Belföld

IKB-mérleg: idén siker, jövőre folytatás

A kormányzat által idén 15 milliárd forinttal támogatott információs társadalom kiépítésében jelentős előrelépések történtek - mondta el Dr. Stumpf István kancelláriaminiszter az idei pályázatok kiértékelése kapcsán.

Támogatott témák és keretek 2001-ben (millió forint)•IT-kutatások, adatbázis-készítés

400

Számítógép, internet a felnőttoktatásban részt vevő könyvtáraknak 800

Számítógép, internet köztisztviselőknek, pedagógusoknak 5500

Számítógép, internet civil szervezeteknek 1600

Kis- és középvállalatok informatikai infrastruktúrájának fejlesztése 500

Kis- és középvállalatok üzletmenetét segítő központ felállítása 500

Magyar nyelvű internetes tartalmak fejlesztése 600

Az internet használatához eszközök, szolgáltatások önkormányzatoknak 500

Internetes adattartalmak önkormányzatoknak 220

Magyar nyelvű információs technológiák fejlesztése 250

A tudásátadás új módszereinek kidolgozása (nincs még kihirdetve)

Felnőtt oktatásban résztvevő közoktatási intézmények 800

Informatikai módszertanok honosítása, elterjesztése 150

IT építésének népszerűsítése 350

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága idén 14 pályázatot és további nyolc nem pályázatos támogatási programot indított el. A fejlesztések összértéke idén meghaladja a 15 milliárd forintot, ebből a mai napig 10,25 milliárd forintot költöttek el ténylegesen. A legnagyobb, 5,5 milliárd forintos támogatást idén a köztisztviselők és a pedagógusok kapták.

Előtérben a közösségi programok

“Hosszú idő, mire otthon mindenkinek számítógépe lesz, így a pályázatok elsősorban a közösségi használatot támogatják” – mondta el a konferencián a kancelláriaminiszter. Ennek szellemében a kormánybiztosság több ezer civil szervezet, teleház és telekunyhó, iskola és könyvtár, kis- és középvállalkozás internethez jutását támogatta.

A kancelláriaminiszter az idei programok közül kiemelte továbbá a Microsofttal kötött Campus szerződést és az európai “információs szupersztrádához” való csatlakozást segítő, GEANT néven ismertté vált projekteket. Az előbbi keretében felsőoktatási intézmények hallgatói és oktatói jutnak ingyen szoftverekhez, amelyeket használhatnak mind az iskola területén, mind otthonukban.

IKB-mérleg: idén siker, jövőre folytatás 1Nagyszabású tervek 2002-re

A jövő évi tervekről szólva Stumpf elmondta, hogy januárban folytatódik a pedagógusoknak szóló és az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztését célzó pályázatok. Januárban továbbá a kormánybiztosság elindít egy programot a bírák és ügyészek otthoni számítógéphasználatának elterjesztésére is.

Ezenkívül infrastruktúra építésébe is beszáll a kormány. Az elmaradottabb településeken az internet elérése technikai akadályokba ütközik. Olyan területekről van szó, ahol a telefon-összeköttetést rádiós eszközökkel oldották meg. A kormány a távközlési szolgáltatókkal közösen, társfinanszírozásban kívána javítani a helyzeten.

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem telefonhálózat-fejlesztésről van szó, a cél a megfelelő sebességű internetelérés megteremtése. Így előzetesen nem döntenek a támogatandó infrastruktúráról: szóba jöhet vezetékes, rádiós vagy kábeltévés megoldás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik