Belföld

Pánikmentes piaci reakciók

A tálibok ellen vasárnap este megindított amerikai-brit katonai akció az arany- és az olajpiacon okozott jelentősebb drágulást, az ázsiai tőzsdeindexek vesztesége 3 százalékon belül maradt.

A magyar idő szerint tegnap este 7-re időzített támadás zárva találta a világ vezető börzéit, az elsőként nyitó ázsiai piacokat pedig alig érintette meg a támadás szele. Igaz, a térségben meghatározónak számító tokiói tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott, ezért a fajsúlyosabb befektetői reakciókra az európai piacok nyitásáig még várni kell.

Mit tesz a Fed?A tengerentúli kötvénypiacokon tovább csökkentek a hozamok. A három hónapos papírok 2,14 százalékos, a kétévesek 2,75 százalékos hozammal forognak. A Fed október 2-ikán végrehajtott, az idei évben immár kilencedik kamatvágását elemzők szerint újabb 25 bázispontos csökkentés követi. Erre vélhetően már a november 6-ikai Fed ülés előtt sor kerül. A múlt héten napvilágot látott kedvezőtlen munkanélküliségi adatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai gazdaság nehéz hónapok előtt áll.

A kereskedés elején még 3 százaléknál nagyobb mínuszt mutató Hang Seng a kereskedés utolsó perceiben már csak 2,7 százalékos veszteséget jelez. Legnagyobb mértékben az ingatlanrészvények árfolyama esett, az olajipari társaságok jegyzése ugyanakkor emelkedett. Még a harcok által leginkább érintett szomszédos ország, Pakisztán tőzsdeindexe sem esett 3 százaléknál nagyobb mértékben.

A hétfő délutáni kereskedés szempontjából legfontosabb amerikai részvényindex, az S&P határidős jegyzése decemberre 0,7 százalékkal 1064 pontra mérséklődött.

Pánikmentes piaci reakciók 1A New York-i árutőzsde (NYMEX) határidős szekciójában a nyersolaj árfolyama novemberi szállításra 2,1 százalékkal, 22,85 dollárra drágult. Az emelkedés jelentősnek számít, hiszen a fekete arany szeptember 11. óta csaknem 20 százalékot veszített értékből. Az áresést a megcsappant fogyasztói bizalommal magyarázzak a szakértők, mivel ez a kőolaj iránti keresletet is számottevően visszavetette.

Az arany szintén nyertese a legújabb fejleményeknek. Unciánkénti jegyzése csaknem 1 dollárral, 292,5 dollárra emelkedett a NYMEX-en. A WTC-t ért terrortámadás óta aranybafektetők még ennél is jobban jártak, a nemesfém árfolyama azóta mintegy 8 százalékkal drágult.

A devizapiacokon a dollár mind a jennel, mind az euróval szemben veszített értékéből. Egy euróért a pénteki 91,9 cent után már 92,3 centet adnak. A jen csaknem fél százalékkal ér többet, a zöldhasút 119,85 jenért váltják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik