Belföld

Felértékelődött a piac

A pánikhangulat múltán a nyomott árak visszacsábították a vevőket a pesti tőzsdére , amely egyedül a "problémamentes" a térségben. Oroszországot messziről elkerülték a befektetők, Lengyelországban a parlamenti választások okoztak bizonytalanságot.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. Az EPS mutatók az adott pénznemben értelmezendők.

Felértékelődött a magyar piac augusztus vége óta. A nyár végi lassú lejtmenetet drasztikus esés váltotta fel az Amerikát ért terrortámadás nyomán, így rég nem látott, irreális mélységekbe zuhantak az árfolyamok. Ez pedig egy idő után elkezdte vonzani a befektetőket, az árfolyamok szárnyalni kezdtek.

A BUX a világ tőzsdeindexei közül az egyik legjobb teljesítményt nyújtva tízszázalékos pluszban áll szeptember 11-éhez képest. Élénk üzletmenet mellett forogtak a börzén a részvények, ráadásul két – ezúttal nem is a minipapírokat érintő – nyilvános felvásárlási ajánlat is vonzotta a figyelmet, a forgalom rég látott mértéket öltött.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nemcsak a részvénypiaccal foglalkozik. Hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

A makrogazdasági fundamentumok kedvezőnek mutatkoztak, jelentősen mérséklődött az infláció, kiugró többletet mutatott a fizetési mérleg, ráadásul a GDP növekedés Európát messze felülmúló üteme is vonzotta a befektetőket.

Aktuális összefoglalónkban a legnagyobb papírokat érintő elemzésekből válogattunk. Ezúttal nem csak a piac, de a brókerházak is kifejezetten aktívnak mutatkoztak a szeptemberi hónapban. Nem fukarkodtak vételi javaslatokkal az elemzők, kifejezetten optimista számokkal örvendeztették meg a részvényeseket, rég nem látott szituációt teremtve ezzel (minden blue chip a befektetésre ajánlott listán szerepel).

Mol
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
CSFB
5
-263
657
JP Morgan
5
ING Barings
5
298
853
Erste Bank
4
85
537
Drezdner KB
4
176
453
Merrill Lynch
190
943
ÁTLAG
4,6
P/E01
13
P/E02
5,6

Mol

Szeptember 11-ét követően táncot járt az olajár, és hasonlóan mozogtak az olajtársaságok részvényei is a tőzsdéken. A Mol részvényeseinek azonban nem ez számított, inkább a gázüzletág jövője minősült a fő szempontnak.

A napokban végre kedvező hírek láttak napvilágot erről a frontról, a német Ruhrgas – mely a gázszolgáltatókon keresztül már jó ideje jelen van Magyarországon – bejelentette, hogy érdekli az üzletág kisebbségi részesedése (Részletek >>). Vevő tehát már van, most már csak az állam véleményére kell várni.

A fő veszteségforrás megszűnésének esélye nyomán pedig vétel közelébe emelkedett a Mol ajánlati átlaga az elmúlt napokban. Ezen felül az elemzők nemcsak vételi ajánlásokkal rukkoltak elő, hanem jelentősen emelték eredmény-előrejelzéseiket is.

További optimizmusra ad okot az, hogy a lengyel kormányzat egyik utolsó lépésével a Molt szemelte ki a PKN magánosítására. Ezt kifejezetten örömmel fogadta a piac is, bár elképzelhető, hogy az új kormány felülvizsgálja majd az ügyet (Részletek >>).

Matáv
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Commerzbank
5
Nomura
5
76,3
61,9
Concorde
5
80
65
UBS Warburg
3
72,8
82,3
Erste Bank
3
72,7
55,3
Átlag
4,2
P/E 01
10,8
P/E 02
11

Matáv

A telekom szektor hosszú hányattatás után ismét régi fényében tündököl Európában a szeptember 11-ei események óta, és ez bizony érzetette hatását a Matáv árfolyamán is. Az ősz elején lehívott Westel opció (Részletek >>) nem okozott nagyobb meglepetést (ennek idei kedvezőtlen eredményhatásaival is számoltak az elemzők), a részvényeseknek sokkal kedvezőbb hír volt a papír Bux-indexben megnövelt súlya.

Az elemzők drasztikusan emelték ajánlásaikat – bár többen más kelet-európai távközlési társaságok részvényeit preferálják -, így az eddigi tartás közeli átlag jelentősen elmozdult a vétel felé, ráadásul az EPS előrejelzések is jelentősebb mértékű emelkedést mutatnak.

OTP
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Erste Bank
4
1720
1905
Deutsche Bank
5
1728
2083
Nomura
5
IE-New York
5
1542
1620
UBS Warburg
5
1564
1760
ÁTLAG
4,8
P/E01
8,7
P/E02
7,7

OTP

Az OTP beadta végleges ajánlatát a szlovák IRB bankra, ennek azonban már nem volt piaci hatása. (Részletek >>) A részvény a BUX-tól elmaradva teljesített az elmúlt öt hétben. Abban, hogy a papír árfolyama nem értéktelenedett le nagyobb mértékben, nagy szerepet játszott a részvénynek a felülvizsgált BUX kosárban kapott nagyobb súlya.

Változatlanul hagyták az elemzők eredmény-előrejelzéseiket, bár a Hajdú-BÉT értékesítésének szándéka az elkövetkezendő hetekben fog majd beépülni a piaci értékelésekbe. Nem változott a felsorolt papírok közötti legmagasabb értéket jelentő vételi átlag sem, így a többi részvény száguldása mellett a stagnáló bankpapír még vonzónak bizonyulhat a hosszból eddig kimaradt spekulánsok számára.

Egis
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
ING Barings
5
804
1556
UBS Warburg
5
1058
1693
Erste Bank
4
1206
1408
Raiffeisen
3
CSFB
5
1102
1810
Átlag
4,4
P/E 01
10,4
P/E 02
7,75

Egis

Az elemzők körében javulást mutatott az Egis megítélése is, bár nem változtattak számottevő mértékben EPS előrejelzéseikben. A gyógyszergyártók papírjai menedéknek számítottak Európában, így a Nyugatra csoportosuló befektetők hanyagolták a magyar gyógyszerrészvényeket. Ezt a hozzáállást mind a Richter, mind az Egis megsínylette, az elmúlt egy hónapban egyik papír árfolyama sem tudott emelkedni.

A társaság körül viszonylagos csend uralkodik, pozitív hírnek a Hungaropharma privatizációs pályázatának megnyerése (közös pályázat többek között a Richterrel) számított. (Részletek a Hungaropharma privatizációjáról >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik