Belföld

Dadaisták – Premier – Kamra, szombat

Bozsik Yvette új produkciója, a Dadaisták a koreográfus-táncművész korábbi alkotása, a Kabaré folytatásaként a legendás zürichi Cabaret Voltaire hangulatát idézi fel.

Olyan dadaista művészeket, mint például Tristan Tzara, Apollinaire, Jean Arp. A Cabaret Voltaire század eleji, avantgárd művészkabaré volt, a dadaisták találkozóhelye. A vastag füstben, egy népszerű sláger vagy a felkiáltások hangzavarában hirtelen feltűntek olyan alakok, mint a mongolos Lenin vagy az asszír szakállú nagy táncos, Laban. A produkció ezt a külünleges légkört varázsolja a színpadra. Ám ez csak a kiindulópont, mert innen a mű eltávolódik, s furcsa utazást tesz: Zürichtől Berlinig, Párizson át Amerikáig, majd Budapesten keresztül a Balkánig. Végigutazzuk és közben megismerjük “közelmúltunkat”, a XX. századot.

Az előadás hangvétele a dadaizmushoz híven kaotikus, anarchikus, meghökkentő, humoros. A megjelenítés eszközei mai környezetünket idézik. A produkció ugyanis a mai világunk elleni kétségbeesett kritika, jókedvű nihilizmusba ágyazva, humorral, groteszken. Bozsik Yvette rendezése szándékosan használja a dadaista eszközöket: a machanikus táncot, a szimultán verset, a bábokat, a maszkokat, a kizökkentés effektusait. Azonban a dadaizmustól nemcsak a formát kölcsönzi, hanem a tartalmat is, mert mindez ma is különösen aktuális: lázadás az erkölcs, a közízlés, a hatalom, a politika és a háború ellen.

Szereplők: Bozsik Yvette, Szirtes Ági, Tóth Anita, Szacsvay László, Vajdai Vilmos, Vati Tamás, Krausz Aliz, Czakó Klára, Fülöp Tímea, Tölgyesi Zoltán, Tokai Tibor, Halász Anna, Lisztóczky Hajnalka, Vislóczky Szabolcs.

Rendező-koreográfus: Bozsik Yvette

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Nagy Fruzsina

Maszk: Sosa

Bábok: Sosa

Videó: Novák Erik

Zenei konzulens: Sáry László, Vajdai Vilmos

Koreográfus-asszisztens: Magusin Anna, Tokai Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik