Belföld

Online műkereskedelem – A nagyok is beszállnak

Akár nyaralás közben is izgulhatunk a világhálóról elérhető műkincsportálok mindig frissülő tételeire licitálva. Júniustól újabb tagokkal bővült az online műkincspiac.

Az internet világhódító indulásakor a kereskedelem felgyorsulása mellett a műkincsforgalom erősödését is várták a szakértők. Az elmúlt évek tapasztalata viszont arra mutatott rá, hogy a műgyűjtők továbbra is a hagyományos, “kézzel fogható” bolti kereskedelem mellett teszik le a voksukat.

Ahogy ők mondják, a képen minden sokkal szebb és jobb mint a valóságban. A nem megfogható áru sok meglepetést okozhat és ezt általában negatív oldalról következik be. Ennek megfelelően a nagy értékű műkincsek esetében elengedhetetlen a személyes szemrevételezés.

A nemzetközileg elismert aukciósházak ennek analógiájára inkább az “olcsó” műtárgyak, antik ajándéktárgyak értékesítésére szorítkoznak a site-on. Olyan, a régiségkereskedések hangulatát idéző árukészletre kell gondolnunk, amit árverésen a többi tétel magasabb színvonala miatt nem lenne ésszerű elindítani.

Ebben a formában viszont a vásárló a bolti nyitva tartástól függetlenül “böngészhet” a különböző műtárgykategóriák között anélkül, hogy minden egyes őt nem érdeklő tételt is végig kellene néznie. A banki átutalás után az árverező akár a hatósági papírokat is elintézve a vevő címére szállítja a világhálón értékesített műtárgyakat.

Nálunk sincs ez másként

Online műkereskedelem – A nagyok is beszállnak 1A Kieselbach Galéria is csupán a neves festők alacsonyabb árszintet képviselő skicceit, gyengébb kvalitású grafikáit kínálta az elmúlt év folyamán on-line árverésén. Emellett felkarolva hazánk egyes borászatait sorszámozott palackozású borokat indítottak a világhálón elérhető aukcióikon.

Ezt a nyugaton már évtizedek óta hódító gasztronómiai kategóriát a nemzetközi borászat divatirányzatai miatt nem sikerült kellően bevezetni sem a nemzetközi, sem pedig a magyar piacra. Csak reménykedhetünk benne, hogy ez a hazai viszonylatban vezető aukciósház, a mai műkincsbefektetői körök egyik legmegbízhatóbb forrása újra szárnyai alá veszi a borárverések lebonyolítását.

Online műkereskedelem – A nagyok is beszállnak 2Az internetes aukciók magyarországi viszonylatában a Nagyházi Galéria okozta a legnagyobb meglepetést a szezon utolsó árverésén. A sajtót és ezáltal az érdeklődőket sem tájékoztatva kellően, bejelentette, hogy ettől az aukciótól kezdve az interneten is nyomon követhetjük az árverés alakulását, sőt közvetlenül licitálhatunk a tételekre.

Újabb tényezőre kell tehát figyelnünk az árveréseiken, a vételi megbízásokon (33-as tárcsa) és a telefonos liciteken túl mostantól az interneten érkező magasabb ajánlatokat a 6-os tárcsa fogja képviselni. Ez újabb lehetőséget ad a hazai befektetői réteg ismeretlenségbe burkolózására, a bolt hatéves fennállása alatt kiépült nyugat-európai és tengerentúli ügyfélkörének pedig kényelmesebb, olcsóbb és színvonalasabb szolgáltatást nyújt.

Lemaradva

Online műkereskedelem – A nagyok is beszállnak 3Nem tudni, vajon a BÁV szakembereinek jutott-e ez előbb eszükbe, mindenesetre Nagyháziék ezzel az elkapkodott lépéssel hajszállal, de megelőzték őket. Így a BÁV vezetői néhány héttel lemaradva, de megfontoltan, az elmúlt hét csütörtökén a szezon értékelésére összesereglett sajtó előtt jelentették be internetes aukcióik indulását. A hazai legnagyobb bolthálózat tulajdonosa a belváros legforgalmasabb helyén lévő Bécsi utcai üzletét alakítja át a XXI. század követelményének megfelelő online aukció tételeinek befogadására.

Még nem tudjuk, hogy a július elejére elkészülő kétszintes üzlet teljes egészében a világhálón található árukat mutatja-e majd be, vagy a közvetlen értékesíthetőkkel közösen lesznek kiállítva. Mindenesetre hátrányt fog jelenteni az interneten forgalmazott termékekkel szemben, hogy a vételárat nem lehet banki átutalással egyenlíteni. Kénytelen lesz tehát a világhálón licitáló – teszem azt, portugál – vásárló befáradni az üzletbe és ott készpénzzel kiegyenlíteni tartozását.

Érdekesség viszont, hogy mégis gondoltak a számítógéppel nem rendelkező, ám a világhálón való vásárolásért rajongó emberekre. Az üzleten belül ugyanis terminál felállítását tervezik, és így a kiszemelt tárgy mellett állva licitálhatunk is rá…

Van kivétel!A Mihálka Antikvitás online árverése még ha nem is hoz vagyonokat, és időről-időre találkozhatunk ugyanazokkal a tárgyakkal, de az oldal szép, mindig friss, és folyamatosan indulnak az árverések. Amint azt Kocsis Nagy Noémitől, a galéria művészettörténészétől megtudtuk, igazán nem is a magyar közönségre építenek. Leginkább a tengeren túli partnerek szemében van jelentősége és azok minél gyorsabb kiszolgálása érdekében tartják fenn oldalukat.

A kicsik belefáradtak

A kisebb kereskedők is ringbe szállnak a nagyok mellett, igaz, ők méreteik és forgalmuk miatt nyilvános árverést nem is tartanak. A nemzetközi porondon való megjelenésnek a nagy külföldi vásárokon való szerepléssel szemben ez egy olcsó és egyre népszerűbb változata. Sajnálatos azonban, hogy a szakemberen való spórolás miatt a kezdeti lelkesedés gyorsan kifullad, vagy a kezdeti sikertelenség miatt az oldalak feltöltése teljesen megszűnik.

Erre a sorsra jutott legutóbb a Pethő Galéria. A “házilagosan” készített oldalon a 20 és 260 ezer forint közötti, jól árazott képek közül a tavasz folyamán később több is felbukkant az ország más árverezőházaiban. Ennek ellenére a kezdeti döcögő forgalom miatt a tulajdonos kiábrándult ebből a műfajból, és május óta nem frissíti az oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik