Belföld

Tőzsdehét – kint a bika, bent a csiga

Miközben a vezető értékpapírtőzsdék legfőbb mutatói meglódultak az elmúlt héten, a budapesti parketten csak egy árnyalatnyit javult a helyzet: a BUX csupán egy százalékponttal emelkedett.

Hullámzó mozgással ugyan, de erőltetett ütemben felfelé masíroztak az elmúlt napokban a fontosabb tőzsdeindexek. A japán kormány tervezett gazdaságélénkítő csomagjának hatására megtáltosodott a tokiói piac (a Nikkei több mint négy százalékot emelkedett), Amerikában pedig a Dow mellett ezúttal a Nasdaq is emelkedni tudott.

Kedden ugyan meglehetősen kedvezőtlen fogyasztói bizalmi indexet publikáltak a tengerentúlon, ám ezt a hét további eseményei feledtették a befektetőkkel. A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya jelentőset ugrott, javult a nemzeti beszerzési menedzserindex is, és a vártnál nagyobb lett a lakossági fogyasztás.

Tízezer pont fölött a DJIA

Az igazi lökést a Fed elnökének szerdai, meglehetősen optimista hangvételű beszéde, továbbá a negyedik negyedéves GDP adat adta meg. Messze várakozáson felüli, közel másfél százalékos gazdasági növekedést regisztráltak 2001 utolsó három hónapjában, jóllehet az egy hónappal ezelőtti előzetes becslés közlésekor a nagy elemzőházak még jobbára csökkenésre számítottak.

A Dow hétfőn átvitte a tízezer pontos lécet, a pénteki kereskedés végén pedig már 10 368,86 ponton állt, amire tavaly augusztus óta nem volt példa.

Európában vegyes makroadatok jelentek meg. A januári-februári inflációs számok minden bizonnyal el is keserítették volna a befektetőket, ha a “nagy testvér” tőzsdeindexei nem teljesítettek volna olyan szépen.

Mutatóba akadt néhány biztató mutató is, amelyek közül kiemelendő az IFO üzleti klíma indikátor, ami féléves rekordot döntött Németországban. A tengerentúli optimizmust láttán az eddig visszatartott vételek rászabadultak a piacokra, ami Frankfurtban 7,42, Párizsban 5,68 százalékos indexemelkedést eredményezett.

Pénz- és állampapírpiac Hétfőn kétszeres túljegyzés mellett 2 bázisponttal, 8,39 százalékra csökkent a tízmilliárd forint össznévértéken kibocsátott MNB kötvény aukciós átlaghozama. Noha a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciójára beérkezett ajánlatok értéke meghaladta az ötvenmilliárd forintot, az ÁKK ragaszkodott az előzetesen meghirdetett húszmilliárdhoz. Az aukciós átlaghozam egy bázisponttal emelkedve, 8,4 százalék lett. Huszonhétmilliárd forint értékű hat hónapos diszkont kincstárjegyet is kibocsátottak, huszonegy bázisponttal emelkedő, 8,44 százalékos átlaghozam mellett.

A leghosszabb futamidejű dkj-ból – hetvenmilliárdos jegyzési szándék mellett – az ÁKK további ötmilliárdot csapott hozzá a meghirdetett harminchoz, az aukciós átlaghozam 26 bázisponttal magasabb, 8,26 százalék lett.

A DWIX index tizenegy bázispontot esett (8,45 százalék).

A forint árfolyama közel két százalékot gyengült a dollárhoz (283,7) viszonyítva, a sávban tovább gyengülve 11,1 százalékon zárt.

Téli álom a BÉT-en

Itthon, mintha mi se történt volna, csend honolt. A hétfőn produkált, mindössze másfélmilliárd forintos forgalomra utoljára tavaly júliusban volt példa. A hét második felében megélénkült ugyan a piac, ám az átlagos napi forgalom nem érte el az ötmilliárd forintot. A langyosnak is csak jóindulattal titulálható hangulatot jól jelzi, hogy a BUX csütörtökön hat, pénteken pedig mindössze egy pontos változást mutatott előző napi záróértékéhez képest.

Az index ismét megpróbálkozott a nyolcezres szint áttörésével, ám tartósan ezúttal sem tudott a vonal felett maradni. Pénteken 7.940,51 ponton állapodott meg a tőzsde-barométer.

A hajszálnyi javulást úgy érte el a piac, hogy mindössze három indexpapír (OTP Bank, Richter, Egis) árfolyama nőtt, tizenháromé csökkent. Ezúttal a bankpapír cipelte a hátán a tőzsdét: kurzusának öt százalékos erősödésével (új árcsúcsok elérésével) ellensúlyozta a MOL és a Matáv egy százalékot meghaladó lecsúszását, illetve a másodvonal gyatra teljesítményét. A hét vesztesei a kisebb papírok voltak: a Globus és a Phylaxia árfolyama hat-hat, a Prímagázé négy százalékot veszített értékéből.

Ami előttünk áll

Tőlünk nyugatabbra az elkövetkezendő pár napban sem unatkoznak a részvénypiaci szereplők. Szerdán a német ipari megrendelések adatára, pénteken a februári amerikai munkaerőpiaci statisztikákra hegyezik a fülüket. A hét közepén tart gazdaságértékelő beszédet Alan Greenspan, és a Fed is ezekben a napokban adja ki a Bézs könyvet.

Ülést tart a héten Európa két legjelentősebb központi bankja, az ECB és a brit jegybank. Bár a piacok nem számítanak kamatmódosításra, annak lehetőségét sosem lehet kizárni. Hogy teljes legyen a kép, arról a párizsi és frankfurti tőzsde csillagai, a Vivendi Universal és a Deutsche Telekom gondoskodnak, hiszen mindkét társaság kedden közli eredményét.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7940,5
1,16 %
11,35 %
Varsó WIG
15140,0
0,88 %
8,75 %
Prága PX50
419,6
3,43 %
6,34 %
Frankfurt DAX
5097,4
7,41 %
-1,21 %
Párizs CAC
4486,4
5,68 %
-2,99 %
London FTSE
5169,0
2,34 %
-0,93 %
Nikkei 225
10812,0
4,40 %
2,56 %
Hang Seng
10425,3
-2,25 %
-8,53 %
Dow Jones IA
10368,9
4,02 %
3,47 %
Moszkva RTS
305,5
3,43 %
17,47 %
Mexikó BOLSA
6898,0
6,56 %
8,25 %
Rio Bovespa
14343,2
5,61 %
5,64 %
Nasdaq
1802,7
4,53 %
-7,57 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik