Belföld

Film egy internetes cég tündökléséről és bukásáról

Az amerikai rendezőpáros a szédületes pályát befutó internetes vállalkozás történetét akarta megfilmesíteni. A forgatás ideje alatt azonban a cég csődbe ment. A Startup.com minden valószínűség szerint az internetes forradalom kultfilmjévé válik.

Film egy internetes cég tündökléséről és bukásáról 1Indulás 60 millió dolláros alaptőkével, rózsaszín álmok és tervek, kettétört barátság és végül látványos bukás – mindez élőben filmre véve. Chris Hegedus és Jehane Noujam amerikai rendezők kezdetben a lélegzetelállító pályát befutó GovWorks.com internetes cég sikertörténetét készültek megfilmesíteni, ám az élet időközben váratlan fordulatokkal gazdagította a történetet.

A forgatás ideje alatt a cég zátonyra futott, szabotázsakció áldozatává vált, irodájába betörve ismeretlen tettesek elrabolták üzleti és marketing stratégiáját. De a végső konfliktust a gyerekkoruk óta baráti viszonyban lévő cégvezetők összetűzése jelentette.

Befektetési bankárból internetguru

Film egy internetes cég tündökléséről és bukásáról 2A Startup.com című film központi szereplője a 29 éves Kalil Isaza Tuzman, mellesleg az egyik rendező közeli ismerőse, aki 1999-ben jól fizetett, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjánál, a Goldman Sachs-nál betöltött állását lecseréli egy kezdő internetes vállalkozásra. Gyerekkori barátjával szövetkezik, üzleti tervvel kezükben igyekeznek meggyőzni ötletük nagyszerűségéről egy nemzetközileg elismert internetes vállalat vezetőségét. A GovWorks.com az állami hivatalok, az állampolgárok és az üzleti élet szereplői között teremtett kapcsolatot: online kitölthető űrlapoktól a hivatalnokokkal való közvetlen internetes kapcsolatig számos szolgáltatást kínált.

A cég technikai nehézségekkel, a konkurencia heves támadásaival és a kockázati tőketársaságok kiszámíthatatlanságával küszködik. Végül 2001. januárjában, 40 millió dollár adósságot maga mögött hagyva a GovWorks.com bedobja a törülközőt. Alapítója jelenleg egy tanácsadó cég igazgatója, internetes vállalkozásoknak segít üzleti modelljeik felépítésében.

Válság a kamerák előtt

A közel 400 órás filmanyagból a rendezők 103 perces mozifilmet készítettek. Az amerikai kritikák szerint a film helyenként egy gazdasági kémkedési történetre emlékeztet, drámai jelentekkel, páni félelmet tükröző arcokkal – és mindez élő felvételeken. “Nem dolgoztunk feltűnő kamerákkal, így jelenlétünk nem zavarta az üzletembereket, legtöbben nem is vettek minket komolyan” – mondta Hegedus, a film egyik rendezője a forgatás körülményeiről.

A történet nemcsak az internet és a startup cégek tünékeny és gyorsan változó világába, az ideákat és álmokat könyörtelenül széttörő pénzügyi szféra zord valóságába enged betekintést. Az érzékeny és lendületes elbeszélési stílus a kudarc személyes megélését, a krízis emberi oldalát is igyekszik kidomborítani.

Az alkotók elismert dokumentumfilm-rendezők

Chris Hegedus az amerikai dokumentumfilmes szakma többszörösen kitüntetett alkotója. Politikai tárgyú filmjei révén vált ismertté: forgatott többek között Clinton elnök 1992-es kampányáról, illetve készített egy ötórás “szappanoparát” a Jimmy Carter elnöksége alatti belpolitikai viszonyokról.

A film másik rendezője, Jehane Noujaim öt éve szerzett diplomát a Harvardon filozófia és vizuális művészetek szakon. Producerként dolgozott az MTV-nél, fotózott, és arab országokban forgatott korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik