Belföld

Nem versenyképesek a közép-európai termelő vállalatok?

24.hu
24.hu

2002. 05. 22. 13:02

[FN] A globális gazdaságban betöltött figyelemre méltó szerepük ellenére a közép-európai termelő vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak a globális versenytársakkal szemben - állapítja meg a Deloitte&Touche, a vezető szakmai szolgáltató cég termelő vállalatokat vizsgáló tanulmánya. A felmérés a közép-európai vállalatok előtt álló kihívásokat és fenyegetéseket mérte fel regionális és globális szinten egyaránt. A felmérést öt közép-európai ország - Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovénia és Szlovákia - több mint 100, többek között az élelmiszeriparban, a vegyiparban, a villamosenergia-iparban, az autóiparban és a fémfeldolgozó iparban működő termelő vállalata körében végezték el. A felmérés egyik fontos megállapítása, hogy a tisztán regionális és a régióban működő multinacionális vállalatok között jelentős szakadék tátong a teljesítmény és a termelékenység tekintetében. A legjelentősebb űrt a két csoport között a termelékenység területén tapasztalható különbség jelenti. Más területen is vannak lemaradások, ilyen a gyártás, az ellátási lánc menedzsment (SCM) és a szervezettel kapcsolatos kérdések. Egymással összehasonlítva, a helyi vállalatok legjobb mutatóikat a globalizáció kihívásaira való felkészültségük mérésekor érték el. A multinacionális vállalatokkal szemben a helyi vállalatok voltak képesek a legjobban megérteni vevőik igényeit.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.