Belföld

A Roger-Viollet fotógyűjtemény – Ernst Múzeum, február 20-áig

A fékevesztett gőzmozdony, áttörve a Montparnasse pályaudvar homlokzatát, több emelet magasságából zuhant alá a mélyen fekvő kövezetre.

A Roger-Viollet fotógyűjtemény – Ernst Múzeum, február 20-áig 1Az emlékezetes, 1895-ös párizsi vonatszerencsétlenséget megörökítő fotográfia a Roger-Viollet gyűjtemény válogatott anyagával együtt utazott Budapestre. Az Ernst Múzeumban bemutatkozó Roger-Viollet Ügynökség 1938 óta kutatja a fotóarchívumok elfeledett felvételeit és megkopott negatívjait. A mára több millió fényképet tartalmazó gyűjtemény a francia főváros képes fotó-enciklopédiája és gigantikus vizuális memóriája, valóságos emlékközpontként őrzi az ezerarcú, folyton változó Párizs száz évének minden kis rezdülését.

A tárlat – 1867-es világkiállítástól az 1968-as diáklázadásig ívelő – fényképanyaga megidézi a világváros politikai, ipari, művészeti, tudományos és társadalmi változásait. Az archívum képes óriásmemóriája visszaréved a fényképészet hőskorába, és az Ernst Múzeum fehér falai között mesélni kezd. Karimás kalapú, kacér dívákról, sörhasú rakodóinasokról, pörge bajszos csendőrökről, hórihorgas lámpagyújtogatókról, semmiből előszökő kiállítási pavilonokról, automobilokról, omnibuszokról, az Eiffel-toronyról, a Champs-Élysées-ről, a Moulin Rouge-ról, Párizs fekete-fehér történelméről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik