Belföld

FigyelőBarométer – június 25.

A nyugdíjrendszer svéd változata a nyerő (+1). Az eszkimók is fogynak a pesti börzén (-1). Jegybanki megállj a forinterősödésnek (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

A nyugdíjrendszer svéd változata a nyerő

FigyelőBarométer – június 25. 1Reformra szorul a nyugdíjrendszer állami pillére – vitathatlan. Nem tűr halasztást, már csak azért sem, mert vészesen öregszik a népesség. Tudja és tudta ezt a kormány is, de a választások előtt egy évvel érdemes konkrét javaslatokkal is előállni, hogyan és miként alakítsák át a rendszert. Most úgy tűnik, hogy a kormány az egyéni számlavezetésen alapuló állami nyugdíjrendszert, vagyis a svéd modellt részesíti előnyben. Orbán Viktor kormányfő a hét végi informális kormányülést követő sajtótájékoztatón kijelentette: erőfeszítéseket tesznek, hogy a várható élettartam az elkövetkező tíz év során növekedjen. A nyugdíjrendszer reformjának keretében várhatóan 2006-tól mindenkinek egyéni számlán gyűjtik a nyugdíjbefizetéseit. Mint a miniszterelnök kijelentette, lehetővé válik, hogy aki akar, a magánnyugdíjrendszerből visszaléphessen az államiba. A jövőben a munkát vállaló nyugdíjasoknak csak a munkavégzés után kell adót fizetniük, a nyugdíjuk után nem – hangzott el. Mint ismeretes, mostanáig két nyugdíjmodell versenyzett, a pontrendszeres német megoldás és a Svédországban honos, úgynevezett notional defined contribution (NDC), azaz a virtuális egyéni számlavezetési rendszer. A Világgazdaság értesülése szerint az átmeneti időszakra három változatot dolgozott ki a pénzügyi tárca.

• Az egyik szerint az új szisztéma az 1998. június 30-ától pályakezdő, mintegy 250 ezer fiatalra vonatkozna. A reform ez esetben 2 évig tartana, és 6-7 milliárdba kerülne.

• Egy másik verzió szerint a 2,2 millió magánnyugdíjpénztár-tagra terjesztenék ki, ami 4 év alatt 9,5-11 milliárdot emésztene föl.

• Az utolsó elképzelés minden 52 évnél fiatalabb biztosított – 3-3,5 millió járulékfizető – tb-befizetései kerülnének egyéni számlára. Ekkor mintegy hat évig tartana az átalakítás, s 12,5-14,5 milliárd forintba kerülne.

Nehéz a kilépésA bentmaradók ugyanakkor nem tolonganak a kilépők által felkínált tőzsdei vagyonhányad aukciókon. A megoldás az lehetne, ha a pesti börzét előbb részvénytársasággá alakítanak, majd papírjait bevinnék a tőzsdére. Egyelőre azonban a BÉT sajátos jogi helyzetéből fakadóan hiába szerez magánszemély tulajdont a tőzsdében a közgyűlésre ugyan beülhet, de ott nem szavazhat.

Az eszkimók is fogynak a pesti börzén

Egyik brókercég a másik után jelenti be, hogy kivonul a piacról. A minap éppen a Credit Suisse First Boston (CSFB) vezetése döntött így, de nem nehéz megjósolni, hogy az idén jó néhány alkuszcég hagy majd fel az értékpapír-kereskedelemmel. Az értéktőzsde hanyatlása, a minimális forgalom és a külföldi befektetők érdektelensége felgyorsítja a hazai brókerpiac, amúgy is szükséges koncentrációját. Ennek megfelelően a BÉT tulajdonosi szerkezete is átrendeződik. A jelenlegi 56 tulajdonos közül várhatóan legalább négy távozik a közeljövőben. Az elmúlt egy év során pedig kilenc társaság vált meg vagyonhányadától, viszont három új tulajdonos bukkant fel. Ráadásul úgy látszik, hamarosan tovább csökken a tulajdonosok száma. Várhatóan megszünteti tőzsdetagságát a Budapest Bank, a Bre Wor Observer pedig a múlt hét végén kínálta fel eladásra saját vagyonhányadát. A tőzsdei ügyfelek nélkül maradt Dunainvest, valamint a kereskedésből ugyancsak kivonuló Credit Suisse First Boston előbb-utóbb valószínűleg szintén megválik tulajdonrészétől.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Jegybanki megállj a forintnak

Csaknem két hónap telt el a forint árfolyamsávjának kiszélesítése óta, és valljuk be, a forint több mint 8 százalékos erődése a legvérmesebb várakozásokat is felülmúlta. Az MNB mindeddig a partvonalról szemlélte az eseményeket, most azonban Járai Zsigmond jegybankelnök kategorikusan kijelentette: “Nincs szükség a forint további erősödésére az idén.” Az MNB az általa kijelölt inflációs célok betartatása érdekében mindent meg fog tenni. A jelenlegi, 10,8 százalékos drágulásnak év végére 7,2, a jövő év végére pedig 4,5 százalékra kell csökkennie. Járai forgatókönyve szerint 2002-ben tovább erősödhet a forint, a jegybank évente 3-4 százalékos izmosodást tart optimálisnak. A kamatok éppen jó szinten vannak, ezért jelenleg nem tervez kamatlépéseket – fejtette ki. A monetáris politika arra épül – mondta -, hogy 2004-ben az unió tagjai leszünk, és 2006-ban bevezetjük az eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik