Belföld

Dollármilliárdosok klubja- csak 18 éven felülieknek

A Forbes magazin szerint idén is Bill Gates a világ leggazdagabb embere , a legfiatalabb milliárdos pedig 18 éves. Aki az elitklubba vágyik, alapítson IT céget, élelmiszer-üzletláncot, vagy szülessen jó helyre. Továbbá ne legyen víziszonya: a milliárdosok ugyanis többnyire yachtjukon pihennek.

A Forbes módszertana A lista összeállításában a Forbes magazin 34 riportere a világ 43 országát vizsgálta. A vagyon becslésénél a nyilvánosan forgó részvények 2002. február 4-i záróárfolyamát vették alapul. Nem nyilvános részvények esetén a konkurens cégek részvényárfolyama alapján kalkuláltak. A nagyon kiterjedt családok esetén, mint például a Rothschild, nem bocsátkoztak becslésbe A 479 tagból álló klub tagjainak fele amerikai, és a tízes toplistán is kilenc helyet bérelnek. Ázsia 1996-ban még 123 tagot üdvözölhetett a klubban, mára azonban csak 70-en tudnak felmutatni egymilliárd dollárnál nagyobb vagyont. Európában 121 milliárdos igyekszik boldogulni. A 16. alkalommal összeállított lista szerint a klub idén 29 új taggal bővült, köztük 7 némettel, egy ausztrál borásszal és egy török bányatulajdonossal. Akadtak azonban bőséggel távozók is, szám szerint 83-an. A kiesők fele amerikai volt: távozott többek között az AOL Time Warner elnöke, Steve Case, és a már-már enroni botrányokat produkáló Global Crossing elnöke, Gary Winnick.

Woody Allen híres mondása szerint reggel felkel, megnézi, hogy szerepel-e a Forbes magazin toplistáján, s ha nem, elmegy dolgozni. Bár neki jó pár kasszasikert kell még produkálnia, hogy elvei alapján kimaradhasson a napi robotból, a világon 479 magánszemélynek sikerült bekerülnie idén a dollármilliárdosok klubjába. A csaknem ötszáz milliárdos a tavalyi 1730 milliárd után idén összesen 1540 milliárd dollárral büszkélkedhet, az egyéni áltagos vagyon 3,2-ről 3,1 milliárdra csökkent.

A listát vezetők többségét anyagilag is megviselte a tavaly szeptember 11-i terrortámadás, és persze többen nyögik még a technológiai lufipukkanást is. Ennek ellenére sok panaszra nem lehet oka az összeállítást nyolc éve töretlenül vezető Bill Gates-nek. A Microsoft-guru 52,8 milliárd dollárral büszkélkedhet, s bár az elmúlt évhez képest 6 milliárddal csökkent a vagyona, még így is tetemes az előnye a lista második helyezettjével, a 35 milliárd dollárt birtokoló Warren E. Buffett-tel, a Berkshire Hathaway első emberével szemben.

Az elitklubban kizáró ok a víziszony

Dollármilliárdosok klubja- csak 18 éven felülieknek 1A német Aldi diszkontlácot anyjuktól megöröklő Karl és Theo Albrecht 26,8 milliárdos vagyonnal dicsekedhet. Az Aldin kívül érdekeltek az amerikai Albertsons élelmiszerláncban, és 100 százalékos tulajdonuk van az ínyenceknek fenntartott Trader’s Joe-ban. A visszavonultan “tengődő” testvérek évtizedek óta nem engedtek a sajtó nyomásának, fénykép időtlen idők óta nem jelent meg róluk. Hétköznapjaikról annyit tudni, hogy a napi stresszből németországi birtokaikon lazítanak.

A Microsoftot Bill Gates-szel közösen alapító Paul G. Allen magánvagyonát 25,2 milliárd dollárra taksálja a Forbes. Az Oracle alapítója, Lawrence J. Ellison nemcsak öbölparti luxusvillájáról, szenvedélyes Bill Gates utálatáról, de 23,5 milliárd dolláros vagyonáról is híres, amellyel ő a világ 5. leggazdagabb embere. Bár az Oracle részvényárfolyama 15 százalékot esett az elmúlt egy évben, Ellison fellendülést ígér, miközben keményen trenírozza magát a 2003-as amerikai yachtkupára.

Recesszióban a Wal-Martban vásárolnak az amerikaiak

Dollármilliárdosok klubja- csak 18 éven felülieknek 2 A lista 6-10. helyét a Wal-Mart lánc alapítójának, Sam Waltonnak az örökösei – özvegye és négy csemetéje – tudhatják magukénak. Közülük csak ketten vállalnak aktív szerepet a hipermarket-lánc vezetésében. A család vagyonán csaknem 10 milliárdot dobott az amerikai recesszió és a terrortámadás: ugyanis még a magukat igényesnek és ínyencnek tartó amerikaiak is gyakrabban bonyolították szokásos bevásárlásukat a közeli olcsó Wal-Martban.

A listán a 11-dik a leggazdagabb szaúdi, Alwaleed Bin Talal Alsaud, aki tavaly októberben azzal “küzdötte fel” magát az újságok címlapjára, hogy a nála vendégeskedő New York-i polgármesterrel útravalóul 10 millió dollár adományt küldött a terrortámadás áldozatainak. Azzal persze már nem váltotta ki a polgármester, Rudolph Giuliani csodálatát, hogy Amerika Közép-Kelettel kapcsolatos nézőpontjának újragondolását tanácsolta.

Őt követik a rangsorban, a BMW tulajdonosai, a L’oreal alapítójának 79 éves lánya (aki Franciaország leggazdagabb embere), a Thomson Financial elnöke, a Microsoft elsőként felvett alkalmazottja (ma már vezérigazgató) és az Ikea alapítója. A magyar származású George Soros 37. a rangsorban, 6,9 milliárd dollárral.

Jövevények: a hentes, a buszgyáros és a 18 éves német herceg

Annak ellenére, hogy a világgazdaság számára a tavalyi év nem sok jót tartogatott, 29 újgazdag került fel a milliárdosok klubjába. Legtöbbjük egyszerűen csak most ,,ért be”. Jellemzően nem az újgazdaságban tevékenykednek, és lassan, de céltudatosan küzdötték felfelé magukat.

Dollármilliárdosok klubja- csak 18 éven felülieknek 3A sváb Anton Schlecker például hentesként kezdte. 1974-ben aztán egy hirtelen profilváltással diszkontárú élelmiszer és non-food termékekkel bővített gyógyszertárat nyitott: mára európaszerte 11 ezer egységet működtet, sőt sikerült az Egyesült Államokban is bevezetnie és felfuttatnia a Walgreens üzletláncot. Az üzletből ez idáig 1,8 milliárd dollárt sikerült megspórolnia, amivel a Forbes-lista 234. helyére került.

Paul Desmarais szintén új jövevény a listán: ő az apja ontariói buszvállalatát vette meg 1951-ben egyetlen dollárért, majd némi leleményességgel közlekedési, biztosítási és kommunikációs céget fabrikált belőle. Mára már fiai vezetik cégét, míg ő kanadai művészeti alkotásokat gyűjt, vagy madarakra vadászik, ha nem éppen 1,6 milliárdos vagyona elköltésén gondolkodik.

A német Albert von Thurn und Taxis korával is nagy feltűnést keltett az elitklubban. A 18 éves herceg nem sokat tett a vagyona megszerzéséért: egyszerűen megörökölte a kellemes anyagi biztonságot nyújtó 1,4 milliárd dolláros hátteret. Albert nem sokat nyugtalankodik brazil és bajorországi birtokai miatt, éli az ifjak gondtalan életét: nyaranta pincérkedik, szabadidejében pedig szívesen dobol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik