Belföld

Egyenlő esély a gyógyulásra

A Centrum Párt nem lép be az egészségügyről kialakult 600 milliárdos számháborúba. Miként lennének átláthatók a gyógyítás költségei? Hogyan teremthető az ország minden régiójában egyenlő esély a gyógyulásra? Honnan szerezhetők források a rendszer fejlesztéséhez?

Sok? Kevés?A 600 milliárd forint körül kialakult számháborúról Pusztai Erzsébet megjegyezte, hogy az csak első hallásra sok. Amennyiben az egészségügyi dolgozók megkapják a nekik beígért béremelést, akkor az közvetlenül az első évben 50 milliárd forint kiadás lesz, és a ciklus végére az arányos növekedéssel, folyamatos bérfejlesztéssel együtt 350 milliárd lehet. Ehhez jönne a 150 milliárdos rekonstrukciós program, és akkor csak két fejezetet említett. A forrásokról a többiek kevesebbet beszélnek – tette hozzá. Illetve kétségbe vonta, hogy a kórházprivatizációval automatikusan együtt járna a tőkebevonás, amire a kormány gyakran hivatkozott a kórháztörvény parlamenti vitájában. Arra még nem kapott választ, hogy miért fektetné bárki a pénzét olyan rendszerbe, amelyből nem várható profit.

Pusztai Erzsébet egészségügyi modellje könnyen áttekinthető. Abból indul ki, hogy Magyarországon a jó egészségügyi ellátás a biztonságos jövő alapja. Milyen kézenfekvő: a fejlett országokban az egészség az életben a legnagyobb kockázati tényező. Ha ezt csökkentik, akkor az egészségügyben dolgozók számára is áttekinthető jövőképet adnak, mert a rendszer fejlesztésével javul a kórházak, a szolgáltatások eltartóképessége.

A Centrum Párt a kezdetektől, vagyis csak néhány hónapja, de következetesen azt mondja, hogy Magyarország az Európai Unió rehabilitációs központjává válhat. Nálunk megvannak ehhez a természeti adottságok, a fejlesztések pedig jól finanszírozhatók.

Támogatás egészségügyi kataszter alapján

Pusztai Erzsébet szerint fél év alatt elkészíthető az a felmérés, amely alapján megmondható, hogy az ország egyes térségeiben milyen egészségügyi szolgáltatások maradnak a méltányos norma alatt. Ennek alapján megalkotható a program, hogy mely területeken kell fejleszteni és mit.

Egyenlő esély a gyógyulásra 1Csak egy ilyen egészségügyi kataszter alapján lehet tisztességes döntéseket hozni arról, hogy mely régió mely intézménye kapjon támogatást központi forrásokból. Így előzhető meg, hogy a lobbik tovább torzítsák az egészségügyi intézmények közötti szinvonalkülönbséget. A program alkotói arra számítanak, hogy így lehet a leghatékonyabb az egészségügyben a fejlesztés, és elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy az ágazatban kiépült érdekcsoportokkal szemben megvalósítsák elképzelésüket.

Vállalkozók és egészségbiztosítás

Egyenlő esély a gyógyulásra 2Azzal kalkulálnak, hogy az állam által felvett hitelekből 2-3 év alatt pótolható a kórházak, rendelők felújításában felhalmozott elmaradás. A további lerongyolódás megállítására amortizációs alapot hoznának létre, amelybe a kormány és a önkormányzatok fizetnék a fejpénzt, a kórházak, a rendelők pedig a teljesítményük alapján szerezhetnének forrásokat a fejlesztéseikhez.

Nem változna érdemben a biztosítási rendszer, ahogy a vállalkozások “egészségügyi” terhein sem módosítana érdemben a Centrum Párt. Pusztai Erzsébet ezzel kapcsolatban a FigyelőNet kérdésére megjegyezte, hogy a kis- és egyéni vállalkozóktól folyik be – arányosan – a legkevesebb tb-járulék és egészségügyi hozzájárulás, mert nem vonzó a biztosítási rendszer.

Ezért egyebek mellett azt tervezik, hogy bizonyos körzetekben az állam részben vagy egészben átvállalná a vállalkozóktól az egészségügyi járulékok terheit, hogy érzékeltesse, méltányolta a munkanélküliség felszámolásában játszott szerepüket.

Igazságosabb járulékrendszer

Pusztai Erzsébet az egészségügyi járulékról még ellenzékben, 1994 és 1998 között is többször elmondta, hogy az egészségügyi járulék igazságtalan. Mégpedig azért, mert a fix összeg nagyobb teher az alacsony jövedelműeknek, és jelentéktelen a nagy jövedelműeknek.

Akkor a Fidesz is bírálta a járulékrendszert, mégsem történt semmi. A Centrum Párt tervei között szerepel az igazságosabb rendszer megvalósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik