Belföld

Valami megmozdult

Felpezsdült a rendszerváltás óta mellékvágányon veszteglő kortárs műkereskedelem az új adókedvezménynek köszönhetően. Egyre több galéria van jelen az online piacon is, változó minőséget képviselve.

Törvényi háttérAz 1996-os társasági és osztalékadó törvény március elsejével hatályba lépő módosítása szerint az éves szinten beruházásra szánt összeg egy százalékáig a kortárs műalkotások vásárlásának költségét le lehet írni az adóalapból. Lásd bővebben Kortársak kedvezménnyel című cikkünket >>

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormányzat eredeti szándéka nem a kortárs műkereskedelem fellendítése volt, hanem az, hogy a ma élő művészek a Művészeti Alapon át történő és évről évre csökkenő finanszírozásának hiányát ezúton pótolják.

Az adókedvezményből adódó kereskedelmi fellendülést és az új divathullámot kihasználva ma az országban már közel hetven kortárs galéria várja látogatóit. Ám a hagyományos boltok mellett a jövő információs sztrádáján, az interneten is megnőtt a forgalom.

A rengeteg kisgaléria és kiállítóterem havi rendszerességgel változó kínálatát az ember még munkáját félretéve sem lenne képes mind végiglátogatni. Erre és az internetes kereskedelem előnyeire építkezve egyre-másra jelennek meg az online kortárs galériák, melyek tárlatait időnk szűkében a monitor előtt ülve is végignézhetjük. Nézzük hát a hazai kínálatot!

Arculatváltás

Valami megmozdult 1A tíz éve a Ferenciek terén a Kossuth Lajos utca 2. szám alatt nagy sikerrel működő Blitz Galéria – a magángyűjtők galériája – az idei törvénymódosítás serkentő hatását meglovagolva szakított eddigi üzletpolitikájával, és áttért a kortárs művészek alkotásainak forgalmazására. A váltás hangsúlyozását neve megváltozásával is jelezni kívánták, így mostantól Blitz Modernként találkozhatunk vele.

Hogy mennyire megfontolt lépésre szánta el magát, azt a nagy visszhangot és igen jó eredményt hozó, a tavasszal megrendezésre került Kortárs Aukciója mutatta. Lehangoló azonban, hogy a sikeres kezdéskor beharangozott on-line tárlat oldalainak feltöltése továbbra is várat magára. Reméljük, hogy csak a nyári szabadság miatt húzódik ilyen hosszan.

Az on-line galériák előnyei:• Nem kell kiállítóhelység (megtakarítják a galéria fenntartási költségeit)

• E-mailen küldik a meghívót (spórolnak a nyomdaköltségen)

• Az előző kiállítók anyaga is visszanézhető

• Korlátlan mennyiséget állíthatnak ki

• Bővebb információkkal is ellátnak

Nem kevesebbre vállalkozott a Cafe Vian nagyfokú támogatását élvező Artitude online galéria, mint hogy Európa vezető galériájává váljék. A terv mindenképp becsülendő, ám hiányzik belőle a kvalitás, a minőségi vonal, a művészeti szemlélet. A regisztráció alapján történő kapcsolatfelvétel után bárki – tudástól, technikától függetlenül – kiállíthatja “műveit”.

Sőt a galéria megfelelő anyagi támogatás esetén akár a menedzselését is elvállalja. Virtuális kiállításain túl – kihangsúlyozzák: megnyitóval egybekötött! – valódi kiállítást is megszervez. Persze nem is kell mondanunk, hogy a tárlat helyszíne nem más, mint a Cafe Vian.

Felhangok nélkül

Hasonló úton jár a Kortárs Magyar Festőművészek honlapja, a Festomuvesz.hu is. Adatbázisa azonban bővebb: jelenleg 87 festőművész adatait és képeit tartalmazza.

Annak ellenére, hogy ők is csak regisztrált partnereiket és művészeiket jelenítik meg oldalukon, nem zárkóznak el, hogy nyitólapjukról link segítségével a konkurenciát jelentő többi magyar művészeti honlap adatbázisához is eljussunk. Lehet, hogy ők nem Európa vezető galériájává akarnak válni, de mintha ezzel azt mondanák: tessék, csak nyugodtan nézzétek a többieket, a hazai pályán úgyis mi vagyunk a legjobbak.

Valami megmozdult 2Kifejezetten csinos és könnyen kezelhető a Magyar Művészeti Tár (Miart) honlapja, de ennél többet sajnos nem is nyújt. A propagált néhány művész fotós bemutatkozásán túl semmi mást nem találunk az oldalon.

Nem úgy a Művészeti Böngészőn! A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott oldalon helyet kapott a lexikontól elkezdve az intézményekig, művészettörténészeken át a tárlatokig és érdekvédelmi szervezetekig minden, ami a művészettel kapcsolatos.

Valami megmozdult 3Már csak mosolyog az ember amikor látja, hogy ekkora támogatottság és a valóban jó és mindenre kiterjedő átgondoltság után frissítetlen oldalakat találunk. De ha nem klikkel odébb, a lap legalján Napsziget néven frissített on-line művészeti folyóiratra bukkanhat.

Mindenki készüljön fel…

Valami megmozdult 4…amikor a Napfolt oldalára csatlakozik és ott a Barby-baba színvilágú Britney Spears klipjének reklámjától hirtelen menekülhetnéke támad. Győzze le ujja automatikus mozdulatát és próbálja megtalálni a Galéria linket (Segítünk: itt találja >>). Itt egy kicsit megpihenhetünk a virtuális múzeum “falai” között, ahol a 10 állandó kiállító munkáit vehetjük szemügyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik