Belföld

Európai kamatdilemmák – emelni, nem emelni?

Miközben az angol jegybank csütörtökön nagy valószínűséggel csökkenti az irányadó kamatlábat, addig az EKB várhatóan nem változtat rajta.

Európai kamatdilemmák – emelni, nem emelni? 1A Bank of England csütörtök délben várhatóan negyed százalékponttal 5,25 százalékra szállítja le az irányadó kamatlábat. Háromnegyed órával később pedig az Európai Központi Bank (EKB) is bejelenti kamatdöntését.

A sorból az amerikai jegybank szerepét betöltő FED sem marad ki. Igaz, Alan Greenspan jelenésére egészen május 15-éig várni kell, addig pedig még néhány kulcsfontosságú makroadat is napvilágot lát.

Vállalati oldalról mindhárom központi bankra ugyanaz a nyomás nehezedik: a gazdaság felpörgetéséhez monetáris lazításra van szükség. Más kérdés, hogy még mindig ugyanígy látják-e ezt a jegybankok vezetői, mint jó negyedévvel korábban. A kamatvágások idei sorozata után már többen aggodalmuknak adtak hangot: ennek nyomán vajon nem üti föl újból a fejét az infláció? Lássuk hát, hogyan is gondolkodnak erről a monetáris politikáért felelős szakemberek!

Európai kamatdilemmák – emelni, nem emelni? 2Az angol jegybank ebben az évben már két ízben, összesen fél százalékponttal csökkentette az irányadó kamatlábat. A csütörtöki bejelentés előtt az elemzők negyed százalékpontos kamatvágást tartanak valószínűnek – legalábbis a Bloomberg által megkérdezett 27 elemző közül egy kivételével mind így gondolta. Ezzel cseng egybe Edward George, a Bank of England kormányzójának mai nyilatkozata: “az első negyedévben tapasztalt gazdasági lassulás és az ipari termelés visszaesése bennünket is meglepett”.

Eddie George az eurózóna növekedési kilátásairólAz euróövezet gazdasági növekedése az idén 2,5 százalék körül lesz inkább, semmint a korábban jósolt 3 százalék körül – adott hangot véleményének Eddie George, a Bank of England kormányzója. Az elnök a 2,5 százalékot is kedvezőnek tartotta, és úgy vélte, hogy az európai gazdaságoknak nem kell átesniük olyan “alkalmazkodási folyamaton” – vagyis lassuláson -, mint az amerikainak.

Szakértők szerint a jegybank idei 2,5 százalékos inflációs célkitűzése a monetáris lazítás ellenére sincs veszélyben. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a kormány a közelgő parlamenti választások előtt szeretne politikai tőkét kovácsolni a kamatcsökkentésből

A kamatcsökkentésre már csak azért is égetőbb szükség van Nagy-Britanniában, mint az EMU-ban, mert Európa második legnagyobb gazdasága szoros külgazdasági kapcsolatban áll az USA-val. Ezt bizonyítja, hogy a brit kivitel 17 százaléka a tengerentúlon talál gazdára, és az amerikai gazdaság gyengélkedése márciusban az Amerikába irányuló brit exportot 18 százalékkal vetette vissza.

A külkereskedelem hanyatlásának érvét használják fel a brit cégek is, amikor 25 bázispontnál nagyobb, fél százalékpontos kamatmérséklést szorgalmaznak. A jegybank álláspontja szerint ekkora mértékű csökkentés azonban nem lenne ésszerű, többet ártana, mint használna. A gazdaság szereplőinek azt üzennék ezzel, hogy a gazdasági kilátások rosszabbak a várakozásoknál, vagyis az amúgy is megtépázott üzleti bizalom tovább süllyedne.

Európai kamatdilemmák – emelni, nem emelni? 3Az eurózóna központi bankja az egyedüli, amely a világ meghatározó jegybankjai közül még nem csökkentette az idén az irányadó kamatokat, az EKB 4,75 százalékos kamatlába már tavaly ősz óta érvényben van. A piac Wim Duisenberg EKB elnök áprilisi tréfája óta óvatosabb lett, már nem vár csodát a csütörtöktől. Mint emlékezetes, az elemzők április közepén egyöntetűen negyed százalékpontos kamatvágásra számítottak, ám a jegybank az inflációs nyomásra hivatkozva nem változtatott a kamatokon.

Wim Duisenberg egy mai bankártanácskozáson kijelentette, hogy ha az amerikai gazdaság a vártnál is rosszabbra fordulna, azt már Európa is megérezné. Úgy vélte, hogy elsősorban az energiaárak miatt az inflációs nyomás továbbra is elég nagy az euróövezetben. Szerinte Európában még nagyobb is, mint az Egyesült Államokban, mert földrészünkön a szivacsos agysorvadásos marhakór és a száj- és körömfájás következményeivel is számolni kell. A jegybankelnök némi szarkazmussal örömét fejezte ki, hogy az értekezlet résztvevői “megértést” tanúsítottak az EKB semleges pénzügypolitikája iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik