Belföld

Fegyverek közt hallgatnak a tőzsdék

A befektetők biztosra veszik, hogy közeleg a háború, és ez erősen pesszimistává tette őket. Mekkora lehet a terrortámadások gazdasági hatása, és milyen hosszú ideig tart?

Az amerikai piacok soha nem látott mélyrepülést hajtottak végre az elmúlt héten. A Dow Jones index 14,3 százalékot vesztett értékéből – ez a legnagyobb heti bukás 1933 óta. Az S&P 500 pedig történelmének második legnagyobb heti zuhanását hajtotta végre: 11,6 százalékkal zárt alacsonyabban.

A legjobban a haditechnikai és a nemesfémekkel foglalkozó cégek teljesítettek, a biztonságtechnikai vállalatok árfolyama is emelkedett. Mindez azt mutatja, hogy a befektetők elhúzódó bizonytalanságra számítanak, s a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nem ismeretes a katonai ellencsapás ideje és mértéke.

Tőzsdepánikról van szó, vagy valóban ilyen szörnyű a tragédia gazdaságra gyakorolt hatása? John Lipsky, a JP Morgan Chase vezető közgazdásza azt felelte a Financial Times kérdésére – hangsúlyozottan nem hivatalos véleményként -, hogy a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 3 százalékkal is visszaeshet.

Az amerikai National Association for Business Economics közgazdászokból, bankárokból, értékpapír-kereskedőkből és vállalati vezetőkből álló 21 tagú bizottságának 18 tagja szerint az Egyesült Államok gazdasága recesszióban van. Tizenhármuk szerint a recesszió közvetlen kiváltója a szeptember 11-ei terrortámadás volt.

A hatások azonban a legtöbb szakértő szerint nem lesznek hosszú életűek. Legfeljebb abban az esetben, ha jelentősen csökken a fogyasztói bizalom. Ez pedig attól függ, hogy folytatódnak-e az elmúlt hét rekordszintű elbocsátásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik