Belföld

Az üzlet győzött Moszkvában: Pekingé az olimpia

A legesélyesebbként számon tartott Peking nyerte a 2008-as olimpia rendezési jogát. Az üzleti érdekek győztek, az emberi jogokat a szőnyeg alá söpörték.

Az üzlet győzött Moszkvában: Pekingé az olimpia 1A XXIX. Olimpiai Játékokat 2008-ban Peking rendezheti meg – jelentette be ma délután Moszkvában Juan Antonio Samaranch hétfőn leköszönő NOB elnök. Az eseményt világszerte óriási érdeklődés kísérte. Ötkarikás játékokat tartani hatalmas üzlet, és országmarketingnek sem utolsó.

Magabiztos győzelem

Az előzetes esélylatolgatások, mely az öt jelölt közül Oszakának adta a legkisebb sanszot, a legnagyobb vesztest illetően is beigazolódtak. A Japán város 6 szavazattal már az első körben kipottyant. A második fordulóban magabiztos fölénnyel, 56 vokssal Peking győzött, maga mögé utasítva Torontot (22), Párizst (18) és Isztambult (9). Nem akadt tehát komolyabb ellenfele a kínai fővárosnak, sőt a legnagyobb vetélytársnak kikiáltott Párizs csupán bronzérmes lett.

A moszkvai események honlapja >>

Először értek célba

Az üzlet győzött Moszkvában: Pekingé az olimpia 2Három a kínai igazság is – mondhatják minden joggal a Pekingben ünneplők, hiszen kétszer is, a 2000-es és a 2004-es olimpia rendezéséről is lemaradtak. Ráadásul annak idején Sydneyvel szemben csupán két szavazat hiányzott, így érthető igazán mostani győzelmük értéke. Na meg persze az sem mellékes, hogy ez az első sikerük.

Miért pont Peking?

Kezdjük mindjárt az árnyoldallal: Kína az emberi jogokat durván megsérti, ám a jelek szerint ez vajmi keveset nyomott a latba. Az már sokkal többet számíthatott, hogy az olimpia megrendezésének támogatottsága a pekingiek körében messze átlagon felüli, csaknem száz százalékos volt. A játékok megrendezésére mindent egybevetve 22 milliárd dollárt fordítanak, amibe belefér egy hipermodern 80 ezer férőhelyes Nemzeti Stadion felhúzása is.

Tőzsdén az olimpiaHa hiszi, ha nem a 2008-as olimpia megrendezését is tőzsdésítették. Az erre kitalált termék Párizzsal rendezési esélyeivel kapcsolatos, ám az árfolyam meglehetősen leesett az utóbbi másfél hónapban: elemzők ugyanis Pekinget tartják favoritnak. Május közepén még 65 doubloon-t ért az “értékpapír”, mára azonban, amikor a döntés megszületik Moszkvában már csak 30 doubloon-on van az árfolyam.

Kattintson ide és nézze meg az árfolyamot >>

Egzotikus pénzügyi termékek III. – hírtőzsdék

Peking sikerének okát elemzők szerint mindenek előtt üzleti szempontok mentén érdemes vizsgálni. Hallgassuk csak miként nyilatkozik Tim Stratford, a General Motors kínai egységének elnökhelyettese: “az olimpia nyújtotta reklámozási lehetőségek révén több százmillió kínai tudatába építhetjük be márkanevünket.”

A Nemzetközi Olimpia Bizottság szponzoraként a GM mellett a McDonald’s, a Coca Cola és az Eastman Kodak egyaránt rendelkezik reklámjogokkal. Ezen multik számára a 2008-as pekingi olimpia kitárja az eddig csak résnyire nyitott kínai piac kapuit.

A voksAz elnöki poszt elnyeréséhez itt is abszolút többség szükséges, a legkevesebb szavazatot kapó jelölt pedig körönként kiesik.

Ki lesz az új NOB elnök?

A moszkvai napok következő csúcspontja hétfőre esik. Ekkor dől el, hogy kilép a 21 éve elnöklő Samaranch helyére. A szavazásban mi, magyarok is érdekeltek vagyunk, hiszen az öt jelölt között ott találjuk, Schmitt Pált.

A jelöltekről ide kattintva olvashat részleteket! >>

Akik megmérettetek

Peking

A pályázó városok közül legesélyesebb Peking csaknem 13 millió lakossal rendelkezik. A kínai főváros előnye, hogy csaknem a teljes pekingi lakosság támogatja az olimpiát. A versenyeket 37 helyen rendeznék meg, ezekből azonban még egy sincs kész, de 22-nek az építését 2006-ig befejezik. Peking jelszava a “Zöld Olimpia”, és ennek megfelelően a helyszínek nagy részét a város északi részén lévő óriási park területére képzelték el. A vitorlázók küzdelmeinek a Pekingtől 700 kilométerre lévő Csingtao városa adna otthont.

Az olimpiai falut egy 80 hektáros területen építenék fel, az ígéretek szerint 2005-ig. A négy-ötszintes épületekben 17 600 résztvevőt szállásolnának el, legalább a felük egyágyas szobát kapna.

Isztambul

Oszaka

Párizs

Toronto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik