Belföld

Hol a konjunktúra mostanában?

A legfrissebb adatok szerint az eurózóna feldolgozóipara továbbra is a dekonjunktúra jeleit mutatja. Némi vigasz, hogy Magyarországon jóval kisebb a csökkenés, sőt a konjunktúraindexek lassan emelkednek.

Hol a konjunktúra mostanában? 1A jelek szerint lassan magához tér a magyarországi feldolgozóipar. Legalábbis erre utal a beszerzési menedzserindex (BMI) novemberi 54,6 százalékpontos értéke – a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) adatai szerint. A mutató novemberi értéke 2,6 százalékponttal múlja felül az előző havit, 0,8 százalékponttal nagyobb, mint 2001. január-novemberi időszakának átlaga. Rossz hír viszont, hogy a növekedés ellenére továbbra is elmarad az előző év azonos időszakának értékétől.

Az Ecostat nem optimistaAz Ecostat legutóbbi adatai szerint romlottak a piaci várakozások a nagyvállalatok körében. A Top-100 konjunktúraindexe az októberi 56 százalékról novemberben 53 százalékra csökkent. A mutató augusztus óta mérséklődik, ezt elsősorban az exportra termelő vállalatok fokozódó bizonytalansága okozza – véli az Ecostat. A felmérés szerint a legnagyobb vállalkozások rövid távon lassuló hazai teljesítménynövekedést várnak 2002 első felére. A kis- és középvállalatok konjunktúraindexe viszont kissé emelkedett novemberben, az októberi 46,5 százalékról 47,7 százalékra.

Ami erősödött

A feldolgozóipari menedzserek megítélése szerint a kilátások érezhetően jobbak az októberieknél. Ezt jelzi, hogy a BMI-t alkotó indexek közül a legnagyobb mértékben a várt termelés mennyisége, valamint az új megrendelések állománya nőtt. A termelési index emelkedése valószínűleg annak a következménye, hogy októberben erőteljesen nőtt a rendelések mennyisége. Az ágazatok többségében nőtt a termelés, az élelmiszeripart és a vegyipart kivéve.

És ami nem

Az előző havival viszont ellentétes irányt vett a szállítási átfutási idő indexe. Azaz a két hónapos csökkenés után a kiszállítások átlagosa ideje újra nő – a logisztikusok adatai szerint.

Az indikátorok továbbra is csökkenő foglalkoztatási terveket jeleznek. A novemberi adatok szerint a cégek még az előző havinál is kisebb létszámmal kalkulálnak a következő időszakban. A foglalkoztatási index az augusztusi stagnálás után a foglalkoztatottak várt számának gyorsuló ütemű csökkenését mutatja.

MódszertanA felmérés alapjait az USA Nemzeti Beszerzési Társasága (National Association of Purchasing Management – NAPM) dolgozta ki. A beszerzési vezetők körében végzett felmérés – a tapasztalatok szerint – jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülése, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Mi lesz a külkermérleggel?

A vállalatok külpiaci tevékenysége a következő hónapokban várhatóan nő – az MLBKT megítélése szerint. A javuló konjunktúra némileg ronthat a külkereskedelmi mérleg egyenlegén. A behozatal indexe ugyanis 4 százalékponttal nagyobb az októberinél. A kiviteli index pedig másfél százalékponttal csökkent.

Az euróövezet is kezd magához térni

A legújabb adatok szerint az euróövezet is a korábbinál kevésebb borúlátással néz a jövőbe. Novemberben az euróországok beszerzői menedzserindexe az októberi 42,9-ről 43,6-ra emelkedett.

A mutató ugyan nyolcadik hónapja tartózkodik az 50 százalékos érték alatt, de legalább emelkedett az októberi történeti mélypontról. Még mindig elmarad azonban az amerikai terrortámadások előtti helyzetet leíró 46,0 százalékos szeptemberi értéktől.

Pozitívum, hogy az új megrendelések értéke nőtt novemberben. A foglalkoztatási részindex viszont tovább esett. Eközben a beszerzési árak még mindig csökkennek. Az adat megerősíti azokat az elemzői várakozásokat, melyek szerint az Európai Központi Bank (EKB) – 2002. januárjában vagy februárjában – tovább csökkenti irányadó kamatait, amennyiben a fogyasztói infláció 2 százalék alá csökken.

A foglalkoztatás mindenütt csökken

A német index novemberben 43,9-re emelkedett az októberi 42,0-ról. A termelés hatodik hónapja csökkent novemberben, de legalább lassult a csökkenés üteme az októberi mélyponthoz képest. A foglalkoztatás azonban eddigi mélypontját érte el. A vállalati közlések szerint elsősorban a részidős foglalkoztatottakat sújtotta az elbocsátás novemberben, a teljes állásokban pedig nem pótolták a távozókat, nyugdíjba menőket.

A brit feldolgozóipar visszaesése viszont gyorsult az idei 11. hónapban, miután az ottani BMI 45,6 pontra csökkent az októberi 46,5-ről. Ez a havi érték 1999. januárja óta a legalacsonyabb. A szerdán megjelenő szolgáltatási felmérés várhatóan azt is jelzi, hogy a visszaesés átterjedt a GDP mintegy 70 százalékát adó szolgáltatásokra is.

A GDP ötödét adó feldolgozóipar pedig az idei a harmadik negyedévben már hivatalosan is recesszióban volt. A feldolgozóipari cégek elsősorban az erős fontot és a világgazdasági lassulást okolták a folytatódó a visszaesésért, amely termeléscsökkenést és jelentős elbocsátásokat okoz.

A francia feldolgozóipar aktivitása novemberben tovább zsugorodott, a mutató pedig az októberi 42,0 százalékról 42,1 százalékpontra “emelkedett”. Így már a nyolcadik egymást követő hónapban maradt el értéke az 50 százaléktól az eurózóna második legnagyobb gazdaságában.

Az olasz feldolgozóipar novemberben is “fékezett”, de a lassulás kisebb volt az előző havinál. A BMI 44,5 százalékra emelkedett novemberben az októberi 43,3 százalékról. Különösen a foglalkoztatási részindex mérséklődött. A legnagyobb visszaesést a beruházási javak gyártói könyvelhették el, az ágazatban már kilencedik hónapja csökken a termelés és fogyatkoznak a megrendelések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik