Belföld

Tőzsdehét – még semmi jel

A gyenge évzárás után enyhe visszaesés jellemzi a hazai és a nemzetközi tőzsdéket. Az erőgyűjtés ideje eltarthat még egy ideig; mozdulás a gazdaságot jellemző adatok változása után várható.

Pénz- és állampapírpiacA múlt év utolsó hetében volt az utolsó három hónapos MNB kötvény kibocsátás. December 28-án harmincmilliárdnyi papírt iránt nem volt túl erős a jegyzési szándék, az aukción 9,89 százalékos átlaghozam alakult ki.

Tizenhárom bázisponttal emelkedő átlaghozamot hozott az év utolsó három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátása (9,86 százalék), a papírból húszmilliárd forintnyi került piacra. Az első januári aukción két és félszeres túljegyzéssel 9,8 százalékra csökkent az átlaghozam.

Kisebb hozamcsökkenés jellemezte a hosszabb diszkontok idei első aukcióit, a hat hónapos papír átlaghozama 9,49 százalékra mérséklődött, a tizenkét hónaposé 9,01 százalékra, utóbbiból harmincötmilliárdnyit bocsátottak ki, közel kilencvenmilliárdnyi ajánlat ellenében.

A kétéves államkötvény utolsó aukcióján harminckét bázispontos hozamcsökkenés mutatkozott, az ötéves papírén húsz (8,42, illetve 7,72 százalék), közepes érdeklődés mellett.

2001 utolsó hete nem sok változást hozott a másodpiacon. A referenciahozamok a jelentősen csökkenő egyéves lejárat kivételével minimális eltolódást mutattak, január első napjaiban ugyanakkor jelentősen csökkentek a hozamszintek.

A DWIX index 9,68 százalékon fejezte be az évet, majd január első hetében tizenkét bázisponttal került lejjebb (9,56 százalék).

A forint december végén 11,2 százalékon zárt a centrumtól számítva, majd január első hetében 11,7 százalékra erősödött.

Két hét száguldás volt az évváltás a világ részvénypiacain. Ebből a magyar részvénytulajdonosok is profitálhattak valamennyit.

Amerikában az optimizmust sugalló fogyasztói és menedzserindexek hatása érződött a Wall Streeten, meneteltek a technológiai papírok is. A rettegett munkaerőpiaci adatok annak ellenére sem hoztak változást, hogy a munkanélküliségi ráta 5,8 százalékra emelkedett. Ekkora értéket utoljára 1995-ben mértek a tengerentúlon.

Habár Szilveszter napján nagyobb indexcsökkenéssel zártak az amerikai piacok, a Dow Jones így is tízezer pont feletti záróértékkel mentette a becsületet, szemben a Nasdaq kétezer pont alatti értékével. A nyugati világ benchmark indexei közül végül egy sem zárta pozitív szaldóval az évet, Európa és Ázsia vezető tőzsdéin átlag húszszázalékos csökkenés került a tőzsdekönyvekbe. Ugyanilyen eséssel zárt a Nasdaq. A legkellemesebb teljesítményt a Dow Jones hozta, hétszázalékos negatív hozama nem sokkal volt jobb, mint a BUX éves teljesítménye: kilenc százalék mínusz.

Taroltak a B kategóriás kínai csomagok

Argentínában ugyan cseppet sem javult a helyzet, az elnökváltás és az argentínó bevezetésének futó ötlete egyelőre nem hatotta meg a befektetőket, a Merval index viszont folytatta erős emelkedését.

A “leg”-ek közé a feltörekvő országok tőzsdéi kerültek tavaly, Kínában a B kategóriás részvények taroltak, az ezekből gyúrt indexek kilencvenszázalékos pozitívummal zárták az évet. A leggyatrább teljesítményt pedig a ciprusi börze indikátora mutatja, mely egy év alatt megfelezte önmagát.

December közepéhez képest jó tíz százalékkal huszonkét dollár fölé emelkedett a Brent olaj ára, miután az OPEC január elején életbe lépett termeléscsökkentésről döntött. Az euró erős emelkedéssel ünnepelte elsődleges fizetőeszközzé válását, ismét 0,9 dollár felett forgott a piacokon.

Itthon a karácsonyi szünet után még az üdvözlő e-mailekkel foglalkozhattak a brókerek, mert az index szinte egy helyben állt két napig. A múlt év forgalmi csúcsa (tizenhétmilliárd forint) december 28-ára esett, ebben azonban semmi meglepő nincs, miután minden évet átkötésekkel zártak a brókerházak.

Csak a Mol és az OTP volt pozitív

Ami a valós piaci történéseket illeti, néhány kevésbé likvid papír záróárának beállításától eltekintve nem nagyon láthattunk ármozgásokat a piacon. A BUX kosarát alkotó jelentősebb papírok közül mindössze a Mol és az OTP teljesítménye volt pozitív tavaly, a kosárból idén kikerül Prímagázhoz hasonló négyszázalékos éves hozam azonban nem sok részvényes szívét örvendeztethette meg. Az év sikerpapírja a kétharmaddal dráguló Phylaxia, illetve a negyedével javuló Globus volt.

Az év vesztese az értéke több mint felét elvesztő Antenna Hungária és Graphisoft, de jó negyven százalékkal leértékelődött árfolyammal búcsúzott 2001-től a Pick, a Pannonplast, a Humet és a Rába részvénye is.

Még tart a ébredés

2002 első hete nem hozott túl mozgást: a folyó fizetési mérleg novemberi hiánya a vártnak megfelelően alakult, vállalati hírekből pedig hiány volt. Január első kereskedési napján másfélmilliárd forintos forgalmat bonyolítottak a tőzsdén, ez minden bizonnyal előkelő helyezést jelent majd a leggyengébb kereskedési napok idei versenyében. Péntekig naponta duplázódott a forgalom, sőt erre a napra már erőteljes indexemelkedés is jutott, a BUX csatlakozott a Kelet-Európában tomboló minihosszhoz. Az év eleji portfolióátrendezés főleg a lengyel piacon okozott kiugró emelkedést, a varsói WIG index több mint hét százalékot erősödött néhány nap alatt.

A hét nyertesei között előkelő helyet foglaltak el a technológiai és távközlési papírok – ez nem meglepő a Nasdaq szárnyalása mellett. A Synergon öt százalékkal javult, a Graphisoft néggyel, az Antenna emelkedése meghaladta a hat, a Matávé a négy százalékot. A legnagyobb ugrást a több hónapja leszálló ágban lévő Humet érte el, pontosan tíz százalékos drágulással.

Gyenge kezdés után…

A Pick közgyűlésén a részvényesek nemet mondtak az Arago nyilvános vételi ajánlatára, nem engedték a felvásárló kezébe a társaság saját részvény állományát. A következő etap a februári rendkívüli közgyűlés lesz, ahol a tőzsdei kivezetés kérdése merül fel. A szegedi cég papírja jelentős, négy százalék feletti csökkenéssel zárta a hetet, megelőzni csak az év végére felrángatott és azóta piaci árára visszahulló Mezőgép tudta tízszázalékos buktájával.

Mi várható?

Mind idehaza, mind a forgalmat tekintve szintén lassan bemelegedő európai tőzsdéken várható, hogy kissé élénkülnek a részvénypiacok a most már normális hétköznapjaikba visszatérő befektetők jóvoltából.

Itthon hétfőn a termelői árindex, szerdán az ipari termelés, csütörtökön a külkereskedelmi mérleg novemberi adata jelenik meg. Az USA-ból pedig a beinduló eredményközlések előtt a novemberi ipari megrendelésállomány változása, valamint a decemberi termelői árindex szolgálhat támpontként.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7338,4
2,91 %
2,91 %
Varsó WIG
15013,2
7,84 %
7,84 %
Prága PX50
398,5
0,99 %
0,99 %
Frankfurt DAX
5318,7
3,07 %
3,07 %
Párizs CAC
4682,8
1,26 %
1,26 %
London FTSE
5323,8
2,04 %
2,04 %
Nikkei 225
10871,5
3,12 %
3,12 %
Hang Seng
11702,2
2,68 %
2,68 %
Dow Jones IA
10259,7
2,38 %
2,38 %
Nasdaq
2059,4
5,59 %
5,59 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik