Belföld

Prága és a terroristák – uniós aggályok

A csehek jó ideig éllovasnak számítottak az EU-tagjelöltek között. A november 13-án megjelenő országjelentéstől azonban nem sok jót várhatnak. Még kínosabb, hogy vélhetőleg kapcsolat van Csehország és a terrorizmus között.

Prága és a terroristák – uniós aggályok 1A csehek sokáig a legjobb tanítvány szerepében tetszelegtek az uniós tagjelöltek között. Az elmúlt éveket az országnak sikerült viszonylag jó gazdasági mutatókkal és különösebb politikai botrányok nélkül átvészelni. Az Unió által évente kiadott, hivatalosan november 13-án megjelenő országjelentéstől azonban nem sok jót várhat Csehország. Ezt az támasztja alá, hogy Günter Verheugen EU-biztos azzal próbálja megnyugtatni a cseheket, hogy az éves beszámoló nem fogja rangsorolni az országokat.

A terror árnyékában

Légió helyett az afgán frontEgy cseh férfi a fiát vélte felismerni az afgán frontról szóló haditudósításokban. Ha az apának igaza volt, fia, Ladislav Kubik jelenleg az Északi Szövetség soraiban harcol. A cseh rendőrség is vizsgálja az ügyet, ugyanis Kubikot már jó ideje körözték lopásért és a gyermektartás fizetésének elmulasztásáért. Ha az apa véleménye beigazolódik, Kubik újabb bűncselekményt követett el: az idegen hadseregben szolgáló cseh állampolgárokat háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

Jan Sula, a gazdasági hírszerzést elhárító hivatal korábbi vezetőjének véleménye szerint valószínű, hogy a külföldi terroristáknak Csehországban vannak kapcsolataik. A rendszerváltás előtt Csehszlovákiában is képeztek ki iszlám harcosokat. Jelenleg Sula szerint 250 ezer személy tartózkodik az országban illegálisan, és tevékünységüket senki nem ellenőrzi.

A cseh hatóságok is elismerték, hogy a szeptember 11-i merényletben résztvevő Mohamed Atta kétszer is járt Csehországban és ott az iraki titkosszolgálat egyik ügynökével találkozott. Atta csehországi üzleti tevékenységeivel kapcsolatban azonban a hivatalos szervek úgy nyilatkoztak: sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudják az ezzel kapcsolatos feltevéseket.

Egy brit terrorizmus-szakértő csoport véleménye szerint Oszama bin Laden emberei Csehországban vásároltak lépfenespórákat és egyéb vegyi fegyverként használható baktériumokat. Feltevések szerint az Állatorvosi Kutatóintézet három éve hasonló anyagokat adott el egy marokkói “üzletembernek”, aki vélhetőleg iraki kapcsolatokkal rendelkezett. A cseh egészségügyi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

Igazságszolgáltatás és heavy metal

A csatlakozási tárgyalások során (ahol a 30 fejezetből 21-et már lezártak) két kényes kérdés fog a közeljövőben előkerülni: az igazságszolgáltatás harmonizációja és a cseh acélipar jövője.

Német támogatásRichard von Weizsäcker, az NSZK korábbi elnöke egy interjúban kijelentette: Németország szorgalmazni fogja Csehország minél korábbi csatlakozását az Európai Unióhoz. A két ország 1992-ben fogadott el egy megállapodást a jó szomszédi kapcsolatokról, 1997-ben pedig a kölcsönös kapcsolatokról és azok jövőbeli fejlesztéséről írtak alá egyezményt.

A cseh bírák szövetségének vezetője Libor Vavra szerint a törvényhozás által jelenleg tárgyalt, a bíróságokról szóló törvény nem felel meg az EU-elvárásoknak. A jelenlegi törvényjavaslat Vavra szerint nem tartja tiszteletben a bíróságok függetlenségének nemzetközileg elismert elvét, és nem viszi közelebb Csehországot a modern Európához. A korábbi igazságügyi miniszter régebben benyújtott egy olyan javaslatot, amely a bírák szerint megfelelt volna az európai standardoknak, ezt azonban a parlament leszavazta.

A legutóbbi tárgyalásokon sem közeledtek az álláspontok a cseh acélipar jövőjével kapcsolatban. Az Európai Bizottság kétségeit hangoztatta a cseh ipari és kereskedelemi minisztérium átszervezési terveinek megvalósíthatóságával kapcsolatban. A cseh EU-nagykövet csalódottságának adott hangot és megjegyezte: bár hosszú ideje tárgyalnak az acéliparról, idén valószínűleg nem lesznek képesek lezárni idén az ezzel kapcsolatos fejezetet.

Elfolyó EU-pénzek

A cseh állami számvevőszék vizsgálatot indított a PHARE-pénzek elosztásával kapcsolatban. A vizsgálat szerint – ami várhatólag rendőrségi nyomozást von maga után – több tanácsadó cég kapott ezekből a pénzekből, viszont cserében nem végeztek semmilyen szolgáltatást.

Lubomir Volenik, a számvevőszék elnöke szerint egy bizonyos mértékig a cseh ipari és kereskedelemi minisztérium is felelős a történtekért, a következtetéseket azonban a kormánynak kell levonni. Volenik arra is figyelmeztetett, hogy ez a gyakorlat nemzetközi botrányhoz is vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik