Belföld

Még mindig Marilyn a legkelendőbb

A gazdasági prosperitás világméretű visszaesése érezteti hatását a műkincspiacon is, egyes kategóriák mégis viszonylag immunisnak tűnnek. Marilyn Monroe például még most is igen kelendő.

A gazdasági ciklus felfutásával az emberek egyre nagyobb összegeket hajlandók elkölteni a műkincsárveréseken. Ha viszont fordul a kocka, azaz a GDP növekedése nem meggyőző – rosszabb esetben negatív -, a tulajdonosok képtelenek maguknál nagyobb balekot találni, aki átvenné tőlük a jobb időkben túlfizetett tárgyakat.

Vessük össze a tőzsdével

Terrorizmus elleni háború és pénzügyi bizonytalanság ide vagy oda, a műkincspiaci árak nem zuhannak. Mintegy háromszáz hagyományos és online aukciós ház kereskedési adatait felhasználva a londoni központú Lyons & Hannover LLC összehasonlította a műkincsárak alakulását a legszélesebb piaci hangulatot tükröző Standard & Poors 500 részvényindex fejlődésével. A cég által számított indexek minden egyes kategóriában körülbelül egy tucatnyi tárgyat reprezentálnak. A legmenőbb kategóriák:

Francia impresszionisták: a stabil nemzetközi keresletnek köszönhetően a legkiemelkedőbb művek ára eléri vagy éppen meg is haladja az 1989-90-ben tapasztalt csúcspontot. Cézanne Mt. Sainte-Victoire-i látképét 38,5 millió dollárért vitték haza.

Még mindig Marilyn a legkelendőbb 1Amerikai modernisták (1950-): az olyan státuszszimbólummá emelkedett alkotók, mint Pollock, Rothko, De Kooning és Warhol festményei és grafikái agresszívan emelkedő árakon cseréltek gazdát az elmúlt három évben. Warhol “Orange Marilyn”-jét 3,7 millió dollárért ütötte le a Christies.

Ékszerek: a minőségi kövek, mint a színes vagy a csiszolt gyémántok megtartották értéküket, legalábbis nominális értelemben. Ha figyelembe vesszük az inflációt is, már kiábrándítóbb képet kapunk.

Fényképek: a komolyabb gyűjtők az 1839 és 1875 közötti fotókat keresik, szinte bármilyen áron. Májusban például 220 ezer dollárért találta meg újdonsült gazdáját Julia Margaret Cameron 1866-os brit fényképész alkotása, holott a szakértők “csupán” 150 ezer dolláros leütési árat valószínűsítettek az aukció előtt.

Borok: az árak megmaradtak a korábban elért magasságokban. Az 1985-ös Romanée-Conti Côte de Nuits-ért például 51 750 dollárt fizetett boldog új tulajdonosa.

Antik könyvek: a Christies New York-i árverésén egy Shakespeare kötet 6,1 millió dolláros áron cserélt gazdát, ami rekordot jelent a XVII. századi könyvek piacán.

Még mindig Marilyn a legkelendőbb 2Fegyverek: a dekoratív fegyverek ára is stabilan tartja magát, sőt egy-egy kiemelkedő esetben nagy felfelé ugrásoknak is tanúi lehetünk. A képen látható 1873-as Winchester .44 a texasi Maverick család megbecsült szolgálója volt. Egy lelkes gyűjtő 116 ezer dollárt fizetett azért, hogy hazavihesse.

Oldtimer autók: a tavalyi eufória után lecsendesedett a piac. Az 1966-os Ferrari Ex-Scuderia 330 P3, mely a tavalyi Pebble Beach-i árverésen több mint 5,6 millió dollárt kóstált, idáig megdönthetetlen rekordot jelent.

Halhatatlan Marilyn

Még mindig Marilyn a legkelendőbb 3A hollywoodi hírességek személyes tárgyai mindig is keresettek voltak az árveréseken, Marilyn Monroe azonban még a hírességek között is kiemeltnek számít, talán csak olyan nevek mérhetők aukciói sikerességéhez, mint Elvis Presley vagy éppen James Dean.

Marilyn, bár mintegy negyven éve nincs már az élők sorában, még mindig az érdeklődés középpontjában áll. Ha lehet ilyet mondani, sokkal értékesebb “márkanév” most, mint életében volt. 1962-es halálakor 370 ezer dollárra értékelték a Monroe-vagyont, ami az évenkénti inflációval korrigálva 2,17 millió dolláros értéket jelentene most. Ezzel szemben becslések szerint évi több mint négymillió dollárt hoznak a konyhára csupán licencszerződései.

Ehhez pedig még hozzá kell venni az aukciókon megjelenő hatalmas vételi érdeklődést is, ami kiemelkedően magas leütési árak formájában nyilvánul meg. A Christies például több mint 13 millió dolláros értékben árverezett Monroe-emléktárgyakat 1999-es New York-i árverésén. Egyedül azért a ruhadarabért, melyet Marilyn Kennedy elnök 1962-es születésnapján viselt 1,26 millió dollárt volt hajlandó megadni új tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik