Belföld

Megjelent a Figyelő – A rák ellenszere

A Figyelő legfrissebb számában a rák elleni orvosságról olvashatnak. Több mint 20 évnyi munka és 100 millió dolláros ráfordítás után az Egyesült Államokban engedélyezésre vár az IMC-C225 jelű rákgyógyszer. Kifizetődnek-e az ImClone erőfeszítései?

John Mendelsohn doktor mindenki figyelmét magára tudta vonni az általa létrehozott új rákgyógyszer leírásával. Az IMC-C225 munkanevű készítmény tűnik a legígéretesebbnek azok közül az újfajta rákorvosságok közül, amelyek egy bizonyos, a sejtgyarapodást beindító – a ráktípusok felénél megtalálható – jelzést vesznek célba.

Megjelent a Figyelő – A rák ellenszere 1Egy nagyszabású rákkutatási konferencián beszámoló hangzott el az IMC-C225 kemoterápiával ötvözött klinikai kipróbálásáról. Mint a vizsgálat vezetői elmondták, a szer figyelemre méltó hatékonysággal szorította vissza a vastagbélrákot olyan betegeknél, akik más kezelésekre nem reagáltak. A gyógyszer megállította ezenkívül a hasnyálmirigy-, a fej-nyak- és a tüdőrák növekedését is; egyetlen mellékhatásként apró kiütések jelentkeztek az arcbőrön. Egy George Bush által tartott ebéden jelenlévőket Mendelsohn munkájának eredménye eléggé meggyőzte ahhoz, hogy ott helyben több mint 475 ezer dollárt adományozzanak az M.D. Anderson javára.

A támogatás nagyvonalú, habár némileg későn jött. A 20 év, ami arra ment el, hogy a gyógyszer a laboratóriumból a piacra kerüljön, a folyamatos finanszírozási küszködés jegyében telt. Azt nézve, hogy mekkora akadályok tornyosultak útjában, kissé meglepő is, hogy a C225 egyáltalán létezik.

Amikor a szövetségi élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) ez év februárjában gyorsított ütemű elbírálást szavazott meg a C225-nek, az ImClone a csőd szélén állt, miután addig már 100 millió dollárt fordított a kifejlesztésre, olyan kockázatokat vállalva, amilyeneket kevés más cég úszott volna meg ép bőrrel. De eltérően az FDA által évente visszadobott több ezer szertől, a C255 túlélte a folyamatot.

A teljes cikket itt olvashatja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik