Belföld

Merre tart a magyar gazdaság 2002-ben?

A Cégvezetők Klubjának konferenciáján gazdaságstatisztikusok és állami tisztségviselők beszéltek a gazdasági társaságokat érintő legfontosabb trendekről és változásokról.

Merre tart a magyar gazdaság 2002-ben? 1A “Merre tart a magyar gazdaság 2002-ben?” című konferencia szervezője az ország legnagyobb gazdasági klubja, a több mint 12 500 regisztrált tagot számláló Cégvezetők Klubja volt. Az eladók a vezető gazdaságstatisztikai intézetek, valamint a gazdasággal kapcsolatos állami szervek képviselői.

Kincstári optimizmus?

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Üzenetének két fő mondanivalója volt: a Széchenyi-terv partneri kapcsolatot hoz létre az állam és a piac között, továbbá a külföldi recesszió ellenére is lehetséges Magyarország számára a tartós növekedés az egyensúly megtartása mellett.

Az Ecostat és Kopint-Datorg vezetői ugyan visszafogottabb – 3,5 százalék körüli – növekedést várnak, de ők is bíznak az infláció letörésében. Hangsúlyozták azonban, hogy hazánk kifejezetten érzékeny a nemzetközi gazdasági trendekre, mivel kis, nyitott gazdaság vagyunk, s az export aránya, valamint a termékszerkezet koncentráltsága erősen kiteszi a hazai cégeket a külföldi konjunktúra hullámzásainak. Hasonlóan érzékeny pont a GDP 6,5 százalékát adó idegenforgalom.

Merre tart a magyar gazdaság 2002-ben? 2Auth Henrik, az MNB alelnöke az idei monetáris politikai döntéseket (sávszélesítés, devizaliberalizáció, inflációs célkövetési rendszer) taglalta. Hosszú távú célkitűzésnek a – szerinte 2006-ra várható – EMU-csatlakozást jelölte meg. Ez a lépés elősegíti a külkereskedelmet, csökkenti a kockázatokat valamint a tranzakciós költségeket. Ugyanakkor ez a független monetáris politika és az “inflációs adó” elvesztésével jár. Az alelnök rámutatott, megvan a szükséges politikai akarat és konvergencia.

Az inflációs célkitűzésekről kijelentette: idén decemberre 7 százalékos, jövő decemberre pedig 4,5 százalékos inflációt terveznek, 1 százalékos toleranciasávval. Ezt elsősorban kamateszközök alkalmazásával próbálják meg elérni. A FigyelőNet kérdésére Auth Henrik elmondta: az inflációkövetési politika bevezetésekor figyelemmel kísérték a cseh és a lengyel tapasztalatokat, és legfontosabb tanulságnak azt tartják, hogy nem szabad rövid távú hatásokra reagálni.

A monetáris politika feladásával kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: ennek ugyan vannak hátrányai, de ellensúlyozza ezeket a sokkok csillapítása, a fizetési mérleg problémájának megszűnése. Azt is kifejtette a lengyel példára utalva, hogy a független monetáris politika is okozhat súrlódásokat.

Finánc- és zsaruszemmel

Merre tart a magyar gazdaság 2002-ben? 3Arnold Mihály, a VPOP vezetője kifejtette: a vám mostanság már nem elsősorban pénzforrás, hanem gazdaságpolitikai eszköz. Mindazonáltal a költségvetés bevételeinek 47-50 százalékát továbbra is a fináncok adják.

Az EU-csatlakozás utáni vámszabályok általában kedvezőbbek lesznek, leszámítva az agrártermékek vámját. A jelenlegi szabályozás túlnyomórészt EU-konform, de védi a magyar gazdaságot. Így például a csatlakozásig fennmaradnak a vámszabad területek.

A VPOP-nek jelentős adatvagyona van, ez jelentősen elősegíti az ellenőrzést. Ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az ügyfélcentrikusságra, informatikai eszközök segítségével próbálják egyszerűbbé tenni a vámkezelést.

Négy fő alapelvet sorolt fel Arnold Mihály a VPOP jövőbeli működésével kapcsolatban. Ezek: a vállalkozási verseny tisztaságának fenntartása, a jól fizető cégek pozíciójának javítása, a jogsértések utolérése és megszüntetése, valamint együttműködés a gazdaság szereplőivel.

Dr. Ferenczi László, az ORFK képviselője a gazdasági bűnözésről ejtett néhány szót. A három legfontosabb problémaként a szervezett bűnözést, a korrupciót és a közbeszerzésekkel, valamint az állami pénzek felhasználásával kapcsolatos problémákat említette.

A jövőben ennek megfelelően megerősítik a pénzmosás elleni egységet. A korrupció felderíthetősége érdekében a korrupcióra kényszerülő vállalkozóknak beismerő vallomás esetén vádalkut ajánlanak fel. Emellett speciális szakalegységet állítanak fel az ORFK-n belül.

Szó esett a műkincsvédelemről is. A rendőrség számítógépes adatbázist hoz létre a hazai műkincsekről, ennek segítségével a lopás bejelentése után a műkincs online kapcsolaton keresztül számos országban felkerül a körözendő tárgyak listájára.

Egyszerűbb adózás

Merre tart a magyar gazdaság 2002-ben? 4Az APEH túlteljesítette a terveket: 284 milliárdos adótöbbletet produkált. Ilyenkor felvetődik a kérdés: mire fogják fordítani? Elköltik, vagy adócsökkentést hajtanak végre? A kormány ezek kombinációját valósítja meg. Az adócsökkentések célzottak: támogatják a gyerekeseket, a lakásvásárlókat és a családi vállalkozásokat.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH alelnöke arról szólt, hogy a hivatal célja az egyszerűsített, elektronikus adóbevallás. Ennek akadálya azonban az, hogy nem létezik hazánkban minősített e-aláírás-hitelesítő. A kiemelt adózók esetében azonban az APEH ad hitelesítést, náluk kötelező lesz az elektronikus bevallás. Sikerként könyveli el az intézmény, hogy ingyenes adóbevallási programját tavaly 170 ezren töltötték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik