Belföld

Windows kontra Linux – melyiket szeressem?

A számítógép vásárlása még ma sem olcsó játék, és ha ehhez még hozzászámítjuk a szoftvereket: könnyen kiürülhet a pénztárcánk. A ComputerAkt!v összehasonlította a két legismertebb operációs rendszert.

Windows kontra Linux – melyiket szeressem? 1A legtöbb felhasználó magától értetődőnek veszi, hogy gépére valamelyik Windows-változatot telepíti fel. Ez nemcsak azért van így, mert azt jól ismeri, kezelni tudja, ehhez talál a legnagyobb számban programokat, de a munkahelyeken és az iskolákban sem talál mást, mint Windowst (a világon 90 százalékos az elterjedtsége).

Linux és Windows együttHa Linuxot használunk, nem feltétlenül kell feladnunk a Windows programokat. Linux alatt szinte minden más operációs rendszerre van emulátor, így Windows emulátor is. Ennek elindítása után egy ablakban fog megjelenni a Windows, és így ha lassabban, de legalább elérhetőek a Windows programok Linux alatt. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. A WinLinux operációs rendszer egy olyan Linux, mely Windows alól is indítható.

Az utóbbi években azonban egyre erősödik és mind hangosabbá válik a Linux-hívők tábora. Egymás után jelennek meg a különféle Linux-változatok (magyar is létezik már), és egyre többet hallani erről az ingyenes operációs rendszerről (a világon 2 százalékos az elterjedtsége). Így nem csoda, hogy a felhasználók fantáziája megmozdul, és megunva a Windows problémáit, szeretnék közelebbről megismerni a Linuxot.

A nagy kérdés tehát a következő: mit nyújt a Linux? Mire képes? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár? Ezekre a szakemberek számára sem egyszerű kérdésekre próbálunk meg válaszolni.

A Windows világa

Bármennyit morogjanak is a felhasználók, alapjában véve stabil rendszerről van szó. A legtöbb Windows-hiba abból adódik, hogy olyan programokat írnak a szoftverfejlesztők, amik nem vagy alig felelnek meg a Microsoft által felállított követelményeknek. És ez fokozottan igaz a meghajtóprogramokra. Ugyanakkor a hardvergyártók is tömegével ontják a legújabb kiegészítőket, és ezek sokszor nem szabványosan illeszkednek a rendszerbe.

Nem csoda, hogy a professzionális felhasználóknak szánt Windows NT vagy 2000 esetén szigorúbbak a szoftver/hardver követelmények. Ezeknél a termékeknél csak akkor számíthatunk biztonságos működésre, ha azokat a Microsoft is jóváhagyta. Ez abból áll, hogy a terméket hivatalosan bevizsgálja a Microsoft tesztlabor, és jelzésével ellátva felhívja a vásárlók figyelmet arra, hogy az hibátlan. A támogatott termékek igen széles skálán mozognak: hardverek, kiegészítők és szoftverek.

Melyik operációs rendszert válasszam?Neked való a Linux,



• ha szeretsz vagy szeretnél programozni,

• ha szereted látni, hogyan működnek a dolgok,

• ha szeretnél használni egy gyors rendszert,

• ha stabil operációs rendszert szeretnél használni,

• ha a számítógépes csúcstechnológia közelében szeretnél lenni,

• ha a számítógépedet nagyrészt internettel kapcsolatos dolgokra akarod használni,

• ha szeretnél megbízni a számítógépedben,

• ha szeretnél egy barátságos felhasználói közösséghez tartozni.

Neked való a Windows,

• ha félsz a számítógépektől és általában a technikai dolgoktól,

• ha már nagyon kötődsz egy bizonyos Windows programhoz,

• ha képtelen vagy a parancssort használni,

• ha nehézséget okoz, hogy megszervezz vagy rendben tarts valamit,

• ha nagyon nem szeretsz dokumentációt vagy kézikönyvet olvasgatni,

• ha szereted a játékokat.

Forrás: http://linux.index.hu

Előnyök

Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a Windows a PC-s világ messze legelterjedtebb operációs rendszere, vagyis az otthoni felhasználók és az üzleti élet szereplőinek többsége ezt használja. Az elterjedtség egyben azt jelenti, hogy a Windows programok mennyisége igazán bőséges. Ugyanakkor nem kell feltétlenül drága programokat használnunk, mert ezernyi ingyenes szoftver is a rendelkezésünkre áll – ma már számtalan szoftverarchívum érhető el az interneten, kedvünk szerint válogathatunk. Léteznek ingyenes irodai csomagok, CD-író-programok, zeneszerkesztők és multimédiás alkalmazások. Ha pedig játékokról van szó, akkor a Windows verhetetlen.

Az sem mellékes, hogy a Windowst úgy tervezték, hogy kezelése könnyen elsajátítható legyen. Egyszerűen telepíthetjük és távolíthatjuk el a programokat, internetezhetünk vele. Végül, de nem utolsósorban, ha vásárolunk egy új kiegészítőt vagy kártyát, biztosak lehetünk benne, hogy amikor hazavisszük, használni is tudjuk, elvégre kapunk mellé Windows meghajtóprogramot.

Hátrányok

Természetesem Windows-nak vannak árnyoldalai is. A legnagyobb hátránya, hogy nagy az erőforrásigénye (processzor, RAM, merevlemez stb.). De ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi években megjelent szoftverek is hasonló tendenciát mutatnak, akkor a Windowsra nem lehet panasz. További rosszpont – de erről tervezői nem tehetnek -, hogy a Windows célponttá lett, és vírusok ezrei fenyegetik a számítógépeket. A helyzet azért is olyan súlyos, mert sok felhasználó ügyet sem vet erre a problémára.

A Linux világa

Egyre többet találkozni az aranyos kis pingvinnel, amely a Linux operációs rendszer kabalafigurája. A Linux arra való, hogy a számítógép nyújtotta lehetőségeket maradéktalanul kihasználhassuk. Egy egyszerű felhasználó számára ugyanolyan látvány, mint az ismertebb Windows (ikonokkal, gombokkal), de belül mégis más. Kifejlesztésénél a nagy gépeken használt UNIX rendszereket vették alapul, ezért megbízhatósága és stabilitása messze földön híres. Leginkább ez az a tulajdonsága, ami miatt az internetes oldalakat kiszolgáló szervereken Linuxot használnak.

ZsebzsargonSUSE Linux:

Magyar nyelvű Linux-kiadás.

LILO: Linux Loader rövidítése. A gép bekapcsolása után ez indul el elsőként, és segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik operációs rendszert akarjuk használni.

Xwindows: A Linux grafikus megjelenéshez használatos környezet neve.

Nyílt forráskód Ingyenesen hozzáférhető programkód.

Mivel az erőforrásigénye sokkal kisebb, mint más rendszereké, és jobban kihasználja egy számítógép adottságait, ezért az olyan feladatokkal is sikeresen megbirkózik, ahol sokat kell számolni. Használják kutatóintézetekben tudományos feladatokra, és használják Hollywoodban, ahol számítógépes animáció nélkül már kevés film készül.

Ma már sok otthoni gépen is a Linux fut. Egyrészt azért, mert teljesen ingyenes, másrészt azért, mert nem kell állandóan a Ctrl+Alt+Del gombokkal újraindítani a masinát, mivel a Linux szinte sohasem fagy le, mégis megvan hozzá minden olyan program, ami ahhoz kell, hogy hasznos dolgokra használjuk a számítógépet.

Előnyök

Mint már említettük, az egyik nagy előnye, hogy teljesen ingyenes. Szabadon másolható, letölthető az internetről. Persze a dobozos verziót is be lehet szerezni, magyar nyelvű szakkönyvekkel, amiért már pénzt kérnek (ha nem is sokat), de ezt elég egyszer megvenni, és annyi gépre telepíthetjük, ahányra akarjuk.

Egy vállalat számára roppant előnyös, hogy a több száz számítógépre mindössze 18 ezer forintból megvan az operációs rendszer a hozzá tartozó irodai programokkal, internetes szoftverek, rajzolóprogramok és még több száz egyéb hasznos alkalmazás. A Linux másik nagy előnye, hogy egyelőre nincsenek rá vírusok, így ezek nem teszik tönkre a gépet.

Hátrányok

Ahhoz, hogy a Linuxot kényelmesen tudjuk használni, egy kicsit több hozzáértés kell, mint például a Windowshoz. Igaz, aki már telepített otthon Windowst a gépére, az Linuxot is képes telepíteni. Ha valaki egyáltalán nem ért a számítógépekhez, akkor jobb, ha nem vállalkozik rendszertelepítésre, inkább kérjen meg egy szakembert.

Ha úgy kapjuk a számítógépet, hogy azon minden rendesen be van állítva, a felhasználó szinte észre sem veszi a Linux és a Windows közti különbséget, mivel mindegyiken az egér segítségével és ikonok nyomogatásával lehet internetezni, szöveget szerkeszteni, e-maileket küldeni, rajzolni. A Linux egyik legnagyobb hátránya, hogy nem lehet rajta futtatni a Windowsra írt játékokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik