Belföld

A magyar emberi jogi helyzet az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága előtt

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága 2002. március 22-én vizsgálja a magyar kormány jelentését a magyarországi emberi jogi helyzetről.

A Bizottsághoz négy jogvédő szervezet alternatív jelentést nyújtott be. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága rendszeresen vizsgálja, hogy a részes államok miképpen teljesítik a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában vállalt kötelezettségeiket. 2002. március 22-én kerül sor a magyar Külügyminisztérium által készített negyedik országjelentés értékelésére New Yorkban.

Az Emberi Jogi Bizottság munkájában mindenkor szívesen fogadja és használja fel a független szakértők vagy nem-kormányzati szervezetek által benyújtott kiegészítéseket, kommentárokat vagy esetenként párhuzamos jelentéseket. Ennek alapján készített négy magyar civil szervezet – a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ – párhuzamos jelentést az Egyezségokmány teljesüléséről. A munkát a Magyar Helsinki Bizottság koordinálta.

A magyar civil szervezetek által készített 80 oldalas jelentés a pozitív fejlemények elismerése mellett igen sok tekintetben kritikus észrevételekkel egészíti ki a kormány jelentését. Ezek összefoglalását, valamint az Emberi Jogi Bizottság felépítésének és tevékenységének leírását lásd a csatolt dokumentumban

További információ:
dr. Kádár András Kristóf
mobil: 06-30-232-70777

Ajánlott videó

Olvasói sztorik