Belföld

A Fed a figyelem középpontjában

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed magyar idő szerint kedd este hozza meg döntését: tovább csökken-e a rövid távú irányadó kamatláb. Az elemzők a válaszban biztosak, csupán a kamatvágás mértékét illetően oszlanak meg a vélemények. A többség 50 bázispontos mérséklést vár.

A vezető amerikai tőzsdeindexeknek érezhető lökést adott, hogy a befektetők bíznak az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve további kamatmérséklésében (a Fed helyi idő szerint kedd délután hoz döntést). A hagyományos cégeket reprezentáló Dow Jones Industrial Average 117 pontos emelkedés után 9441 ponton fejezte be a kereskedést. A szélesebb piaci hangulatot tükröző Standard & Poors 500 1,44, a technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite pedig 2,74 százalékkal zárt magasabban. A Nasdaq így kilenchetes maximumán áll – köszönhetően a befektetők abbéli reményének, hogy a világ legnagyobb gazdaságának sikerül kilábalnia az utóbbi évtizedben tapasztalt legrosszabb helyzetéből.

A piaci szereplők optimizmusát mutatja, hogy a rossz híreket gyakorlatilag meg se hallják. Hétfőn például két jelentés is napvilágot látott, amely elgondolkodhatta volna a befektetőket. Egyrészt Amerika szolgáltatási szektoráról rajzolódott ki egy nem éppen előkelő kép, másrészt azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy a tengerentúli cégek 240 ezer állást szüntettek meg októberben.

A tizedik?

Az elemzők többsége úgy véli, a Fed ezúttal is csökkenti a rövid távú irányadó kamatot, ami így akár negyvenéves mélypontra is eshet. Ha ez megtörténik, ez lesz a tizedik kamatvágás tizenegy hónapon belül.

Azonban még ha biztosra is vesszük a csökkentés tényét, kérdéses annak mértéke. A Reuters által megkérdezett 24 elsődleges állampapír piaci kereskedő közül 15 ötven bázispontos csökkenést valószínűsített. A maradék kilenc visszafogottan a 25 bázispontos vágás mellett tette le a voksát, szerintük tehát 2,25 százalékra csökken majd a rövid távú irányadó kamatláb.

Ezúttal hatni fog!

Az alacsony kamatszint gazdaság-élénkítő hatását hivatott fokozni az a több milliárd dolláros csomag, melynek elfogadása a kongresszus napirendjén szerepel. Bár ez a logika vezérelte Alan Greenspan jegybank-elnököt a korábbi kamatvágások alkalmával is, a befektetők ezúttal sem kételkednek, hogy a hatásmechanizmus talán most sem indul meg olyan gyorsan.

Optimista hangulatot jelez az indexek ilyen mértékű emelkedése is. Szeptember 21-e óta, amikor a terrorista támadások után először nyitották meg a részvénypiacokat, a Dow Jones 14,6, a Nasdaq pedig 26 százalékkal szökött feljebb. Mindez pedig egy olyan időszakban történik, amikor a gazdaság növekedési kilátásai rosszabbak, mint bármikor korábban az évtizedben. A Merrill Lynch például hétfőn “diszkontálta” várakozásait. A neves befektetési bank szerint az amerikai gazdaság 1,5 százalékkal csökken majd a jelenlegi negyedévben, 1 százalékkal pedig a következőben. Ezt követően azonban gyors fellendülést valószínűsít: 2002 második felében akár 5 százalékkal is bővülhet a GDP.

“Semmi kétség, hogy a lakáscélú jelzáloghitelek piaca fel fog pezsdülni” – mondta Mike Farrel, a David L. Babson portfólió menedzsere. Kijelentését az támasztja alá, hogy a pénzügyminisztérium a közelmúltban bejelentette: lemond a 30 éves longbondokról mint az államadósság finanszírozási formájáról. Ennek nyomán zuhantak az állampapír piaci referenciahozamok, ami a Fed kamatcsökkentő lépései mellett szintén a pénz időértékének csökkenését eredményezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik