás)

54. perc:

Rapaic ismét szabadrúgásból lő: most nem ível, hanem bombáz, egy kicsivel a mexikói kapu jobb oldala mellé…

Vezet Mexikó!

59. perc:

Gyönyörű mexikói támadás: Borgetti indít, kényszerítőzés, sarkazás után Blancóhoz jut a labda, ám a legjobb mexikóit buktatják a horvát tizenhatoson belül. Zivkovic piros lapot, a mexikóiak büntetőt kapnak. Blanco, a sértett pedig biztosan értékesíti a tizenegyest. A horvátok pedig emberhátrányban folytatják, 0-1-ről a mérkőzést. (Flash visszajátszás)

A horvátok rögtön reagálnak: becserélik Sukert, az előző vb gólkirályát és Stanicot, és így lejön a pályáról Alen Boksic, aki nem sok vizet zavart eddig. A másik oldalon Borgettit hívja le a játéktérről az edző.

64. perc:

Egy távoli horvát lövésnél nagyot hibázik Perez: kipattan róla a labda, szerencsére nem ellenfélhez, nem a hálóba, hanem az alapvonalon túlra.

79. perc:

Lecserélik a mexikói válogatott és a mérkőzés legjobbját, Cuauhtemoc Blancót, akinek a keresztnevét csupán tiszteletből ismételjük meg – ígéretünk ellenére. Blanco helyett Palencia áll be.

Hosszú percek óta nem történik érdemleges esemény a pályán. A mexikóiak lassítják a focit, a horvátok pedig eleve lassan játszanak. Márpedig most a horvátoknak kellene hajtania…

86. perc:

Morales (Mexikó) hintáztatja a horvát jobbhátvédet a tizenhatoson belül. Miután háromszor is elküldi a rossz irányba a védőt, nem túl erős lövést ereszt meg, amelyet Pletikosa véd.

Mexikó tartja az eredményt, és győz

88. perc:

Horvát szöglet után Rapaic lábáról leperdül a labda, a lövés az oldalvonalon kívülre szállna, ha egy – lesen lévő – csapattárs nem kapcsolná le az “átadást”.

91. perc:

Simunic veszi át a beadást a mexikói ötösön (mintha a kezét is használta volna…), rálövi a labdát, Perez belevetődik a löket útjába, így szöglet következik, amely nem jelent veszélyt az eredmény tartására törekvő mexikóiakra.

Így marad az 1:0-s eredmény, és immár az előző vébé második, dobogós helyezést elért csapata kap ki nyitómeccsén: a világbajnok franciák után a bronzérmes horvátok is egy góllal maradnak alul ellenfelükkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik