Belföld

Brókercégek előrejelzései

A vállalati gyorsjelentések ismeretében látható, melyik brókercég elemzői készítik a legmegbízhatóbb előrejelzéseket. Az eredmények a magyar közgazdászok mellett szólnak, ám ez nem jelenti azt, hogy a prognózisok pontosak.

Az előző rangsorA második negyedéves gyorsjelentési szezont követő rangsor élén is a NY Bróker állt, hat első helyezéssel. A CIB háromszor, a Concorde pedig kétszer bizonyult a legjobbnak. A mintában akkor 14 tőzsdei cég és 11 brókercég vett részt. A nemzetközi elemzőcégek már akkor is meglehetősen gyenge eredményt mutattak fel: a Nomura mindössze egy első, egy negyedik és egy ötödik helyet szerzett, a CSFB és a Merrill elemzői pedig egyszer sem kerültek be a legjobbak közé.

Egy, de nem feltétlenül a legjobb támpont lehet a kisbefektetők számára, ha annak alapján választanak brókercéget, hogy megnézik, melyik társaság elemzői gárdája ad jobb prognózist a börzén jegyzett vállalatok eredményeire. A cégek jelentős része azonban bizonyos elemzéseket és előrejelzéseket csak ügyfelei számára tesz elérhetővé, így ha valamilyen szinten objektív összehasonlítást akarunk tenni a brókercégek között, kénytelenek vagyunk a Reuters hírügynökség által a gyorsjelentési szezont megelőzően begyűjtött előrejelzéseket vizsgálni.

Ezeket összevetve a valós céges eredményekkel egyfajta rangsor képezhető: melyik elemzői társaság találta el jobban a negyedéves számadatokat. A rangsor így tulajdonképpen az abszolút különbségeket méri, aki a legközelebb volt a tényadathoz, az adott tőzsdei cég esetében az bizonyult a legeredményesebb “jövőbe látónak”. Az elemzők azonban maguk dönthetik el, hogy melyik cégről adnak előrejelzést a Reutersnak, ez pedig némileg torzítja a képet.

Ki a legjobb?

A legutóbbi, harmadik negyedéves gyorsjelentési szezont megelőzően 13 tőzsdén jegyzett vállalatra adott le előrejelzést összesen 10 brókercég. Már első látásra is világos az a tendencia, ami korábban is megfigyelhető volt: a neves külföldi brókercégek és befektetési bankok elemzői meglehetősen gyengén teljesítenek, magyar kollégáik igencsak lekörözik őket. “A pesti tőzsde pangása miatt sok nagy nemzetközi cég felszámolta hazai elemzői gárdáját – jelöli meg a magyar előrejelzések pontosságának egyik okát Tordai Péter, az IE-New York Bróker vezető elemzője -, így azok javarészt Londonból, a történésektől messze próbálják megtippelni a cégek eredményeit, egyre pontatlanabbul.”

Ha a rangsort annak alapján képezzük, hogy melyik cég találta el a legjobban az eredményeket, a legutóbbi időszakot az IE-New York Bróker zárta a legeredményesebben, 4 cég esetében adta ugyanis a legpontosabb előrejelzést (lásd a cikk alján lévő táblázatot). Ugyancsak a legjobbak között szerepel az MKB, az OTP és a Takarékbróker elemzői gárdája, egyaránt két első helyezést összegyűjtve. A nemzetközi cégek közül a Merrill Lynch egy ötödik, a Lehman Brothers pedig egy negyedik hellyel kullog a lista legvégén.

Átlagos értékA táblázatban, éppen azért, hogy kiszűrhessük a különböző mennyiségű előrejelzések miatt keletkező torzításokat, pontszámokat adtunk a helyezéseknek, majd az összes elért pontot elosztottuk a leadott tippek számával. Az így kapott átlagos eredmény már azt mutatja, hogy a legtöbb pontot az MKB elemzői gyűjtötték, a NY Bróker a második helyre szorult vissza. A legrosszabb a Merrill lett, de az OTP is jelentősen visszacsúszott.

Árnyaltabb kép

A fenti rangsor azonban csak az abszolút eltéréseket vizsgálja, így aki minden papírra leadta előrejelzését (például a NY Bróker), az jó eséllyel érhetett el valamilyen helyezést. A BorsodChem esetében ugyanis csupán három cég próbálkozott prognózissal, így az MKB elemzői hiába tévedtek ebben az esetben 54 százalékot, mivel még így is ők voltak a legpontosabbak, begyűjtöttek egy első helyezést.

“Érdemes emiatt megnézni az átlagos százalékos eltéréseket is, és ennek alapján rangsort alkotni – mondja Szabó Zsombor, a Quaestor elemzője -, így ugyanis teljesen más eredményhez jutunk.” Így rögtön a Lehman kerül az első helyre, mivel egyetlen tippjével csupán 4,5 százalékot tévedett. A másik rangsorban győztes NY Bróker pedig a maga 26,4 százalékos hibájával csupán a hetedik helyet tudta megszerezni, a TakarékBróker elemzői pedig 46,5 százalékkal az utolsó helyre kerültek. Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a mintában részt vevő elemzők átlagos hibaértéke 21,9 százalékot tesz ki.

A legjobb tőzsdei cégekAz elemzői társadalom nagyjából egyetért abban, hogy a négy nagy vállalat (Mol, Matáv, Richter, OTP) és egy-két kisebb (Nabi, Rába) jelenti azt a kört, amelynek tagjai megfelelő figyelmet szentelnek a befektetői kapcsolattartásnak és így könnyebbé teszik az elemzők életét is. A Portfólió idei transzparencia-felmérésén a Richter végzett az első helyen. Sok cég mostanában ismeri fel ennek fontosságát. A Rába tavaly váltott stratégiát, ennek fontos része volt, hogy a befektetők számára áttekinthetően működjön a cég – mondja Varga Péter, a Rába kommunikációs startégiáját kidolgozó Capital Communications igazgató helyettese.

Miért sok a hiba?

“Sok cég egyre inkább nem hajlandó segítséget nyújtani, hogy pontosan követhessük a vállalati eseményeket” – panaszkodik Tabányi Mónika, a Concorde Értékpapír elemzője. A fenti véleménnyel szinte az összes elemző egyetért, hozzátéve, hogy az utóbbi időben sok cégnél romlott a befektetői kapcsolattartás minősége. Tabányi szerint ez olyan cégeknél, mint a BorsodChem vagy a TVK, valamilyen szinten még érthető is, hiszen jelentősen lecsökkent a közkézhányad, a menedzsmentnek egyáltalán nem áll érdekében, hogy pontosan és időben tájékoztasson. Hasonló tendencia figyelhető meg a tőzsdei kivezetések vagy a felvásárlások esetében is.

Tordai szerint a sok új számviteli tétel is megnehezíti az elemzők életét. A devizában számon tartott összegek forintosítására például sok lehetőség van (negyedév végi vagy átlagos árfolyamon), ami főleg mostanában, a forint 30 százalékos ingadozási sávjával igen nagy eltéréseket okozhat az elemzői és a céges kalkulációk között.

Szikszai Szabolcs, az OTP Bank elemzője szerint azonban az is rossz megoldás, ha egy cég sokat, de félrevezetően kommunikál a piaccal. Annál nehezebbet azonban el sem tudnak képzelni az elemzők, mint amikor a befektetői tájékoztatás a vezérigazgató vagy a pénzügyi igazgató feladatkörébe van sorolva (mint a BorsodChem, vagy a Mezőgép esetében). Őket ugyanis rengeteg elfoglaltságuk miatt szinte lehetetlen elérni. Nem véletlen, hogy a BorsodChem eredményének előrejelzésével csupán három cég próbálkozott, meglehetősen halvány találati aránnyal.

Elemzõk találati
pontossága
(darab)
Helyezések száma
1.
2.
3.
4.
5.
Összes Pont*
Átlagos Pont*
Átlagos százalékos
eltérés
Erste
0
1
4
2
1
21
2,33
12,7 %
Concorde
1
2
0
1
0
15
3
10,4 %
CIB
1
3
2
1
1
26
2,88
13,1 %
IE-NYB
4
3
2
1
0
40
3,08
26,4 %
OTP
2
0
2
1
3
21
1,75
32,2 %
MKB
2
1
0
1
0
16
3,2
42,7 %
Merrill
0
0
0
0
1
1
1
5,4 %
Takarék
2
1
0
2
2
20
2,5
46,5 %
RSI
1
2
3
3
2
30
2,5
24,7 %
Lehman
0
0
0
1
0
2
2
4,5 %
* Egy
elsõ
helyezés 5, egy második 4, stb. pontot ér, az
összpontszámot
a leadott elõrejelzések számával
átlagoltuk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik