Belföld

Homokszem-méretű chip a Hitachitól

Nem mindennapi világújdonsággal állt elő a napokban a japán Hitachi. A vállalat által kifejlesztett "mew-chip" annyira vékony, hogy akár egy papírlapban is elfér. A chip a kiemelt fontosságú dokumentumok azonosításában juthat nagy szerephez.

Homokszem-méretű chip a Hitachitól 1A japán vállalatok régóta híresek miniatürizált innovációikról, a Hitachi által a napokban bemutatott, kisméretű chip előállítására azonban ezidáig még nem volt példa. A “mew-chip” vastagsága nem haladja meg a 60 mikront, – a mikron a méter egymilliomod része -, és felülnézetből is csak 0,4 négyzetmilliméter.

Azonosítsa magát!

A chip apró mérete lehetővé teszi, hogy akár egy papírlapban – nem tévedés: a papír belsejében! – helyet kapjon. A szakemberek a chipet elsősorban a kulcsfontosságú dokumentumok hitelességének igazolására ajánlják. Ha ugyanis a chipet összekötjük egy hasonló helyigényű antennával, az áramkör képessé válik harminc centiméteres körzetben fogható rádióhullámok kibocsátására. Így egy külső jelfogó segítségével lehetőség nyílik arra, hogy egy adott szerződésről vagy bankjegyről eldöntsük, hogy az valóban eredeti-e.

Bimbózó piac

A Hitachi becslései szerint a rádiós azonosító chipek piaca évi 25 százalékos bővülésre képes. A társaság erre alapozva úgy véli, a 2005-ös távlati értékesítési tervekben már 145 millió dolláros árbevétel is elképzelhető a miniatür chipekből. Ezek a várakozások nem tűnnek irreálisnak a Frost & Sullivan kutatócég becsléseinek fényében sem: ők ugyanis már most évi több mint egymilliárd dollárosra taksálják az RFID (Radio Frequency Identification) – termékek piacát, igaz, hogy ebben már szerepelnek a Hitachi-énál jóval alacsonyabb színvonalú megoldások is.

A rádiófrekvenciás azonosító termékek piacán a Hitachi-nak olyan cégekkel kell megküzdenie, mint a smart card technológiájáról ismert francia Gemplus vagy a Motorola. Utóbbi tavaly kezdett közös fejlesztésbe az International Paperrel, és céljuk, hogy egy, a jelenlegi vonalkódokat felülmúló elektronikus azonosítási rendszert dobjanak a piacra.

Korai még az árról beszélni

Nem tudni egyelőre, hogy mennyibe kerül majd a szuperchip előállítása. Martin Reynolds, a Gartner Dataquest elemzője éppen ezért arra figyelmeztet, hogy a siker elkönyvelésével várjunk addig, amíg bebizonyosodik, hogy a technológia gyártása tömegméretekben – gondoljunk csak a bankjegyek számára – gazdaságos.

A Hitachi ennek ellenére azonban optimista: Mew-Solutions néven leányvállalatot alapít, amely átveszi a chippel kapcsolatos valamennyi vállalati folyamat intézését. A tavaly több mint hétmilliárd dolláros félvezető-forgalmat realizáló cég októberben dobja piacra az első chipeket, a nagyobb tételek értékesítése pedig az év vége felé kezdődhet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik