Belföld

Demjánék eladták a szigligeti Esterházy-pincét

A Badacsonyi Pincegazdaság, amelyben Demján Sándor és Bartha Ferenc is érdekelt, megvált szigligeti Esterházy pincéjétől - tudta meg a FigyelőNet. A korábban kuriózumnak tartott pincét ma már csak vendéglátóipari egységként tartják számon.

Demjánék eladták a szigligeti Esterházy-pincét 1Korábbi bérlőjének adta el a Badacsonyi Pincegazdaság (BP) a Szigligeten működő Esterházy pincét. A tízéves bérleti szerződés lejárta után attól tartott a BP, hogy a bérlő Tóth László magával viszi jól kiépített partnerkörét, és látogató nélkül maradhat a pince – ezért döntött az értékesítés mellett. A vételár meg nem erősített információk szerint 100 millió forint körül alakult.

A BP a megbízott vezérigazgató szerint “elfogadható évet zárt”, de nyereséget nem ért el. A tervek szerint további 1-2 pincét értékesítenek, palackozót építenek Balatonfüreden, valamint eladnak egy targoncát és egy személygépkocsit – avatta be lapunkat a részletekbe a vezérigazgató.

A BP a Balatontól északra elterülő történelmi borvidéken gazdálkodik. Legismertebb termékei: a csopaki olaszrizling, a badacsonyi szürkebarát és a muskotály, a tihanyi vörösborok – cabernet, merlot, kékfrankos -, valamint a somlói furmint és az olaszrizling.

Borkészítés nagybanA Badacsonyi Pincegazdaságot 1995-ben alapította a Borászati és Kereskedelmi Rt. Az alapítás célja az volt, hogy önálló gazdasági társaság formájában működtesse tovább a Balaton-felvidéki borászati tevékenységet. A BP Zánkán működtet szőlőfeldolgozó üzemet, ahol a badacsonyi, a Balaton-melléki, illetve a balatonfüredi-csopaki borvidék fehérszőlő-termését fogadja. Az egyszer fejtett bort ezután mintegy fél évig a balatonfüredi, illetve badacsonylábdihegyi pincészetekben érlelik fahordókban, majd a badacsonyi üzemben palackozzák. Vörösbort a tihanyi pincészetnél termel a társaság, ott dolgozzák fel és ott is érlelik, fahordókban.

Korábbi hírforrások “valódi kuriózumként” tettek említést a szigligeti Esterházy pincében érlelt muzeális borkészletről, ma a BP-nél már csak “asztalos-pados megoldású vendéglátóipari egységnek” titulálják a pincét. A 450 férőhelyes “egység” egész évben üzemel. A főidőszak természetesen a turistákhoz kötődik: nyáron folklórestekkel szórakoztatják a betérő vendégeket.

Értesülésünk szerint Tóth László a Vino Art Kft.-t felhasználva készült arra, hogy a bérleti idő lejárta után nem tudja megszerezni a pincét: Cserszegtomajon vásárolt egy másikat, a Festetics pincét, és a bővülő portfólióba a cserszegtomaji várszínház is bekerült. A diósgyőri várat utánzó, alig fél év alatt felépült “kulturális erődítmény” 2000 személy befogadására alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik