Belföld

Tőzsdehét – vegyes mozgás

Ellentétes irányba mozogtak a héten a világ vezető részvénypiacai, a magyar tőzsde pedig a lefelé menő ágat követte, elhagyva az ismételten erősnek bizonyuló hétezer pontos szintet.

Tőzsdehét – vegyes mozgás 1A részvények forgalma ugyan nem hagyott sok kívánnivalót maga után (bár egy éve azért még nevetségesnek tűnt volna a jelenlegi átlag), de a tőke inkább az állampapírpiacon jelent meg, a forint folyamatos felértékelődése mellett.

Pénz- és állampapírpiacA héten megtartott aukciókat erőteljes jegyzési szándék és egyöntetű hozamcsökkenés jellemezte. A hétfői MNB kötvény aukcióra kilencvenmilliárd forintnyi ajánlat érkezett, melynek kétharmadát elégítette ki a jegybank, az átlaghozam (11,12 százalék) két bázispontos csökkenése mellett. Az előzetesen felkínált 12 milliárd forintnyi három hónapos diszkont kincstárjegyhez további hárommilliárdnyit csapott hozzá az ÁKK kedden. Közel négyszeres túljegyzés mellett a papír aukciós átlaghozama 11,08 százalék lett, négy bázisponttal alacsonyabb a múlt héten kialakult értéknél.

A két hete megtartott kibocsátásokhoz képest 26, illetve 53 bázisponttal esett a hosszabb diszkontok aukciós átlaghozama, jelentős jegyzési szándék mellett (mindkét aukcióra ötvenmilliárd forint feletti ajánlat érkezett). A féléves diszkont hozama 10,65 százalékra csökkent, úgy, hogy az ÁKK az előzetesen meghirdetett húsz helyett huszonkétmilliárdnyi papírt bocsátott ki. Az éves papírból huszonöt milliárdnyi került a piacra, hozama 10,19 százalékra csökkent.

Jelentős hozamesések voltak megfigyelhetők a másodpiacon az elmúlt napokban, mind a rövidebb, mind a hosszabb lejáratokon kivétel nélkül csökkentek a referenciahozamok. A legnagyobb mértékű mérséklődést a tízéves papír produkálta, januári szintre, nyolc százalékra csökkenő hozammal.

A héten kilenc bázisponttal 10,82 százalékra csökkent a DWIX index értéke.

A forint folytatta erősödését a sávban, az előző heti 4,5 százalék után pénteken már 5,9 százalékra állt a kiszélesített sáv erősebbik oldalán. A dollárral szemben 0,7 százalékkal gyengült öt nap alatt a forint (293,79).

Amerika részvénypiacai lefelé tartottak a hét elején, miután a múlt havi fogyasztói hitelállomány és az első negyedéves termelékenységi index nem várt visszaesést mutatott. Utóbbi index az elmúlt hat évben nem jelentkezett negatív előjellel, amihez a munkabérek munkadarabra vetített költségindexének drasztikus emelkedése párosult, így csütörtökig nem is nagyon tudtak magukhoz térni az amerikai befektetők. Nem segített a Cisco vártnak megfelelő eredménye sem, a Dow számára elérhetetlen maradt a tizenegyezer pont, a Nasdaq pedig képtelen volt megtartani a kétezerkétszáz pontos szintet.

Európa részvénypiacai sem remekeltek a hét elején. Ha már történelmi rekordokat emlegetünk, érdemes megemlíteni a német ipari megrendelésállomány és az ipari termelés tíz, illetve hat éve nem látott mélypontját.

A pesszimista közeget az Európai Központi Bank zúzta szét csütörtökön, amikor a piac várakozásival szemben 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be. A meglehetősen kellemetlen európai inflációs számok fényében mindenestre elég merésznek tűnik a lépés, a befektetői bizalmat azonban mindenképpen javíthatja. Az ECB jól alkalmazta a Greenspan féle meglepetésfaktort, ha két hete változtatja a kamatszintet, amikor az elemzők mindegyike csökkentésre számított, valószínűleg nem ér el ekkora (sokk)hatást.

Ugyanezen a napon az angol jegybank is újabb kamatcsökkentésről határozott, kamatszintjét közelítve ezzel a két nagyobb testvéréhez.

A részvénypiacok hálájukat jelentősebb emelkedéssel fejezték ki, és hogy az öröm teljes legyen, arról a tengerentúlon is gondoskodtak, meglepően kedvező makrogazdasági mutatókkal előrukkolva.

Az importárak múlt havi erőteljes csökkenése, illetve a munkanélküli segélyre jelentkezők számának megtörő emelkedő trendje minden okot megadott a boldogságra. A piacok gyors ugrás után pozitív heti teljesítményt mutattak.

Itthon az első négy napban folyamatosan élénkült a piac, a csütörtöki forgalom a hétfői ötmilliárdos érték duplája volt, pénteken viszont már a hétvége érződött. A BUX szerdáig folyamatos gyengülést mutatott, ez az európai és hazai események tükrében nem is annyira meglepő.

A kamatcsökkentés után rakétáikat begyújtó piacokat persze már nem volt ereje követni a magyarnak, így végül az index közel két százalékos csökkenéssel zárta a hetet. Tette ezt úgy, hogy kivételesen az elemzői várakozások alatti inflációról számolt be a KSH, az áprilisi árdrágulást 10,3 százalékra téve.

A hét utolsó napjának krónikájához persze hozzátartoznak a külpiaci események is, a várakozásoknál magasabb amerikai termelői árindex adatát a kiskereskedelmi forgalom látványos erősödése sem tudta elnyomni, és a késő délután közölt, vártnál magasabb Michigan fogyasztói bizalmi indexszel teljessé váló puzzle nyomán csökkenést mutattak a részvénypiacok.

Mégpedig azért, mert a kedvezőtlennek távolról sem nevezhető mutatók esetleg a kedden esedékes FED ülésen a kamatcsökkentés elleni érvként szerepelhetnek. Greenspan és csapata a piac várakozásai szerint ezúttal is csökkenti a kamatszintet (valószínűleg 1994 óta nem látott mélységbe), nem mindegy azonban, hogy a jegybank negyed, vagy fél százalékkal vágja le a kamatokat.

A magyar piacon a vállalati eredmények is kezdik éreztetni hatásukat. A héten megjelent három fontosabb gyorsjelentés mind árfolyamgyengülést idézett elő az ominózus társaságok részvényeinél.

A várakozásoktól kissé elmaradó Pannonplast papírja minimálisan gyengült, az első negyedévet veszteséggel záró informatikai cégek közül a Graphisoft fél, a Synergon pedig háromszázalékos mínusszal zárta a hetet.

A hét vesztese a Prímagáz volt. A megszűnő vételi oldala nyomán ezer forint alá zuhanó papír 16 százalékkal vált olcsóbbá.

A nagy papírok mindegyike lefelé tartott, így a mindössze négy kisebb BUX-tag papír emelkedése nem sok vizet zavart. Öt nap alatt a Mezőgép teljesített a legszebben, több mint egyötödével toldva meg árfolyamát, miután a társaság bejelentette, hogy fő tulajdonosa új piacot szerzett számára Amerikában. Ennél kézzelfoghatóbb, szintén a héten megjelent hír volt a Széchényi tervben elnyert támogatás. Végül a Mezőgép 1650 forintig jutott, rég nem látott forgalom mellett.

Az ezer forint felett forgó Matáv részvényeseit pénteken hidegzuhanyként érte a cég burkolt (?) profit warningja. Az eredményét várhatóan holnap közzé tevő társaság részvénye több mint három százalékot esett.

A napokban nem jelenik meg itthon lényegesebb makrohír, a vállalati eredmények tömkelege mellett legalább nem fokozva az infarktusveszélyt. Amerikában a FED keddi ülése után 16-án az infláció áprilisi mértéke okozhat fejfájást a befektetőknek amellett, hogy az eurózóna hasonló számai is azon a napon látnak majd napvilágot.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX 6949,2 -1,92 % -11,47 %
Varsó WIG 14067,9 -0,32 % -15,57 %
Prága PX50 419,8 3,45 % -12,27 %
Frankfurt DAX 6141,0 0,04 % -4,55 %
Párizs CAC 5567,3 2,05 % -6,06 %
London FTSE 5896,8 0,45 % -5,23 %
Nikkei 225 14043,9 -2,62 % 1,87 %
Hang Seng 13636,6 1,83 % -9,66 %
Dow Jones IA 10821,3 -1,19 % 0,32 %
Nasdaq 2107,4 -3,84 % -14,70 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik