Belföld

Pangó piacra lép a Windows XP

Ich Bin ein New Yorker - viccelődik a sajtó a Windows XP piacra dobására szervezett New York-i ünnepségen, amelyen Sting ingyenkoncertet ad. Az elemzők szerint előnytelen a bevezetés időpontja. A magyar verzió decembertől kapható.

Pangó piacra lép a Windows XP 1Az ünnepség színhelye New York. Bill Gates a Wirednek úgy nyilatkozott, hogy New York mint potenciális helyszín korábban is a cég tarsolyában volt, ám véglegesen a World Trade Center elleni terrortámadás után döntött a Microsoft a metropolis mellett. “Azt szeretnénk, ha ez az esemény is emlékeztetné a világot arra, hogy New York még mindig erős és meghatározó fellegvár” – mondta el Gates egy sajtótájékoztatón.

Az ünnepségre és az XP marketingjére a BBC forrásai szerint a Microsoft 250 millió dollárt szánt. A Windows XP megjelenését a Microsoft és 50 partnercége – köztük a Compaq, a Gateway, az Intel, a Canon, valamint a CompUSA – több száz új termék, alkalmazás bemutatójával kötötte össze.

Pangó piacra lép a Windows XP 2A manhattani Marriott Marquis színházbeli, ottani idő szerint délután egykor kezdődő, előreláthatólag három órás hivatalos ceremóniát ingyenes koncert követi a Bryant parkban, amelynek díszvendége Sting. A helyi iskolák ingyen szoftveradományokban részesülnek, a tech szektor képviselői számára számtalan összejövetelt szerveznek, éjszaka pedig “Éjféli őrület” címmel nyilvános bulikat tartanak a számítástechnikai üzletek. A show a weben is követhető.

Csaták között születettÚj operációs rendszer még soha nem kavart akkora vitát megjelenése előtt, mint a Windows XP. Tizennégy fogyasztóvédelmi csoport nyújtott be panaszt az amerikai versenyfelügyelethez, arra hivatkozva, hogy a Windows XP személyes adatkezelése kimeríti a “tisztességtelen és félrevezető üzleti gyakorlat” fogalmát. Megmozdultak a rivális cégek és a politikusok is. Legutóbb Dél-Korea legnagyobb internetes portálja követelte egy szöuli kerületi bírósághoz fordulva, hogy a Windows XP forgalmazását tiltsák be az országban. A koreai instant message piac 20 százalékát birtokló portál keresetében arra hivatkozott, hogy saját internetes üzenetküldő szolgáltatását az XP hasonló szolgáltatása versenyszerűtlen eszközökkel ellehetetleníti.

A Windows XP nehéz születéséről olvassa el korábbi írásainkat is:

Windows XP – csaták közt született

Windows XP – csaták közt született II.

Rossz időben rossz helyen?

A Microsoft egy héttel ezelőtt számolt be harmadik negyedéves eredményéről: 6,13 milliárd dolláros forgalma 6 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet, a részvényenkénti nyereség pedig 23 cent. A várakozásoknak megfelelő harmadik negyedévi eredménnyel párhuzamosan a cég azt is bejelentette, hogy az előzetes várakozásoknál kisebb, 7,1-7,3 milliárd dolláros forgalmat és 50 cent körüli egy részvényre jutó nyereséget vár a negyedik negyedévre.

Annak ellenére vett vissza előrejelzéséből a Microsoft, hogy a Windows XP piacra dobásán kívül még idén, várhatóan november 15-én megjelenik az Xbox játékkonzol. Az elemzőket nem lepte meg a várakozások mérséklése, hisz alapvetően úgy vélekednek, hogy az XP-t nem lesz könnyű a jelenleg pangó piacon eladni. Otimistábbak az Xbox megítélésében, a karácsonyi ajándékozásban kelendő lehet a játékkonzol.

Cserélj gépet, aztán vedd meg!

Pangó piacra lép a Windows XP 3Az XP széles körű elterjedését az előnytelen piaci körülmények mellett akadályozhatja az is, hogy a felhasználók nagy részének új gépet kellene vásárolnia az operációs rendszer telepítéséhez – vélekedtek a BBC-nek nyilatkozó elemzők. A három évnél idősebb gépeket érdemes lecserélni az XP telepítése előtt.

A Windows XP a Windows 2000 kódjára épül, kezdetben három verzióban érhető el: az XP Home Edition az otthoni, az XP professional az üzleti felhasználók, a 64 bites Intel processzorokra készült verzió pedig a kifinomult “geekek” számára készült.

Az üzleti verzió a vállalati biztonságot növelő technológiákat tartalmaz – például titkosított fájlrendszer (EFS) és beépített tűzfal -, és az eTestingLabs felmérése szerint a legnagyobb teljesítményű és legkönnyebben használható vállalati operációs rendszer. Kiemelkednek a digitális média terén nyújtott szolgáltatásai.

Pangó piacra lép a Windows XP 4Karácsonyra megtanul magyarul

Az XP nagyvállalati bevezetése már el is kezdődött. Világszerte több mint 150 ezer gépen működik a Windows XP Professional, és több mint egymillió vállalati gépre jegyezték elő telepítését.

A Windows XP magyar változata november végére készül el. December elejétől elérhető a cég viszonteladóinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik