Belföld

Kardhal – Ne bízz a hackerben!

A félelmetes sikerű, bombasztikus Mátrix után Joel Silver producer változatlanul a párhuzamos világban él. A Kardhal című filmben tanúi lehetünk az új évszázad eddigi legnagyobb betörésének, pontosabban feltörésének.

Kardhal – Ne bízz a hackerben! 1A feltörekvő nemzedék zseniális számítógép-csavargója, Stanley (Hugh Jackman) megrendelésre bejátssza magát a “Cég” rendszerébe, hogy egy mocskos gazember, Gabriel a megkaparintott illegális kormányzati vagyonnal a gyakorlatban is kipróbálhassa a terroristákkal kapcsolatos hazafias elképzeléseit. A mocskos gazembert természetesen John Travolta játssza, aki az utóbbi időben eleget fogyott – bankszámlai és fitnesz értelemben egyaránt – ahhoz, hogy hátborzongatóan ördögi legyen.

A Kardhal grandiózus és ambiciózus film. Nem elégszik meg azzal, hogy alkotói néhány perc alatt, majd később még többször elköltik az egész magyar filmgyártás éves keretét, hanem őrült akciójeleneteivel egyenesen az Ál/arc című John Woo-klasszikust igyekszik túlszárnyalni. Mi tagadás, az egyik jelenetben – amikor Travolta a Rés a pajzson után szabadon istennek képzeli magát – ez sikerül is. Sőt, van még egy felemelő pillanat – egy busz főszereplésével! -, amelyet ha szerényebben oldottak volna meg, akár filmtörténeti jelentőségű is lehetne.

Kardhal – Ne bízz a hackerben! 2A rendező, Dominic Sena szinte végig jó tempót diktál, a számítógépet alapszinten felhasználókat lenyűgözi a “rendszer” és annak rafinált feltörése. Ezenfelül van a filmben néhány meglepő csavar: egy átverős szerelmi szál a briliáns alakú Halle Berryvel, adott az érzelmi indíttatás is (ha nem sikerül a hackerkedés, Stanley soha többé nem látja a kislányát), és az is egyre fontosabb, hogy a jobb thrillerekben fel kell bukkannia a mulattatóan bunkó Vinnie Jonesnak (A Ravasz, az Agy…, Blöff ) is. Az adott pillanatban felbukkan.

A film bemutatója a tervezetthez képest késett. Pletykák szerint ennek oka a benne látható erőszakos jelenetek sokasága, de beszéltek arról is, hogy szeptember 11-e után hirtelen aktuálissá, vagy ki tudja, kínossá vált a mű. Nem vitás, az alkotóknak egyre jobban kell számolniuk azzal: az élet utánozza a művészetet.

Kardhal, Swordfish, 2001. Színes, amerikai film, perc. Rendező: Dominic Sena, operatőr: Paul Cameron. Főszereplők: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Vinnie Jones. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik