Belföld

Politikai Barométer – vezet az MSZP

A legújabb adatok szerint újra az MSZP vezet a Fidesz előtt: a biztos szavazó, pártválasztók körében. "Jelenleg" 43 százalék szavazna a szocialistákra és 38 a fiatal demokratákra. Bár az elmozdulások nem szignifikánsak, adataink arra utalnak, hogy újra az MSZP pozíciói a jobbak. Újabb eredmények a FigyelőNet és a TNS Modus honlapjain minden csütörtökön.

Módszertani megjegyzések• A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan, minden nap végzi adatfelvételeit. Hetente összesen 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más település-együtteseken). A 23. hétre vonatkozó legújabb adataink a 2001. május 14-től június 10-ig megkérdezett 950 fő információit tartalmazzák. Egy ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára, ami azt jelenti, hogy a közölt eredményeink legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőttkorú magyar állampolgárt megkérdezünk (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár közel 6 százalékpont). Legfrissebb vizsgálati eredményeinket minden héten hasonló módon -négy hétre görgetett- formában) közöljük

BŐVEBBEN: WWW.MODUS.HU ÉS WWW.FN.HU )

A kutatás részletes módszertana >>

A kormány megítélése

Politikai Barométer – vezet az MSZP 1A kormány megítélése az összes megkérdezett körében korábbi adatainkhoz képest nem változott, jelenleg is 36 pont a százfokú skálán (lásd az 1. táblázatot és az 1/A. valamint az 1/B. ábrákat is). Változatlanul az elégedetlenek vannak tehát enyhe túlsúlyban. A magukat biztos szavazóknak mondók közül a pártot választók (körülbelül a felnőtt népesség harmada) most is kedvezőbben ítélik meg a kormány tevékenységét: legutóbbi mérésünk szerint 42 pont ez az érték a százfokú skálán (ez szignifikánsan magasabb minden vizsgált időpontban, mint az összes válaszadó pontértékei). A négy hét adatai időben igen csekély (nem szignifikáns) mértékben mozdultak el (a legkisebb értéket a 20. héten átlagolt érték mutatja: ez 40 pont).

Ha ma lennének a választások…

A két legnagyobb párt, a biztos szavazó, pártot választók körében “helyet cserélt” a 21. heti adatainkhoz képest: a 23. héten ugyanis most az MSZP a szavazatok 43 százalékát kapná, míg a Fidesz 38 százalékot (lásd a 2. táblázatot és a 2/B. ábrát is). Az elmúlt hét adataihoz képest a Fidesz vesztett 4 százalékot, míg az MSZP 1 száazalékot nyert (a különbségek a hibahatáron belül maradnak, és az időbeli elmozdulások sem szignifikánsak).

Szimpatikus…?

Az összes megkérdezett körében a szocialista párt változatlanul a legnépszerűbb (52 pont a százfokú skálán), bár az egy héttel korábbi adatainkhoz képest ez 1 ponttal csökkent. A Fidesz pontértéke változatlanul 48 pont – a két párt megítélése továbbra is szignifikánsan eltér (lásd a 2. táblázatot és a 3/A. ábrát is). Az időbeli elmozdulások ez esetben is a hibahatáron belül maradnak a vizsgált 4 hétben.

2/B ábra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik