Belföld

A befektetők már a recessziót temették

Jócskán emelkedtek az árfolyamok a Wall Streeten. A befektetők ugyanis egyre inkább úgy vélik, hogy az amerikai gazdaság felállt a padlóról. A Dow több mint fél éves maximumon zárt.

Eufória?

A befektetők már a recessziót temették 1“Ez már eufória” – nyilatkozott Kevin Connellan, a Northern Trust Corp. bankholding részvénypiaci vezetője. A 330 milliárd dolláros tőkét kezelő cég szakembere csupán a brókerek érzésvilágát közvetítette, ők ugyanis hirtelen megugró lelkesedéssel kapkodják a Northern részvényeit.

Az irányadó indexek már az elmúlt héten sem muzsikáltak rosszul, a pénteken napvilágot látott makrogazdasági adatok viszont feltették a pontot az i-re. Az Institute for Supply Management ugyanis az ipari termelés kibővüléséről adott számot, amire 2000 júliusa óta nem volt példa.

A kedvező adottságok mellett azonban technikai tényezők is az emelkedés irányába hatnak. Azokat a piaci szereplőket ugyanis, akik arra fogadtak korábban, hogy a részvénypiac továbbra is lefelé halad majd a lejtőn, hirtelen cselekvési kényszer ragadta el. Veszteségkorlátozó stratégia alkalmazása esetén az említett befektetők az elmúlt heti áremelkedések után zárni igyekeztek pozíciójukat, ami újabb vásárlóerőt jelenített meg a piacon.

A számok nyelvén

A Dow Jones Industrial Average 2,1 százalékos emelkedés után 10 586 ponton fejezte be a kereskedést, amire az utóbbi hét hónapban nem volt példa. A Nasdaq Composite 3,1 százalékkal erősödött. A Standard & Poor’s 500 1,9 százalékkal állt magasabban a kereskedés végén, mint pénteken.

Robert Dickey, az RBC Dain Rauscher technikai elemzője azonban óvatosságra int: a Dow például csaknem két éve vesztegel a 9700 – 10 700-as tartományban. Nem kevés időre, és kimagasló forgalomra van szükség ahhoz, hogy az index kitörhessen felfelé az ezer pontos sávból. A chartista szakember a Nasdaq Composite esetében 1850 – 2000 pont körül vár egy kemény támaszpontot.

Jól ment a pénzügyi cégeknek

Kiemelkedően teljesítettek a hét első kereskedési napján a pénzügyi szférában tevékenykedő vállalatok részvényei, de a nyertesek közé tartoztak azok a befektetők is, akik a technológiai részvényeket és a légitársaságok papírjait választották.

A Merrill Lynch részvényei 6, a Goldman Sachs papírjai csaknem 5 százalékkal emelkedtek, a Morgan Stanley és a Charles Schwab részvényei egyaránt 5 százalékot meghaladó mértékben lettek drágábbak. Még jobban szerepeltek az online brókercégek papírjai: az Ameritrade befektetői több mint 7, az E-Trade-et választó piaci szereplők mintegy 12 százalékos nyereséget könyvelhettek el. Banki fronton a J.P. Morgan Chase részvényei csaknem 10, Citigroup papírjai 3, American Express részvényei pedig több mint 4 százalékkal értek többet, mint a korábbi zárásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik